Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Az MMA-ban miért nincsenek...

Az MMA-ban miért nincsenek TaiChi, Aikido, Ju-jutsu, Wing Tsun és Karate mesterek?

Figyelt kérdés
Japán karate, ju-jutsu és aikido mesterek, kínai taichi és wing tsun mesterek miért nem küzdenek MMA-ban? Ha ezek ilyen piszok kemény harcművészetek akkor miért nem vesznek részt full contact mérkőzéseken?

2014. ápr. 29. 20:55
1 2 3 4 5 6 7
 41/67 anonim ***** válasza:
0%

Karate fullcontakt XDXDXD.Sok versenyen nem is szabad fejre utni,Meg oylan versenyen is voltam (mint nezo)ahol az utest a bevitel elott megkellet fekezni e arra adtak pontot.

NA ezen en annyira besokaltam h beszoltam sorba mindenkinek es elmentem haza.Karate azok ellen jo AKIK ELETUKBE SOHA SEMMIT SE TANULTA!!!!azok ellen konnyu JANInak lenni:)

Abba is belekotnek h a WIng tsnba vannak halalos technikak.Maradjatok maaar.Minden hol vannak technikak aik halalosak letnek.Egy egyszeru fejrugas is lehet halalos.Te jol rugsz a masik meg hulyen vedekezik,vagy nem is vedekezik.....

2014. máj. 1. 13:13
 42/67 anonim ***** válasza:

Te kiemelsz 2 szabályrendszert amiben mondjuk karatésok indultak: egy full contact fejütés nélküli szabályrendszert, meg egy semi/light contactot.

A karate meg nem sport, tehát eleve semmi köze szabályrendszerekhez :D

A többiben szerintem igazad volt. :)

2014. máj. 1. 13:18
 43/67 anonim ***** válasza:

"leírnád akkor mi a helyzet a többi emberrel?

José Aldo

Jake Shields

Gilbert Melendez"

Jose Aldotól láttam pár meccset, de elég ha utána olvasol, akkor rájössz, hogy ő az egyik legnagyobb Muay Thaios MMA bajnok. Vagy csak nézz meg róla egy összeállítást.

http://www.youtube.com/watch?v=To2p_o67sQ4

A másik kettőt nem ismerem, de már az általad belinkelt adatok között is az volt mindkettőnél, hogy birkóznak is, illetve az egyik kick-bokszot is tol mellette.

Másrészt:

Pontosan mit jelent az, hogy nem lehet "élet elleni pontokat" támadni?

Mindenesetre, bár MMA-ban van jó pár szabály, amellett, hogy már említettek, hogy Vale Tudo -ban (és korai MMA-ban) szinte semmi szabály sem volt, még a Thai Boxot hoznám fel.

Igaz, hogy nincs földharc, de állóharcban az a harcrendszer tudtommal minden más népszerűnél rendszernél több dolgot engedélyez. Lábtechnikák esetén tulajdonképpen egyetlen szabály van: nem lehet ágyékra támadni. Tehát ha bármilyen (elvileg) halálos rúgása van is egy harcművésznek, azt itt szabályosan alkalmazhatja.

Kéz esetén annyival korlátozottabb a dolog, hogy egyrészt kesztyűben vannak, ezért ujjakkal nyilván sokkal kevésbé lehet támadni, és kar és izületfeszítéseket sem lehet alkalmazni, illetve nem lehet szemet támadni (bár ez a kesztyű miatt amúgy is nehézkes), ezen kívül csak a harapást és a fejelést tiltják, de feltételezem, hogy ezek nem jellemzőek igazán az említett harcművészetekre sem. Másrészt, semmi nem tiltja, hogy a test bármely részére vagy akár a nyakra akármilyen ütést mérjenek, (amit nyilván a kesztyű nem akadályoz).

2014. máj. 1. 18:49
 44/67 anonim ***** válasza:

Jaj, hagyjuk már ezt a halálos technikákat, az összes harcművész besült a sima nem halálos, ám ő szerintük működő és hatékony technikákkal, mikor full contactra került a sor.

