Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Krav maga vagy inkább kempó?

Krav maga vagy inkább kempó?

Figyelt kérdés
Szeretnék valamit sportolni. Ez a két sport tetszik. Kerestem neten klubokat, de de nem tudom, hogy melyik lenne a jobb, és hogy van e lehetőségen 21 évesen elkezdeni ezeket a sportokat teljesen a nulláról. Esetleg valakinek személyes tapasztalt? Előre is köszi :) 21L

2014. jan. 8. 21:54
1 2 3 4 5 6
 41/55 anonim ***** válasza:

És még mindig nem győztél meg, sőt pont jó példákat hoztál (szerintem) pont számomra.

Az aikido lágy stílus, mégsem lehet összekeverni egy taichival. Sőt amit eddig én láttam aikido-ból szerintem az még merev valamennyire a taichihoz képest.

Ellenben amit systemából láttam, az pont olyan szinten lágy volt mint a taichi. De egészen, a no-contact technikákig. Ezt csak belső stílusokban használják, ha nem akkor a systema lenne (tudtommal) az egyetlen külső stílus, ami no-contact technikákat használ.

Áá.. biztos hogy a systema egyrészt belső stílus, az ütések behatása, az elmozgás, a csípő (dan dian) központú mozgás mind nem csak belső stílusra, de a kínai belső stílusok mozgására utal :)

Elvileg baguában is úgy kell lépnetek, vagyis systemás is úgy kell ellépjen mint egy baguás.. mert szinte ugyan az a kettő, vagy rengeteg az átfedés :)

Egyébként olyan érdekes most ez a vita Veled! Úgy az egész :D

Komolyan ezt a kérdést és a kommenteket lementem magamnak, pedig ilyet lassan 2 év GYIK-ezés alatt nem csináltam.

2014. jan. 18. 20:23
 42/55 anonim ***** válasza:

"Ellenben amit systemából láttam, az pont olyan szinten lágy volt mint a taichi. De egészen, a no-contact technikákig. Ezt csak belső stílusokban használják, ha nem akkor a systema lenne (tudtommal) az egyetlen külső stílus, ami no-contact technikákat használ.

Áá.. biztos hogy a systema egyrészt belső stílus, az ütések behatása, az elmozgás, a csípő (dan dian) központú mozgás mind nem csak belső stílusra, de a kínai belső stílusok mozgására utal :)"

Te valami megszállott wushu-imádó vagy. Most már tuti, hogy amit Pesten oktatnak systhemát, az kamu. És nem, a baguában nem úgy lépünk, mint a systhemában!

A systhema az nem használ no contact technikákat! Ráadásul több külső stílus is használ no contact technikákat, a tradicionális shotokanban és a capoerában is van no contact. Szerintem az a wudang is kamu amit te tanulsz, de jó rendben ... ebbe ne legyen nekem igazam. Mert nem tanulok Pesten wudangot. Viszont az már 100%, hogy kamu a pesti systhema edzés. A systhemában semmi lágy dolog nincsen, soha nem is volt. Persze van ott is 2-3 olyan technika, amihez szinte nem kell erő, mert annyira a technikai része a fontos, és ez a többi technikához képest akár tűnhet lágyaBBnak (lágyabbnak és nem lágynak!), de nulla köze van a tai chi-hoz. Nem győztelek meg? Már bocsi, de én az orosz edzőmnek, és a kínai mesteremnek előbb fogok hinni, mint egy pesti tagnak aki csak pár magyar "mestert" látott mozogni. Az előbbi mondatot, nem sértésnek szántam, de sajnos akkora butaságot írtál a systhemáról, hogy az már kritikán aluli.

