Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Krav maga vagy inkább kempó?

Krav maga vagy inkább kempó?

Figyelt kérdés
Szeretnék valamit sportolni. Ez a két sport tetszik. Kerestem neten klubokat, de de nem tudom, hogy melyik lenne a jobb, és hogy van e lehetőségen 21 évesen elkezdeni ezeket a sportokat teljesen a nulláról. Esetleg valakinek személyes tapasztalt? Előre is köszi :) 21L

2014. jan. 8. 21:54
1 2 3 4 5 6
 31/55 anonim ***** válasza:

Az eredeti kérdéstől elvonatkoztatva most -

számomra az különlegesen érdekes, hogy egy 50 kilós nő ha birkózással nem, de milyen módon TUD felülkerekedni egy 120 kilós férfival szemben.

Erre eszembe jutott 2 'vicces' válasz, egyik hogy felülkerekedhet sakkban, de maradjunk ugye a küzdősport típusú kihívásoknál :)

A másik pedig, hogy viperával a térdére vág a férfinak. Vagy mondják, hogy Samuel Colt egyenlővé tette az embereket.. :) Ezek alternatív lehetőségek, nekem személy szerint azok a válaszok tetszenek, amit bizonyos harcművészetek adnak erre a kérdésre. Jujutsuval illetve lágy stílusok pusztakezes technikáival (és nyilván a gyakorlás közben kiélesített mozgással, ütem érzékkel, reflexekkel tehát képességekkel) elméletileg bizony ilyen erőkülönbség is leküzdhető. És ez nagyon érdekes dolog, szerintem. Persze elméletileg minden önvédelmi rendszer is azt célozza meg, hogy az 50 kilós nő meg tudja védeni magát (aztán el tudjon futni) egy gázsprének is ez a célja, illetve a taktikai tükörtartónak is. Kis előnyt ad, amit ügyesen és gyakorlattal ki lehet használni :)

És itt már majdnem eljutottunk oda, hogy a harcművészet és az önvédelem az taktika. Még a viselkedés is lehet taktika, hogyan lép fel valaki, mikor mutat félelmet, mikor magabiztosságot, és ráadásul maguk a harctechnikák is taktikák kicsiben, szerintem. Én 50 kilós nőknél nem technikailag, hanem taktikailag látom hibásnak azt, amikor például kettős fedezékkel védekeznének, valljuk be egy 80-100 (120) kilós ember lendületét aligha töri meg így, ellenben rengeteg harcművészet tartalmaz pont ilyen erőkülönbségek esetén is használható elveket és fortélyokat.

Hát így gondolom én, valójában. :)

2014. jan. 18. 13:14
 32/55 anonim válasza:
Ezzel egyet kell, hogy értsek. Annyival egészíteném még ki, hogy nem árt a meglepetés erejét is felhasználni. A harcművészet nem az első ütésnél, hanem a helyzetfelismerésnél kezdődik.
2014. jan. 18. 15:04
 33/55 anonim ***** válasza:

Kedves 41%-os folyton a wudangot emlegető válaszoló! A Systemát mondjuk abszolút nem kellene egy kalap alá venni a tai chi-val, vagy a wudanggal. Honnan vetted ezt? Valamint a ju-jutsu sem tartozott soha a lágy stílusok közé. Japán harcművészetekben maximum az aikido mondható lágynak. A systhema nagyon is kemény, és az elve is teljesen más, mint a lágy stílusú kung-fuknak. Mondom én aki systhemázott és jelenleg PaKua-zik. :)