Nagyjából ennyire működne a dolog. :)

https://www.youtube.com/watch?v=fl7ORH5R_bs

2014. máj. 1. 20:28
 45/67 A kérdező kommentje:

"Jaj, hagyjuk már ezt a halálos technikákat, az összes harcművész besült a sima nem halálos, ám ő szerintük működő és hatékony technikákkal, mikor full contactra került a sor."

Ebben azért van valami!

2014. máj. 1. 20:36
 46/67 anonim ***** válasza:

Egy valamit mondjatok el ennél a videónál.

A tréningruhás ürge mit csinál? Vagy mit nem? Mire vár?

Nem tudom mit gondoltok erről, de tudtommal harcművészet edzéseken nem azt tanítják, hogy várd meg míg kapsz 1 pofont hátha kifekszel tőle.

Az az ember mit csinált? Mondjuk az hogy mit nem még én is le tudom írni

2014. máj. 1. 21:04
 47/67 anonim ***** válasza:
96%

Napi szinten nyomon követem a GYIK küzdősporttal/harcművészettel foglalkozó részlegét, de már jó ideje nem volt semmi szóra méltó! Két napra elutaztam, ahol nem voltam net közelben! Ma haza tértem, feljöttem ide és megpillantottam ezt a kérdést: GYÖNYÖRŰ!! A kommentelők nagy része totálisan szétoffolta az eredeti témát, úgyhogy én szeretnék visszakanyarodni! Mindennek a kulcsa a sparring és az, hogy az adott harcművészet mennyire ad reális, valódi harci tapasztalatokat és tudást vagy éppen mennyire parasztvakító, kamu, hazug, marketing az egész! Nagyon örülök, hogy ráakadtam erre a kiírásra, hiszen én ketrecharcos vagyok, immáron 5 éve (ha úgy tetszik MMA-s vagyok, bár ez a rövidítés mára már annyira elcsépelté vált)!

Nem igaz, hogy az MMA-ban nincs jelen a japán Ju-Jutsu! Leget egymagában nem szerepel, de rengeteg Kempos vagy Kick-Boxer kiegészíti tudását Ju-Jitsuval (nem a BJJ-re gondolok) és így indul MMA mérkőzéseken!

A Karate is mondhatni benne van az MMA-ban, de ez sem magában, hanem egy másik stílussal kombinálva! A világon elterjedt és divattá vált "sportkarate" a ketrecben nevetségessé válik és felzabálják! Azonban vannak még páran, akik igazi tradicionális Karatét oktatnak vagy tanulnak! Annak már van esélye az MMA-ban, pláne egy másik harci rendszerrel ötvözve!

Az Aikido mára már csak egy szimpla hagyományőrzés, filozofálgatás, "testmozgás"! Reális harci értéke nem sok van! Ha valaki már annyi éve csinálja, hogy egy-két mozdulat reflexszerűen beépült, akkor valamennyit tud kamatoztatni a tudásából az utcán vagy a ketrecben, de magával az Aikidoval nem lehet küzdeni! Persze a japán 70 éves nagymesterek, akik már hat éves koruk óta ezt gyakorolják, na azok veszélyesek, de ők nem fognak részt venni a UFC-ben! Képzeljük csak el, amikor egy kumite során (ami az Aikidoban ismeretlen fogalom) egy képzett Thai Boxoló lerohan ököllel, könyökkel, térddel, sípcsonttal mondjuk egy lila öves Aikidost: abból nem lenne Happy End!

