7:30 perc/km kocogás rossz idő?
30:
Ha felkészült vagy, nem árt. Olvass utána, pont az a lényeg, hogy alapvetően magunkhoz képest alacsony intenzitással edzünk, mint a versenytempó. Ha nem megy versenyen gyorsabban, az azt jelenti, hogy túl gyorsan edzel.
Mondjuk az 5 perces tempó az tényleg kevesek kiváltsága, olyan szervezet, genetika, élethelyzet kell hozzá. Rendszeresen sportolok és a 6 p/km is álom.
Engem az mérgel fel, amikor a kis teljesítményt nem becsülik, csak a hatalmas nagyokat.
35:
A francokat kell szuper genetika az 5 perces tempóhoz. Sokmindentől függ, de az 5 perc/km szinte bárki számára elérhető, aki nem túl idősen kezd el futni. Nyilvan férfiaknak könnyebben, nőknek nehezebben, de akkor férfiak esetében legyen mondjuk 4:30, ez is az a kategória férfiaknál, amit ha valaki huszon vagy harmincas éveiben kezdi nulláról, genetikától függetlenül el tudja érni.
Az a kategória, amihez már tehetség kell, nem ezen a szinten van, illetve ha valaki felnőttként kezdi, nyilván a legjobb amit ki tud hozni, már nem ugyanaz, mint ha gyerekként kezdte volna.
Egyébként vannak futó ismerőseim, Strava-n is sok embert követek, én azt látom, hogy akik munka mellett fiatal felnőttként kezdték, fétfiak olyan 4:00-4:15 közötti iramot érnek el félmaratonon, a tehetségesebbek vagy fanatikusabbak bemennek 4:00 alá. A nőknél meg kb. 30 másodpercet adj hozzá másodpercenként. Nyilván akik élsportolók voltak gyerekkoruktól, vagy ex-élsportolók, az más kategória, ők ennél lényegesen gyorsabbak.
Nem arról van szó, hogy becsüli-e az ember a kis teljesítményt, én örülök hogy a kérdező elkezdett futni, de ettől még nem kellene beállítani szupernek az első eredményeket. Az eredményekhez kell az edzésmunka, de hangsúlyozom, főleg az elején nagyon látványos tud lenni a fejlődés. Pont ezért sem elkeseredni, sem túlbecsülni nem szabad az első eredményeket.
Az első eredményt pont azért kell becsülni, mert első.
Hát nekem továbbra is álom a 6 perces kilométer is és továbbra se látok Straván ennél jóval gyorsabbakat.
Egyébként munka mellett ideje sincs az embernek sokra, pláne tanulás, gyerek stb és munka mellett.
37:
Már sokadszor írtam, és más is írta már, teljesen más az edzés és a verseny idő. A legtöbb, amit Straván látsz, az edzés idő. Alapozni lassabban kell, mint amilyen gyorsan tudsz futni.
Straván egyébként kivétel nélkül minden ismerősömnek jobb a 10+ km versenyideje, mint 6 perc/km, az meg hogy milyen iramban edzenek, nem releváns, de a többség valahol 5 és 6 perc/km között.
Te mégis kiket ismersz?
Nekem az edzéseken 7:30 körüli van, ami azt jelenti, hogy sokszor ennél rosszabb, akár 8:15 is, de a 7:30 az átlag.
Mivel mostanra már az edzésen szokásosnál 10-zel magasabb pulzust is igen nehezen tartok, így a versenytempóm 6:30 körül lehet, de 1 hónap múlva kiderül.
Nem tudom, miből vagy te meg akiket ismersz.
De az ilyen szuperembereket mondjuk tényleg mindig irigylem. :)
Egy közeli ismerősöm 7 körülivel edz és elég intenzíven fut edzéseken, szóval a versenytempója síkon ekörül lehet. Traileken indul.
39:
Strava-n ismerek volt egyetemi évfolymatársakat, barátokat, ex-tajfutókat (nem voltak soha közel sem élsportoló szint), néhány embert netes fórumokról ismerek (pl. Prohardver futás topic), néhány környékbeli, akiket nem ismerek személyesen, de láttuk Strava-n és élőben, hogy ugyanarra futunk.
Nincsenek szűrve, tökátlagos hobbi futó a legtöbb ember, egy sem verseny atléta. Tömegversenyeken egy részük indul, egy részük ott sem, a tömegversenyek mezőnyében mindenféle szintről vannak emberek. De a 7:30 az nőknél is mezőny végefelé szintnek számít, akik a szintidővel küszködnek.
Egészen megdöbbentőnek tartom, hogy szerinted szuperemberek, ami a gyakorlatban a közepes hobbi szintet jelenti. Az én szememben ha az élsportolókat nem nézem, csak a hobbi mezőnyt, a szuperember aki férfiként félmaratonon 3:45 alatti iramot fut, nőként 4:00 alatt, de igazából ők sem azok, csak időben kezdték, éa sokat edzenek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!