2014. jan. 18. 20:48
 43/55 anonim ***** válasza:

Nem sértődöm meg, egyrészt mert eleve értelmetlen lenne, meg ugye nem sok szellemi fejlődést jelezne az, ha én csak úgy megsértődnék.. :)

Meg tökéletesen érzékelem, hogy nem akarsz megsérteni, csak nagyon nem értünk egyet : ))

Wushu-imádó :)

Wushu mint kínai harcművészetek általános gyűjtőneve.. én kifejezetten a taoizmst és a taoista harcrendszereket (valamint tudományokat) tartom érdekesnek, az imádat némileg erős kifejezés szerintem :)

"A systhema az nem használ no contact technikákat!"

http://www.youtube.com/watch?v=M4EKmSxVIdo

http://www.youtube.com/watch?v=9ZBz9Nm8DUQ

Hogy mi? :D

2014. jan. 18. 21:00
 44/55 anonim ***** válasza:

Istenem! XD

Ez csak egy kés hárításos demonstrációs videó, és azért csinálják no contactba, hogy lehessen jól látni az adott technika működését.

Nesze no-conntact tahi box, ennyi erővel:

http://www.youtube.com/watch?v=wNujSG8yt-A

Te nem vagy tisztába a fogalmakkal sem. Tanulj meg youtube-os videókat értékelni. A xoutube-os videókban mindig lassítva szemléltetik a technikákat, hogy látni lehessen a trükköket. De attól még maga a stílus az nem no conntact és az edzések sem azok. A systhemaban van sparring rendesen, úgy mint egy boksz edzésen.

2014. jan. 18. 21:14
 45/55 anonim ***** válasza:
*youtube-os
2014. jan. 18. 21:15
 46/55 anonim ***** válasza:

Aikiboxer:

Kozák eredetű önvédelmi rendszer (korrekciót kérek az illetékestől), ahogyan írom komoly kínai harcművészeti gyökerekkel. Az oroszok nem hülyék, tudják honnan kell merítani.

Baguás, hát a saját stílusodról nem oktathatlak ki.. de ezúttal nem értelek. Most a saját stílusodat 'figurázod' ki? A systema már nem is azért, de fölényes a thaibox-szal szemben. Persze ilyet biztos nem mondanak a budapesti systemások, mert illedelmes és jó srácok, de én ugye tőlük független vagyok, és kimondom.

Pont akkora szintbeli különbség van a systema és a thaibox között, hogy egyik nocontact technikákkal is dolgozik HARC vagy sparring közben, a másik fel sem tudja fogni mi ez.

Én pont ezzel vagyok tisztában. Az hogy hogyan sparringoltok edzésen nem tudom hogy jön ide, nyilván egy jó edzésen van sparring, mivel én eleve jónak találom a systemát gondolom is hogy van sparring. Ez nem kérdés, nálunk wudangon is van.

A videókat pedig.. nézd újra. Eldobja az embert anélkül hogy hozzáérne, pusztán a mozgásának a manipulálásával, 'egyszerűen' qi manipulációval. Ez a tudományos taoizmus része már, a közelharc legmagasabb foka ha engem kérdeztek. Ráadásul megcsinálja távolabbról, ez nem 'lassú bemutatás', hanem alkalmazható technika ami közelharc során nyilván megfizethetetlen. Rántsanak rád fegyvert, lőjenek feléd ha ütéstávolságon kívülről manipulálni tudod a másik ember mozgását, reflexeit.. Márpedig ezek pont ezt csinálják, részemről minden elismerésem az övék.

Szóval ilyet mutattak nekem is, persze hallottam erről, éreztem, egyszerre kiszolgáltatott de végtelenül vicces érzés. Aztán amikor megismertem a systemát, meg egy tanulóval gyakoroltam és ő is megmutatta, áá.. én is néztem először hogy ilyet mások is tudnak, azóta jobban figyeltem a systemát, és megtanultam róla mindazt amikről eddig írtam.

Egyébként ilyen szintű technikákat shotokanosok.. biztos hogy nem használnak, capoeirásokra.. megnézném őket. Nézzük még egyszer: a videókon (mert direkt 2-t is küldtem) direkt támadásként, ütőtávolságon kívülről használ nocontact harctechnikát.

Nem csak szimulálja a technikát hogy látható legyen. Pont ennyi erő kell hozzá: hogy a testedet mozgasd, semmivel sem több. És ilyet kizárólag belső stílusokkal lehet megtenni.