Juj de jó, hogy a Wing Tsun is témába került, ráadásul a válaszolók között van is pár agymosott, naiv WT huszár, aki teljesen bevette a Máday-féle parasztvakító kamu marketinget, miszerint a wing tsun egy tökéletes, halálos, sebezhetetlen, legyőzhetetlen harcművészet, minden egyéb más stílus egy raklap sz*r! Aki csinálja pár évig, az lecsapja akármelyik Boxolót vagy akármelyik két méteres 110 kilós agresszív, sittes, késes kancigányt! Sőt, aki mesteri fokozatra tesz szert, annak már ellenfele sem lesz ezen a bolygón! Már rengetegen leírták ezen az oldalon, hogy mi is ez a nagymenő wing tsun valójában, sőt én is kifejtettem párszor, hogy mi az igazság a felülmúlhatatlan wt-vel kapcsolatban, úgyhogy ezt már többször nem akarom megtenni! Aki ezek ellenére még mindig ad valamennyit a wing tsunra, az tényleg irgalmatlanul ostoba! Ráadásul még mindig van itt pár buta jószág, aki isteníti azt az ökörséget! A wing tsun a valóságban teljesen alkalmazhatatlan, nem működik, csak egy hazugság az a rendszer! Mielőtt azt hinné itt pár okoska, hogy én csak egy nagypofájú paraszt vagyok, aki csak szavakkal dobálózik, azoknak elmondom, hogy egy fél évig én is benyeltem azt a maszlagot, amit "edzésen" belém plántáltak, csak nekem hála Istennek időben kinyílt a szemem! Azóta több wing TSUNOST és wing TZUNOSt kihívtam randorizni! Az esetek többségében el sem fogadták a kihívást, mondván a wt nem erre való, hiszen abban halált okozó technikák vannak, csak gyenge pontokat támad és így nem lehet sparringen alkalmazni (emiatt nincs a wing tsun tréningeken bunyó, ezzel a marhasággal takaróznak)! Én megmondtam a kihívottaknak, hogy felőlem aztán bármilyen csúcs szuper támadást használhatnak, nem kellenek szabályok, ha ettől ők jobban érzik magukat (én azért felvettem a kesztyűm)! Azt csinálhattak velem, amit csak szerettek volna, nem volt tiltva semmi! Én nem használtam mást, csak azokat a technikákat, amiket MMA szabályrendszerben is engedélyeznek, úgyhogy a zászló nekik állt! Érdekes módon egy két tenyérütéstől eltekintve (amiben erő nem volt ugye, mivel edzésen nem ütik meg egymást, hanem megállítják a támadást, így nem tudják mi a valódi ütés) nem talált be semmi! Elrúghatták volna a térdem, torkon könyökölhettek volna vagy akármi, de érdekes, hogy mégsem jött nekik össze, pedig most nem voltak szabályok kedves wing tsun lovagok! Hoppá, akkor most hogy is van ez? Én kegyetlenül lezúztam őket, a combrúgásoktól teljesen lesántultak, pedig nem sokat rúgtam, nincs egy normális védelmük, úgyhogy a fejre mért ütések zöme betalált, a könyök-térd támadásokat szolidaritás képpen csak testre küldtem, de ezekkel se nagyon boldogultak, a földharchoz meg aztán közük sincs! A visszatámadásuk pocsék, maradjunk ennyiben, nem is akarom ezt itt bővebben kifejteni, ha bárkit érdekel az a kis részlet írjon privátot! Hívtam már ki hármas mesterfokozattal rendelkező menő csávót is, azonban sajnos nem jött el, pedig kíváncsi lettem volna arra a lenyűgöző tudása! Összegezve: a wing tsun egy hazugság, amiben rengeteg pénz van, így sokan meggazdagodtak belőle, viszont reális értéke nincs! Amíg meglehet venni a fokozatokat forintért, addig nincs is értelme harcművészetről beszélnünk! Nem magával a harci rendszerével van a gond, hanem csak magával a kamu wt-vel! A rendszer jó, hisz ott az eredeti Wing Chun! Ennek kisebb a promocionalizálása, mégis többet ér, mint az előbb említett pénzlehúzás: Itt van sparring, van erősítés, nyújtás, reális harci tapasztalatokat lehet szerezni, stb.! Érdemes ezt elolvasni: http://www.gyakorikerdesek.hu/sport-mozgas__extrem-sportok__..

A Tai Chiról nem szeretnék véleményt alkotni, hiszen őszintén szólva nem igazán ismerem ezt a stílust, csak pár dolgot hallottam róla, amik esetek többségében negatív volt! Láttam pár videót, amik nem győztek meg, azonban én nem vagyok gyökér, hogy egy-két videócska után leírjak egy egész harcművészeti ágat! Úgy gondolom, hogy azért nincs jelen az MMA világában, mert az a stílus hasonlít egy csöppet az Aikidora, olyan értelemben, hogy ez csak afféle hagyományőrzés és nem igazi "bunyó"! Biztos vagyok benne, hogy Kínában még vannak olyan Tai Chi nagymesterek, akikkel meggyűlne a baja akármelyik UFC bajnoknak, de egy X éve Tai Chit gyakorló egyénnek, csak magával a Tai Chival nem volna esélye a ketrecben!

