Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Sok testépítő erősen tiltakozi...

Sok testépítő erősen tiltakozik a tej fogyasztása ellen, de ez meglehetősen sántít. Akkor hogy is van ez?

Figyelt kérdés

Azok a testépítők, akik erősen ellenzik a tejfogyasztást, azzal érvelnek, hogy az nem jóféle táplálék, mert a szükséges fehérjéken kívül vannak benne olyan anyagok, amik csak gátolják annak felszívódását. Viszont ez erősen sántít. Abban minden testépítő egyetért, hogy a túró és a tejsavó kiváló fehérjeforrások, és lehet és kell is őket bőven fogyasztani. Viszont - valószínűleg sokan tudják, de néhányan nem - ugyebár ha a tej megalszik, akkor kefír (aludttej) lesz belőle, és ha ezt kimelegítik, akkor lesz ebből túró, és ennek a mellékterméke nem más, mint a savó. Szóval a tej rossz, de hiány nélkül mindent elfogyasztva, ami belőle van, az jó? Esetleg az erjedés során változik valami, ami kiküszöböli a "nyers" tej hibáját? Vagy aki kardoskodik a rossz tej elmélete mellett, nem is tudja, hogy készül a savó és a túrú? Hogy is van ez?

A kérdésemmel senkit sem akarok bántani, csak tájékozódni szeretnék, én nem oktatok ki senkit, kérem, hogy más se tegye!

Köszönöm minden válaszolónak!

2010. márc. 26. 12:00
1 2 3 4 5
 31/43 anonim ***** válasza:

Pavel is azt mondja h napi 2 liter tejet igyál.

Teny h nem testépítő, de eleg komoly sportember.

A testépítők között amugyis van par ilyen szajrol szajra terjedt, altaluk elfogadott teny, ami a hetkoznapokban nem allja meg 100%osan a helyet,egha talan van is valami alapja, de jellemzo h eleg drasztikusan fogjak fel az ilyesmit.

2013. jan. 27. 00:29
 32/43 snack16 ***** válasza:
100%

Te jó isten mennyi ostoba,suttyó ember van, akinek köze nincs az egészhez élethez, de olvasta a neten, és mint "felvilágosult ember" terjeszti tovább. Meg hogy ez volt a mittudoménmi.hu-n...ez és az ezt mondta, Ugyanmár! Ha tudni akarod,-én is testépítő vagyok- nem a profi testépítők a tudás mintaképei, ők edzenek meg esznek rendesen, de elég jelentős az anabolikus szteroidok használata, szóval így tej nélkül is megy persze. De ez mogy a tej a kismacskáknak való vagy 500x hallottam. Meg abban igaza van a kérdezőnek, UGYAN AZOK AZ ÉRVEK, mint a szójás tévhit amit már szinte minden valamire való testépítő oldal elismer. A tejjel nincs semmi baja, az támadja aki hülye vega(már bocs, de a vegaság egy baromság), tejérzékeny,vagy csak szója párti. Ezt már sok helyre leírtam, ha valaki érzékeny rá, az nem a tej hibája. A tejben lévő anyagok nem gátolják, max lassítják a felszívódást, ezért nem tanácsos edzés után a tejsavó turmioxot "elrontani" tejjel csak mert finomabb. Ami még elfogadható érv az hogy a tejsavófehérjéből kiszedik a többi anyagot és ha felöntöd tejjel akkor ugyanúgy tele lesz pl laktózzal(ami nem egy rossz szénhidrát). De a kevert fehérjék is le vannak hurrogva, mert a marketinget befaltják. A kevert fehérje jobb(még ha szójás kevert is). Egy vitaminos,taurinos,szőlőcukros,hozzáadott glutaminos, emésztőenzimes(és még olcsóbb is) kevert nehogy már rosszabb legyen mint egy tejsavó!A szervezet komplex támplálékra van kitalálva. Azt hiszi mindenki hogy ezek a a kamu cikkek fedik fel a valóságot, a globalizációs életmódváltozás,betegségek tüneteit próbálják ráhúzni egyes élelmiszerekre, amiket több ezer éve fogyaszt az emberiség, pedíg nem sok kutatási eredmény van, sőt... azt hiszik hogy a marketing mögé látnak, de pont ellenkezőleg, egy másik iparág marketingjét eszik. Ha a tej rossz a tejfehérjék miért is jók? Azok is tejből vannak, csak a biológiailag aktív anyagok egy részét kiveszik és így lesz egy feldolgozott élelmiszer az élő anyagból(bolti tej+joghurt)!

