7:30 perc/km kocogás rossz idő?
9
Ha valaki elkezd idegennyelvet tanulni, akkor se első órán várod el tőle, hogy elmondjon folyékonyan 4 mondatot.
Amúgy a séta semmire se jó, illetve idős, súlyos beteg vagy súlyosan elhízott elkezdheti sétával, mielőtt valami normális kardióra vált.
29N
10:
Először is válasszuk szét az alapozó, aerob kocogás iramát attól, amire képes egy futó. Ha valaki 7:30/km iramban kocog, akkor valószínűleg valahol 6 perc/km körül lehet a versenytempója, de ezt embere válogatja, lehet akár 5:30 vagy 5:00 is, ha kellően polarizált az edzésmunkája (azaz az alapozó edzéseket nagyon lassan futja, a gyorsítókat nagyon gyorsan).
De itt nem erről van szó, hanem a 7:30 az az, amit kérdező jelenleg tud. Ezen nagyon gyorsan fog tudni javítani, ha rendszeresen és konzekvesen fut, de ettől még nem igaz az az állítás, hogy ez kezdőként brutál jó. Teljesen kezdőnek, olyannak, aki soha nem sportolt, ez átlagos.
"Meg ehhez képest Cooperen is kb ez a tempója a diákoknak."
Ez 1600 m-es Cooper, szóval nagyon nem. Nálunk anno középiskolában 2000-2400 között futották azok, akik nem sportoltak. Mellesleg 11 éves koromban volt 2000 méteres felmérő a suliban, fiúknak 10 perc, lányoknak 11 perc volt az ötös, és az osztály felének ötös lett.
De itt egy táblázat (google első találat):
Ez alapján egy 21 éves nőnek az 1600 méter a gyenge kategóriába tartozik. Ez az általános táblázat, nem sportolókra vonatkozik.
Amúgy nem csak az a kategória van, hogy valaki sportol vagy nem sportol, aki nem sportol, az sem mindegy milyen életmódot él, elhízott-e, hétköznapi célból mennyit sétál, liftet vagy lép sőt használ-e, erdei sétákat tesz-e, stb.
11:
Futni úgy 1-2 éves kor körül tanulunk meg, nem sokkal a járás után, majd ha nem is sportol valaki, azért kicsi korban szoktak futkosni a gyerekek, és a 12 év közoktatásban is van tesi. Tehat nem jó hasonlat az idegen nyelv, mivel nem teljesen nulláról indul a kérdező sem. Valószínű, hogy mikor még suliba járt, valamivel jobban mehetett, szerencsére még olyan sok év nem veszett el, innen rengeteget tud fejlődni. De ne állítsuk már úgy be, hogy ez jó idő lenne. Ha már a nyelvtanulás hasonlatot mondtad, ha elkezdek franciául tanulni, nem hiszem hogy jó lenne, ha azon álmélkodnál, hogy milyen jó tudok már az első héten, miután 10-ig megtanultam elszámolni és tudok napszak szerint köszönni. De nyilván 1 év tanulás után már nagyon latványos lenne a fejlődés, ez igaz a futasra is.
A séta, gyaloglás sokmindenre jó. Soha nem sportolt kezdőknél sokat segít az elején a puszta séta is, plusz a váltott séta-futás is. Előbbiből lesz később kocogás, utóbbiból váltott tempójú futás.
Meg mellesleg mikro egyetemre jártam, egyik srác akit ott ismertem, akkor kezdett futni. Előtte teljesítménytúrázott, de szigorúan gyalogolva, nem futott a túrákon. Nos, neki alapból ment a 4:30-5:00 körüli versenytempó, aztán onnan még elég sokat fejlődött. Mert volt egy alap erőnléte a rengeteg túrától.
Persze, ha valaki mindig csak tessék-lássék módon sétál, vagy úgy kocog, hogy csak a kézmozdulat néz ki kocogasnak, de az átlag gyaloglásnál is lassabb, és ebből is keveset, akkor ha fejlődik is valamit, nem sokat.