2014. máj. 1. 21:51
 48/67 anonim ***** válasza:
59%

"Nem igaz, hogy az MMA-ban nincs jelen a japán Ju-Jutsu! Leget egymagában nem szerepel, de rengeteg Kempos vagy Kick-Boxer kiegészíti tudását Ju-Jitsuval (nem a BJJ-re gondolok) és így indul MMA mérkőzéseken!

A Karate is mondhatni benne van az MMA-ban, de ez sem magában, hanem egy másik stílussal kombinálva! A világon elterjedt és divattá vált "sportkarate" a ketrecben nevetségessé válik és felzabálják! Azonban vannak még páran, akik igazi tradicionális Karatét oktatnak vagy tanulnak! Annak már van esélye az MMA-ban, pláne egy másik harci rendszerrel ötvözve!"

Ez sajnos nem igaz nagyobbrészt. Igen tény, hogy vannak karate, kung-fu és japán ju-jutsu (és akár esetleg aikido) múlttal rendelkező emberek az MMA-ban. De! Ahogy írtad is, ki kellett egészíteniük a tudásukat az MMA-ban használatos küzdősport stílusokkal. Miért is? Azért, mert mert az eredeti stílusok (karate, ju-jutsu...stb.) nem működött. És innentől kezdve nem "kiegészítve" lett a tudásuk, hanem LECSERÉLVE, teljesen más stílusra álltak át. Gondolj bele aki mondjuk karatés volt, szerinted ketrecben melyiket fogja gyakrabban alkalmazni a bjj-s háromszög lábfojtást vagy a yoko geri-t esetleg a gyaku tsuki-t? Vagy aki kung-fus volt az szerinted melyiket fogja a ketrecben bevetni a tigris-daru formát vagy a jobb egyenes+bal egyenes+low-kick kombót?

Egyszerűen ketrecben NEM MŰKÖDNEK a tradicionális harcművészetek technikái. Kénytelenek lesznek teljesen átállni (és nem kiegészíteni a meglévőt!) más stílusra.

2014. máj. 2. 15:12
 49/67 anonim ***** válasza:
50%
valamennyi igazság van a mondanivalódban, de ez, hogy teljes egészében lecserélik a régi harcművészetet egy más új küzdősportra helytelen! Lehet hogy a BJJ-s valóban a lábfojtást fogja zömében alkalmazni és nem a yoko gerit, viszont lehet hogy az alapvető védéseket, elmozgásokat, küzdőállásokat a karatéból hozta magával és valamilyen szinten működnek a ketrecben!
2014. máj. 2. 16:41
 50/67 A kérdező kommentje:

"viszont lehet hogy az alapvető védéseket, elmozgásokat, küzdőállásokat a karatéból hozta magával és valamilyen szinten működnek a ketrecben!"

Sajnos nem működnek, a karate merev, szögletes és életszerűtlen mozgása, még a K1-ben sem elegendő, pedig ott csak állóharc van. Ahol földharc is van, ott pedig pláne nem működik. A karate mozgásanyaga nem rugalmas egyáltalán, ezért veszett ki a K1-ben is. Régebben a K1-ben sok karatés volt, hozták is magukkal az általad említett védéseket és elmozgásokat, el is verték őket a rugalmasabb és szabadabb mozgású kickboxolók és thai boxolók. Ráadásul a karaténak olyan a mozgásanyaga, hogy más stílusokba nem lehet beépíteni. Ötvözni sem lehet hatékonyan más stílusokkal, mert annyira sajátos (sz*r) a karate mozgásrendszere.

Az MMA-ban ahol percek alatt változik a harc típusa, pl: állóharc szitus pofozkodásból hirtelen birkózás, majd földrevitel, fogás kiszabadulás, majd hirtelen ütés-rúgás, utána hirtelen megint birkózás/összekapaszkodás.

Ilyen szitukba olyan stílusok kellenek amik egyszerűek, hatékonyak és célratörőek. A karate merev mozgása esetén ez nem alkalmazható. Karate az max. karate versenyre való, és lassan oda se.

2014. máj. 2. 16:55
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!