Elnézést hogy hosszú lett, és ha van benne elírás, helyesírási hiba nem volt kedvem végigolvasni még 1x

peace:D így 2013-ból :D

2013. jún. 14. 19:33
 33/43 snack16 ***** válasza:
100%
Ui: A gyúrosok nagyrésze nem ért a táplálkozáshoz. Olvasta hogy csirke-rízs az jó és kész! De nem csak csirke-rízsből,- a nők és "egészségmániás" emberek szerintem meg zöldségből, gyümölcsből- áll az élet. A halak, marha,sertés hús, tenger gyümölcse mind alkalmas a fehérje bevitelre, de még a sárgaborsó,lencse is. A bolti tej biztosabb, mert a baktériumok közül nem mindegyik nyerő, de ha hozzáadod azt a joghurtkultúrát a tejedhez(egy pohár aktívia, vagy akár sima natúr) akkor az jó hatással lesz az emésztésedre. Ha a tej nem rohad meg akkor a beledben miért tenné?? Benne vannak az ásványi anyagok a tejzsírban, szerves ionos formában. A laktóz alcsony Gi-is (39) és a tejsavval együtt segíti a kalcium beépülését. Ez nem hinném hogy hype lenne... Ezek a tények.
2013. jún. 14. 20:11
 34/43 A kérdező kommentje:

Minő véletlen, hogy hosszú idő után benéztem az oldalra és egy régi kérdésemnél új választ találtam. :)

Örülök a hozzászólásodnak, lényegében teljesen egyetértek mindazzal, amit leírtál. Mondjuk azzal nem értek egyet, hogy jelzőket osztogatsz másokra, amit magam igyekszem elkerülni, viszont az álláspontoddal maximálisan azonosulni tudok.

2013. júl. 9. 23:35
 35/43 snack16 ***** válasza:
köszönöm:) És örülök! Bocsi hogy "jelzőket" osztogatok, de idegesít ez a sok hülyeség. De a legrosszabb hogy el sem gondolkodnak emberek azon hogy nem minden igaz ami a neten van.
2013. júl. 20. 09:50
 36/43 A kérdező kommentje:
Semmi baj, ne haragudj, nem letorkolni akartalak. :) Megértem, hogy sokszor nehéz higgadtnak maradni, amikor valaki arrogáns hangvételben védi az álláspontját, amiről magad biztosan tudni véled, hogy téves. Legtöbbször a legnagyobb baj nem az, ha valaki megalapozatlan információkat feltétel nélkül elhisz, hanem az, ha utána fölényeskedve bizonygatja azokat másoknak, sokszor pusztán tekintélyelvű érvekkel próbálva alátámogatni a véleményét.
2013. júl. 20. 23:28
 37/43 anonim válasza:
100%

Tisztelt kérdező nagyon örülök a kérdésnek, érdekes volt olvasni a válaszokat!

Én 16 évesen mentem el először edzőterembe, és több mint 5 év súlyemelés után kezdett el foglalkoztatni a tejkérdés. Addig homokba dugtam a fejem, gyakorlatilag naivan elhittem mindent amit állítottak a "szakértők".