A Popov videóján (nem a késes hanem a másik) még baguás lépés is van a vége felé :D

Tudom, mert ezeket én is gyakorlom.

És komolyan elhiszem én, hogy kínaitól tanulsz kungfu-t, orosztól systemát, de amikor én kungfuként olyat tanulok, amiket simán megtalálok a wudangi mesterek videóin is, az orosz systemások videóin is (szóval nem csak a magyar edzésekről van szó, mert az az érv jogos lenne, hogy persze Magyarországon minden edzés kamu, ezt én is szoktam mondani:) - az már jelent valamit.

Tudom nem értettél egyet a hasonlósággal az Ismet Himmet mester mozgása és a systemások mozgása között.

Aztán reagáltam arra, hogy nincs nocontact a systemában, két videót küldtem amik tele vannak vele.. ezzel sem értettél egyet.

Na eddig én maximálisan komolyan vettem amiket írtál, abszolúte nem reagáltam szerintem negatívan egyetlen mondatodra sem, és eztán sem fogok, de lassan kezd megfogalmazódni bennem, hogy talán tényleg Te tanulsz valamit furán, vagy máshogy mint ahogyan a többiek. És ez nem baj, csak hát.. érdekes :D

2014. jan. 18. 21:31
 47/55 anonim ***** válasza:
Most Te akarsz rávenni engemet arra, hogy a systhema a kínai lágy stílusokat alkalmazza, mikor világosan nincsen semmi köze a kettőnek egymáshoz. Nem én tanulok furát, Te tanulsz kamut, ez a helyzet. A no contact pedig nem azt jelenti, hogy az az adott mozgás az tai chi-s. Soha semmi köze nem volt az orosz harcrendszereknek, a kínai harcművészetekhez. A videókon lévő mozgások pedig teljesen eltérőek. Hol van az tele no contacttal? Demonstrációs videó az könyörgöm! Tudod mi az? Ember te sohasem systhemáztál, nagy valószínűséggel kamu kung-fut is tanulsz, és azt akarod bebizonyítani hogy két azonos működésű rendszerről van szó? Hát az orosz edzőm és a kínai mesterem kicsikét sem mozognak egyformán, a két edzésen két teljesen különböző mozgást tanulunk. Most pár kamu magyar mester mit bohóckodik, az megint egy külön sztori. És nem fikázom a lágy stílusú kung-fukat, tudom, hogy jók. Ha nem lenne jó én sem Baguáznék. Egy lassított CQC videón lévő mozgás anyagát is lehetne ennyi erővel aikidónak hívni, mégis teljesen más a kettő, a mozgás is és az elv is. Komán Te elvagy tájolva nagyon. Túlságosan is elfogult vagy, látszanak is az írásaidon, nem kicsit. Én örülök neki, hogy te jól érzed magad azokon a wudang edzéseken ahová jársz. De attól még ne tégy olyan kijelentéseket, hogy egy adott stílus ebből meg abból származik, csak mert láttál két nagyjából hasonló mozgást.
2014. jan. 18. 22:15
 48/55 anonim ***** válasza:

Én nem tettem elhamarkodott vagy megalapozatlan megjegyzéseket.

Te írtál olyat, hogy a systemában nincsen no-contact, erre konkrét videókat linkeltem amik TELE vannak vele :D

És ne tereld el a témát, ott vannak, nem magyar meseterek, nem kamu edzők, ott nyomják az oroszok a no contact technikákat, nem lassítva, nem a technika működését bemutatva, hanem manipulálva a támadó/másik embert.

Most írjam le melyik videónál melyik másodpercben használnak ilyen technikákat? :)

Én délután óta 10/10 jókedvű vagyok, az írásaidat olvasva, és ezt nem bántásból írom én sem, de nagyon jókat nevettem. A csúcs tényleg az volt, amikor írtad hogy nincs nocontact a systemában (és ugye reagáltam rá a videókkal).

