Hogyan lehet megszüntetni a gyámság alá vételt?
Apám 2022 ben a gyámhatóságnál aljas módon elintézte hogy a gondozása alatt álljak ezzel beteljesítse a valószínűleg évek óta tervezett teljes kontrollt. A legfőbb kérdésem ezen a témán elindulva hogy milyen mód van rá hogy én személyesen tudjam beszüntetni ezt. Múltkor mikor a kórházban reseteltem újra a szobatársam mondta hogy erre van mód jogilag elintézni biztos nem én vagyok az egyetlen aki ennek a rendszernek az áldozata biztos hogy más embert is likvidálnak előszeretettel.
A kérdésem az hogy beszéljek apámmal vagy indítsam el én az eljárást teljesen egészséges vagyok pár éve már.
#20, pontosan.
Rokonom okán csináltam végig egy ilyen tortúrát, hát azt is megbántam, hogy megszülettem.
24
Szerintem a gyógyszerekre gondol.
Kérdező, érdeklődj az orvosodnál, mit tehetsz.
Ja értem, nekem is azt képzelte apám, hogy ilyenekkel fog tömni, csak közöltem 18 felett nekem nem ad be semmit és feljelentem, akkor ő is be akart próbálkozni ezzel, hogy "gyámság alá vetetlek", még le is vonult a háziorvoshoz, illetve, hogy "rád hívom a mentőket, elvitetlek". Aztán egyébként böriben lenne a helye, alkesz őrült, gyilkossági kísérlet, verések stb. Aztán csoda, hogy ráment az egyetem is...
Orvos és ügyvéd!
Kérdező!
Te kevered a szezont a f@szommal!
Más a gyámság és megint más a gondokság.
Gyámság alá az KISKORÚ tartozik - kötelezően - aki nem áll szülői felügyelet alatt, valamilyen okból.
Mert mindkét szülő felügyeleti (törvényes képviselői) joga szünetel vagy megszüntették.
Ezt nem lehet "elintézni" a hozzátartozónak.
A gyámság ellátása kötelező az erre kijelölt személy számára.
Amiről te beszélsz, az a - cselekvőképességet érintő - GONDNOKSÁG, ami az ügyeid viteléhez szükséges belátási képességeddel van kapcsolatban.
Ennek is vannak feltételei, többek között igazságügyi elmeorvosi szakvélemény, amit a bíróság beszerez a döntéshez.
Ez egy un. ügyvédkényszeres eljárás, amikor a pártfogó ügyvéd TÉGED képvisel.
Ezt se lehet olyan nagyon "elintézni".
De ez ellen - idővel - felléphetsz: pert indíthatsz a gondokság megszüntetésért, ha a feltételek fennállnak (pl. cselekvőképesnek nyilvánít az orvos).
Ez pontosan így van, ahogyan az előző leírta.
Annak idején kaptál egy ügygondokot, aki téged eleve képviselt.
Ezt végitoltam én is rokonom kapcsán, és ami biztos, az az, hogy cselekvőképtelennek csak nagyon alapos eljárás után minősít a bíró.
Azt viszont nem tudom bizonyítani - de ennek is utánajártam -, hogy ha valaki egyszer bekerül ezekbe a "körökbe", onnan nem igazán lehet kiszállni. Ehhez se egy ügyvéd, se egy orvos nem lesz elég.
Nem véletlenül fosztanak meg valakit a cselekvőképességétől.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!