Az MMA-ban miért nincsenek TaiChi, Aikido, Ju-jutsu, Wing Tsun és Karate mesterek?
Arra gondoltam, hogy a Kérdező vajon miért neheztelhet ezekre a stílusokra? Mit látott, hallott, tapasztalt, ami nem tetszett neki? Pár éve egy hasonló fórumon alakult ki egy hasonló vita. Ott kiderült, hogy a „provokátorunk” dojo-jából sorra szállingóztak el az emberek, pedig az ottani harcművészek versenyeken fel tudták mutatni, hogy amit csinálnak, az működik. Egy ilyen szituációban, amikor az ember azt látja, hogy bezzeg a szemfényvesztő-pénzlehúzó iskolák virágoznak, ahol érdemlegeset nem tanul a tanítvány, könnyen el tudom hinni, hogy valakiben felmegy a pumpa, de közben azt érzi: nem tehet semmit, hogy megmentse a dojo-t. A felszínen van tehát egy provokátor kérdés, ami tulajdonképpen azt célozza, hogy bizonyítsa: a stílus működik! Ha úgy tetszik, emberünk a fórumra jött „harcolni” azért, ami neki fontos. A probléma, hogy ezzel mindenki rosszul jár, mert emberünk nem ott harcol a stílusért, ahol kéne. Rosszul jár a kérdező, mert arra a kérdésre, hogy „hogyan tudnánk megtartani az embereket?” , vagy „hogyan lehet még reklámozni a helyet?” nem kap választ. Hiszen nem ezt kérdezte, csak eljött levezetni a dühét. Rosszul jár a válaszoló, mert hiába írja le részletesen, saját tapasztalatból, amit tud, ha egyszer nem az az igazi kérdés, amire válaszol. Evvel mindenkinek kárba vész az ideje és az erőfeszítése.
Ezért kérdeztem, talán szerencsétlen megfogalmazásban, hogy mi hozta ide a Kérdezőt. Hátha van mögötte egy rossz tapasztalat, csalódás, becsapták, vagy be akarták csapni, vagy egy téves hiedelem vmelyik stílusról, stb. Annak tisztázásában itt kaphat segítséget. Nah, erre gondoltam, de lehet, megint naiv vagyok.
Mert a kérdésedben fölsoroltak harcművészetek és nem küzdősportok. Úgy tudom, hogy a kettő két különböző dolog. A harcművészetek nevében benne van "művészet, "martial art". Nem a ketrecbe való és nem is az a céljuk. Nem a küzdelmet és a győzelmet helyezik fókuszba úgy tudom.
Kicsit olyan mint ha a egy klasszikus balettost hasonlítanák egy x-outing táncoshoz. Vagy műkorcsolyázót gyorskorcsolyázóhoz, operaénekest könnyűzenei énekeshez, irodalmast a matekoshoz.
Vagy tedd föl fordítva a kérdést. TaiChi, Aikido, Ju-jutsu, Wing Tsun és Karate versenyekre miért nem jár el MMA versenyző. Gondolom mert az MMA harcos tudja, hogy nem érne el semmit ezeken a versenyeken azok szabályrendszerében, meg amúgy se érdekeli komolyabban. Szerintem.
De infót az interneten biztos találsz róla, ha komolyan érdekel a dolog.
Talán még az MMA is lehet művészetnek nevezni, de nem a klasszikus értelemben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!