Szerintem a reális női önvédelem ami tényleg tudna működni, az az "üss és fuss!" taktika. De mivel egy nő test-test elleni harcban nem tudna eredményesen fellépni egy férfi ellen, valamint a frontális ökölharc sem lenne a kifizetődő, éppen ezért egy nőnek azt az adottságát kellene kihasználnia, ami a férfiaknak legtöbbször a gyengéje. Ez pedig nem más, mint a hajlékonyság. Egy átlagos nő ugyebár alapból hajlékonyabb egy átlagos férfinál. Ilyenkor a legjobb védekező/ellentámadó fegyver a rúgás lenne egy nő számára. Tudom, utcai harcban a rúgás nem a legjobb módszer, de én most nem is az ugró-forgó "epic-flying-triple-tornado-1440°-kick"-féle rúgótechnikákra gondoltam, hanem az ilyen derékalatti magasságokban történő kivitelezésekre. A rúgással a nő tud távolságot tartani, így nehezebben tudja a támadó férfi elkapni. Persze ide nem elég a sima klasszikus tökön rúgás. Meg kell tanulni pontosan és jól rúgni. Itt jön képbe a savate és az ITF(!) taekwondo.

2014. jan. 18. 17:44
 34/55 anonim ***** válasza:

A jujutsu nem lágy, nem írtam hogy belső stílus de önvédelem szempontjából egy reális rendszer.

Arról lövésem sincs hol systemáztál, de a systema egy hatékony lágy stílusú önvédelmi rendszer. Pontosan a taichival, a wudang kungfuval illik egy kalap alá venni.

De ezt boxold le a systama rma hungaryval.. ha ismered a lágy stílusú kungfukat, akkor felismered a systemát is, hogy mi.

Baguát kb. 1 helyen oktatnak az országban. Vagy edzőtársam vagy, vagy olyan helyen tanulsz ahol 'pakuát' tanítanak, csak nem azt ami harcművészet :D

Taichi edzés is akad az országban elvileg több helyen, mégsem hallottam még hogy valakit taichis vert volna el. Valószínűleg nyugdíjas torna taichival keverik sok helyen a taichi-t, a Te bagua edzéseddel nyilván nem tudhatom mi a helyzet de.. hát, azt te tapasztalod hogy mennyire jó amit gyakorolsz.

Mármint, például sparringolás közben más stílusok, küzdősportok képviselőivel.

De én rendes önvédelmi bagua edzésről bevallom nemigen tudok. Pedig ezeket eléggé számon szoktam tartani. Hallottam a győri Wu taichi edzésről, ami komoly harci taichi volt, a pesti edzés mellett az tűnt az országban igazi taichi edzésnek, de tavaly megszűnt az is. Tehát hogy Te hol baguázhatsz, és az milyen...

2014. jan. 18. 18:46
 35/55 anonim ***** válasza:

"Arról lövésem sincs hol systemáztál, de a systema egy hatékony lágy stílusú önvédelmi rendszer. Pontosan a taichival, a wudang kungfuval illik egy kalap alá venni."

Először is, kezdjük ott, hogy nem Magyarországon élek, hanem Finnországban. És orosz az edzőm, erről ennyit. Semmi köze sincsen a systhemának a lágy kínai harcművészetekhez. Mondom még az elv is teljesen más benne. Ja és a systhema az önvédelmi rendszer és nem tradicionális harcművészet, pláne nem kínai stílusokból származó. A Bagua edzést egy kínai nő tartja nekünk, aki tai chi mester is. :) Ismerem én a kínai belső stílusokat, viszont te a systhemát semennyire sem. Hidd el, nincsen semmi közös bennük.

2014. jan. 18. 19:00
 36/55 anonim ***** válasza:

Elhinni biztos nem fogom, linkeltem videót system, a szemeimmel láttam systema instruktorok mozgását. 'kozák' harcművészet, ez a jól hangzó szöveg, de ettől még látszik rajta hogy mi.

Mondja valaki egy Ivan Popovra, Mikhail Ryabkora vagy a Vasilievre hogy nem úgy mozognak mint a taichisok. Az egész mozgásuk lábból, csípőből indul és végig lágy, laza. Ennyiről szól a taichi lényege is, csak a systemában már nincsenek formák és qigong, hanem csak a gyakorlatias önvédelem.

