7:30 perc/km kocogás rossz idő?
20
Január nem fél éve volt és előtte is kardióztam, sőt, valamennyit szinte egész életemben sportoltam.
Továbbra se tudom, hol éltek :)
De amikor én Budapest kupát szereztem, 500-1000 m szintek voltak a Budai-hegységben és a környéken, 15-25 km túrák és rendesen szétszedett. 22 évesen, vékony emberként.
21:
Mert szerintem más fogalmaid vannak a rendszeres túrázásról, illetve rendszeres edzésről. Meg a gyalog közlekedésről is.
22
Miért, neked mik a fogalmaid ezekről?
Te tudsz 150-es pulzussal gyalogolni úgy, hogy több izmodat is erősíted?
Mi a fogalmad a rendszeres mozgásról?
Amúgy a maim 7:45-ös tempós volt 138-as átlagpulzussal úgy, hogy alulmér a pánt és érzésre volt az 143-4-es átlagpulzus is.
Alatta ismerősöm futása, 7p/km átlaggal (síkon). Évek óta fut, 1-2 éve edzővel (nem pulzusalapú neki), félmaraton körüli trailekre jár. Férfi.
Brutálsokat sportoló férfi kolléga hajtja magát, ha fut, 5 p/km átlaggal. Ismétlem: hajtja magát és brutálsokat sportol.
23:
Úgy értem, hogy mas fogalmaid vannak, hogy valószínűleg nem túrázol hetente, és a nehéz túráról is mások a fogalmaid, valamint a futóedzésről is valsószínűleg.
Meg még egyszer mondom, tök más az edzés és a verseny iram. Én például 5:30-6:00 tempóban kocogok hétköznap, nyilván résztávokat gyorsabban, a verseny 10 km-en meg 4:00, félmaratonon 4:06, maratonon 4:20. Ha a férfi ismerősöd 7 perc/km kocog, akkor versenyen valószínűleg legalább 5:30-at tud.
Aki hetente túrázik, az igen edzett. De aki két-három hetente, annak is sokat számít.
Az 500 méter szintemelkedéses 20 km-es túra is erősít. Legalábbis tavasszal ilyen után csak ülni tudtam és utána úgy fájt a bokám (izomláz) 4 napig, hogy nem tudtam futni se. Biztos sokan edzettebbek, de ennyi túrát se becsüljünk le, sokan ezt se bírnák.
Nem tudom, miért hangsúlyozod, hogy más a versenytempó, mint az edző.
Amúgy ha sokkal gyorsabban futsz versenyen, mint edzés közben, az olyan, mintha késsel vagdosnád szanaszét a szívedet. Nagyon megterhelő, csak a többség nem nézi utána a troponinszintjét.
Nem azt mondtam, hogy néhány hetente egy 20 km-es, 500 méter szintes túra ne lenne hasznos edzettségi szenpontból. Hanem hogy más fogalmaink vnanak a rendszerességről és mennyiségről. Te írtad, hogy nem sokat segít a séta futás szempontjából, szerintem meg de, csak nem mindegy a mennyiség.
Azért hangsúlyozom a különbséget a versenytempó és az edzéstempó között, mert alapvetően az a jó, ha az edzésmunka gerincét a lassú, alapozó, aerob futások adják. Aztán persze vannak gyors résztávos, váltott tempójú vagy épp dombozós edzések, ahol korlátozott ideig magas intenzitással futsz, ezen kívül tempó futások, amikor versenytempóban futsz kevesebbet, mint a verseny tavja, vagy közel versenytempóban futsz egyenletesen. Egy ilyen felkészüléssel nem veszélyes az aerob futáshoz képest jelentősen gyorsabb versenytempó.
És ez úgy jön ide, hogy ne zat nézd, hogy valaki milyen tempóban kocog hétköznaponta, ez nem jelenti azt, hogy ne tudna ennél sokkal gyorsabban futni. Szóval a 7 perc/km iramban futó férfi ismerősöd valószínűleg versenyen gyorsabban fut.
A kérdező is gyorsabban futna versenyen.
Nekem nem szokott lenni intenzív rész az edzésben, a legintenzívebb is a néhai versenypulzusomnál 10-zel kevesebb. De már érzem, hogy minden zóna megy lejjebb és így a tempóm is.
Ha 2 km-t nem tudott folyamatosan lefutni, akkor valószínűleg nem futna gyorsabban versenyen. Ezért mondom, hogy ez a 7:30/km nem ugyanaz, mint mikor valaki rendszeresen 7:30-asokkal edz, de versenyen gyorsabb.
Nem kell feltétlenül intenzívebb rész az edzésen, a Maffetone módszer is működőképes egyéntől függően bizonyos szintig, nekem is volt időszakom, amikor csak könnyűeket futottam, és attól is fejlődtem. De ott is ugynaz a lényeg, alacsony intenzítással készülünk, a veryenyen ehhez képest jobban odatesszük magunkat.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!