Kíváncsi ember vagyok, és elkezdtem magamon kísérletezni. Jelenleg 23 évesen, több mint 2 éve fogyasztok rendszeresen napi 2 liter (1,5%-os UHT) tejet. Tapasztalatból írom hogy nem káros a tej, sőt számomra hasonló feladatot lát el mint a tejsavófehérje-por illetve a túró. Abban van igazság hogy a laktóz nem könnyen feldolgozható tápanyag, azonban az is pozitívan járul hozzá a fehérjeépítő aminosavak beépüléséhez, akár csak a tejzsír. Ezek saját véleményem szerint nem eldobható tápanyagok, sőt hasonlóan fontosak mint a fehérje. Együtt tudnak jól dolgozni, együtt érik el a megfelelő sejtépítő hatást.

Azért elgondolkodtató hogy aki a tejet szidja a saját kiegészítőjét is szidja, hiszen tej megtisztított része. A kazein szintén jól bevált testépítő élelmiszer.

Tedd fel magadnak a kérdést. Vajon tényleg káros a tej többi alkotórésze a tejsavófehérjén és kazeinen kívül? Vajon tényleg szükségtelen, és logikátlanul hozta létre a legjobb anabolikus italban a természet? Olyan kapitalista alapú világban ahol mindent a pénz vezérel, arra hivatkozol hogy a tej porból készült, méreg és igyák a kismacskák, tegyük fel hogy így van, ebben az esetben a savópor mivel lenne jobb, ha már a tej esetében is ilyeneket tesznek, ahol lényegesen kevesebb feldolgozási műveleten kell átjáratni. Tedd fel magadnak a kérdést hogy a természet (ami mindig a legjobb megoldásra törekszik) vajon azért tette a kettős szénhidrátot a tejbe hogy később ki kelljen szűrni, mert egészségtelen? Ennek mi értelme lenne?

Írjátok hogy a tej ivása egészségtelen, mert az állatvilágban nem issza meg a másik állat tejét egy felnőtt állat sem. Gondolkozz el azon vajon hány állat iszik az állatvilágban bekevert wpc-t vagy kazein-t? Elárulom kevesebben mint tejet.

2014. dec. 12. 08:38
 38/43 A kérdező kommentje:

Tisztelt Válaszadó!

Úgy látszik, sokakat érdekel az általam lassan öt éve feltett kérdés, mivel időről időre érkezik rá új válasz még mostanában is. :) Nagyon örülök az új válasznak, amivel szintén teljesen egyetértek, és nagyszerű látnom, hogy Te még empirikusan is megközelítetted, azaz kísérlettel támasztottad alá az álláspontod! Annyi megjegyzésem lenne, hogy a tejet elsősorban nem a fehérjeforrásként tüntetném fel, mivel abból relatíve keveset tartalmaz, hiszen a húsok, a hüvelyesek, gabonafélék vagy akár sajtok, túrók jóval gazdagabbak benne, így én sokkal inkább a zsírtartalma, az abban lévő vitaminok és ásványi anyagok (különösen kalcium) miatt tartom értékesnek és egészségesnek.

Köszönöm a választ!

2015. jan. 14. 16:05
 39/43 anonim válasza:
Szerintem annak az lehet az alapja, hogy ellenzik a tejet, mert bolti tej az tenyleg nem jo. Mar eleve ami nagyipari az alatalaban rosszabb minosegu. A tehen tartasa katasztrofalis.Feldolgozaskor buveszkednek is vele egy sort. Kb olyan lehet a kulonbseg a hazi tej es a bolti tej kozott, mint a mondjuk a csirkemell felvagott es a csirkemell kozott. A hazi tejnel meg fel jon a fole, szoval, a zsirt ugy lehet szabalyozni ahogy az ember szeretne.
2016. febr. 14. 14:52
 40/43 anonim ***** válasza:
az a baj, hogy a tej szétbarmolja az egész emésztőrendszered, senkinek sem ajánlott nagy mennyiségben inni/enni a tejtermékeket.
2016. febr. 14. 17:29
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!