Jó, én magamban azon is nevettem hogy írtad a shotokan karatéban is van nocontact technika, csak ezt nem írtam le mert nem akarom bántani szegény karatésokat.. de hát ők más szinten vannak mondjuk :)

Az én kungfum annyira kamu, hogy teljesen szépen és jól működik, és ahhoz képest hogy én ugyan erősítek, fizikailag nem vagyok gyenge olyan technikákat használok egyre rutinosabban (egyre jobban kijönnek az ütemek, ráérzek, szépen lehet fejlődni mondjuk életvitelszintű edzés mellett különösen) amikhez tényleg nem kell erő, egy 50 kilós nő is meg tudja csinálni ezeket (Kedves Kérdezőre különös tekintettel) mindez az én fizikai erőmmel.. tökéletes. :) Szóval én abszolút meg vagyok elégedve, olyan úton tudok folyamatosan fejlődni még mindig, amin régebben.. nos igazából a mostani szintemet sem hittem volna hogy tényleg elérem, és most itt vagyok, szóval nálunk köszi minden rendben van az edzéssel, ahogy annak lennie is kell :)

Amúgy miért lenne baj az, hogy ha a kozák systema lágy stílusú harcművészetek elvein alapul? Ez szerintem igen komoly dolog. És menő, és érthető, és pozitív. Alapulhatna karatén is, de akkor kissé más lenne.. és nem ajánlgatnám tanulásra nőknek :D

Szóval.. nincs benne nocontact, és nem belső stílus, ezeken had kuncogjak még, komolyan hogy a harcművészetek még ennyi humort is magukban hordozhatnak, tényleg ezek a legjobb edzések! Hát egy futó min szórakozna ennyit, miről tudna beszélni? Vagy egy focista.. ugyan. De egy ilyen vita systemáról, taichiról ésatöbbiről.. :D hát tényleg köszönöm, számomra érdekes is volt, szórakoztató is.

És kívánom a legjobbakat, nyilván megérteni egymás nézőpontját annyira nem fogjuk, bár akár ezt már lehetne folytatni mondjuk skype-on is és hosszasan átbeszélni sok mindent szóban, de áh fölösleges :)

Amúgy szerintem idővel majd lehetséges lesz, hogy két eltérő nézetű ember (mi) megértsék egymás nézetét csak manapság úgy hangolják az embereket, hogy nehezen értsék meg egymást, ezzel bármilyen vitánál tisztában vagyok, hát ez van, majd változni fog a világ egy jobb irányba, és akkor majd együtt fogunk baguázni és systemázni az orosz és a kínai edzővel, egy edzésen :)))

Finnországban különösen, mert engem nagyon vonzanak az északi országok! Élelmiszermérnökként, ott lesz egy lazac feldolgozó üzemem. Vagy ha segítesz, akkor mondjuk nem saját üzembe, de elmehetnék mérnöknek még egy ilyen üzembe. Nagy álmom északra mozdulni Magyarországról, azért is tanulok, hogy mérnöki diploma mellett legyen olyan speciális tudásom (harcművészet-önvédelem, gyógytorna-qigong és táplálkozástudomány, gyógyítás és betegség prevenció szinten) amivel egy komolyabb országban is hasznossá, értékessé tehetem magam :)

Szóval voltaképp irigyellek amiért Te már kint élsz és tanulsz egy ilyen országban! Jól emlékeztem ugye Finnországot írtál?

2014. jan. 18. 22:50
 49/55 aikiboxer ***** válasza:
Erősen szkeptikus vagyok a systema "kozák" eredetével kapcsolatban. Nekem inkább úgy tűnik az oktatófilmekről (van jópár DVD-m), hogy ez egy aikidóból, kung-fu-ból összeszedegetett rendszer. De lehet, hogy ez egy elrejtett titkos harcművészet volt belső-ázsiában, csak akkor a '80-as évekig miért nem hallott róla soha senki?
2014. jan. 18. 23:06
 50/55 anonim ***** válasza:

Ezzel a gondolattal tudok azonosulni Boxer :)

Hogy Te hogyan raktad ezt így össze azt nem tudom, de én is így gondolom!

Tápi.

2014. jan. 18. 23:14
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!