Most a videós összehasonlítás csak érdekességképp, de nézzük meg ha van kedved mire gondolok.

Vadim Starov, systema

http://www.youtube.com/watch?v=0Ef0xG70NMo

Ismet Himmet, http://www.youtube.com/watch?v=33K0x_8lV_8&list=PLLXsztH8OyB..

2014. jan. 18. 19:22
 37/55 anonim ***** válasza:

Megnéztem a két videót. Már ne haragudj de ég és föld különbség van a mozgások között. Neked ez ugyanaz vagy hasonló??? Barátom nyisd ki a szemedet akkor, mert teljesen más. Ez az Ismet Himmet, teljesen eltérően mozog, kajak tai chi amit nyomat.

"Az egész mozgásuk lábból, csípőből indul"

Igen ... ahogyan az ökölvívás, a muay thai és a taekwondo is. :) Innentől kezdve ez nem számít olyan összehasonlítható dolognak, ami igazolná SZERINTED, azt hogy a systhemának és a wudangnak köze van egymáshoz. Nem tudom mit akarsz ezzel bizonyítani, de az orosz harcmodorok, sohasem tartalmaztak kínai stílusokból származó technikákat. És hiába jössz a pesti systhema edzéssel, mert sosem éltem Pesten, zalai származású vagyok, és 4 éve élek kint Finnben. Nem is tudtam egészen mostanáig, hogy van Magyarországon systhema edzés.

2014. jan. 18. 19:45
 38/55 anonim ***** válasza:

Szerintem hasonlóan mozognak, én sosem systemáztam mégis hasonló technikákat használok mint amiket tőlük látok (edzőm sem systemázott, taichisok vagyunk).

TKD, ökölvívás és thaibox lábból indított, csípő orientált lágy mozgástól fényév távolságra vannak. Mindhárom tipikus külső stílus, systemához/taichihoz képest szinte valamelyik Asimov regényből is jöhettek volna (valami nagyon robotikásból).

A jó ökölvívók mozgása már lazább, de még így sincs közük ahhoz az igazi erőteljes, teljes testből származó, ellenállhatatlan mozgáshoz ami a taichisoké.

És az orosz önvédelmet nagyon ügyesen összerakták többek között (nyilván nem kizárólag) a taichisok mozgására alapozva. A systema pont olyan mint a wudang kungfu leszűkített önvédelmi tárháza :)

Szerinted meg nem, én ezt is értem ám :)

Egyébként az említett orosz kiképzők, instruktorok mozgását veszem alapul, nem a magyar systemásokét. De mondjuk edzettem magyar systemással, hozzájuk pedig jár szemináriumra Popov, szóval én azt érzem rajtuk hogy jó amit csinálnak és tényleg összhangban van az orosz szinttel (ezért is ajánlom önvédelem gyakorlásra őket bátran). És jó taichisok lehetnének :)

2014. jan. 18. 20:02
 39/55 anonim ***** válasza:

"És az orosz önvédelmet nagyon ügyesen összerakták többek között (nyilván nem kizárólag) a taichisok mozgására alapozva. A systema pont olyan mint a wudang kungfu leszűkített önvédelmi tárháza :)"

A systhema mozgás anyagába abszolút nincsen tai chi-s beütés. Ja és a systhema nagyon is külső stílus. Attól, hogy egyes harci stílusokban megfigyelhető némi lazább mozgás, ott is csak egyes technikáknál, akkor már kapásból maga a stílus a tai chi-ra lett alapozva, vagy ahhoz hasonló? Te nagyon el vagy tévedve, barátom. Az aikido is lágy, és szerinted mennyi köze van a tai chi-hoz vagy a wudanghoz? Semmi.

Nem minden tai chi, AMI laza. De minden tai chi laza. :)

2014. jan. 18. 20:12
 40/55 aikiboxer ***** válasza:
Amúgy a systema honnan származik? Mi az eredete?
2014. jan. 18. 20:21
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!