12:
Feleségem utál futni, nem is szokott futni de rengeteget túrázunk együtt, igaz ebben bőven van magashegység is, valamint nincs rajta túlsúly. Egyszer rábeszélték a munkahelyén a Vivicittára csapatban. 5:20 körüli iramban futotta le a 8-9 km körüli távot. Akik enyhén elhízottak voltak munkatársai, és szintén nem szoktak futni, előtte 1 hónapig heti egy-kétszer készültek rá, azoknak 6:30 körüli iramban sikeredett.
Mondjuk a séta az semennyit se ér, ezt részben tapasztalatból írom - sok évig semmit se sportoltam, de sétáltam elég sokat, lift és mozgólépcső helyett lépcső. BMI 19-22 között. Akkoriban a 2000 méter nekem gimiben 13-14 perc alatt ment, legalábbis a csajok zömének 12-14 perc között.
Nekem egyszer volt 10:58 még 13 évesen, fogalmam sincs, hogyan, piedesztrálra lettem emelve.
Szívrendellenesség miatt kéténte kell kardiológiára mennem, most voltam pulmonológusnál, minden orvos tud mindent és senki se mondta, hogy kóros lenne a dolog.
19 évesen mentem kb először kocogni, szerintem a 7:30 SE volt meg és a 2 km se.
Ismerőseim, akik nem sportolnak, már futni se bírnak, mondjuk már 30 körüliek vagyunk.
Futni se bírnak, azaz 7:30 se és bőven nem 2 km-en kétszer belegyalogolva.
Hát nem tudom, robotok-e az ismerőseitek.
Én 2014-ben teljesítménytúráztam sokat, az tényleg brutál emeli az állóképességet. 500 méter szint, de inkább ennél jóval több.
A COVID óta sportolok rendszeresen, tavaly tavasszal pedig stepper, utána bicaj, stepper, futópadon futás, emelkedőn gyaloglás.
Télen kezdtem a szabadban futni, a fenti múlttal.
A 7 km-es Vivicitta kb 6:20-as tempóban ment, de utána ülve 120-as volt a pulzusom, az 1-es villamos felé sétálva meg 130 felett, ennyire kihajtottam magam.
Most edzővel futok, nem mond semmi rosszat a tempómra, sőt.
A 2. zónában nem megy még ma se a 7 p/km.
Mivel hozzászoktam az alacsonyabb pulzushoz, nem bírom a magasabbat, októberben a DESPAR-on is kb 6:20-6:30-ra számítok.
Az edző heti 4 alkalommal ír edzést és 20-25 km jön ki hetente. Oké, fura EKG miatt volt 3 hét nagyon laza szintcsökkenés-lassító lötyögés, de ennyi mindenkinek közbejön.
Szóval nem tudom, miből vagytok.
Vagy már elfelejtettétek, honnan indultatok.
A teljesítménytúra mondjuk keményen edz.
29N
19:
"Én 2014-ben teljesítménytúráztam sokat, az tényleg brutál emeli az állóképességet. 500 méter szint, de inkább ennél jóval több."
Mátrabérc 55, 2800 méter szint, 13 óra szintidő. Csak hogy mondjak egy keményet. 500 méter szint egy túrán za nem sokminden, nyugdíjas szüleimnek sem jelent sokat. Egy átlag, nem kimondottan kemény magashegyi túra 1200-1500 méter szint, csak nehezebb terepen.
Amit írsz, az alapján még kezdő vagy, teljesen rendben van a 6:20-as tempó úgy, hogy fél éve kezstél szabadban futni. Meg te idősebben is kezdted, mint kérdező, ami ahhoz képest hátrány. Csak ne mond már, hogy 7:30 éa hogy nem tud egyben elfutni 2 km-t, az jó lenne. Ez annyit jelent, hogy nagyon elhagyta magát, de innen lehet nagyon sokat fejlődni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!