Miért van sok fiatal kiakadva a Hamburger-adó miatt?
Elképedve olvastam/hallgattam pár ismerősöm véleményét, akik a 16-20 éves korosztályba tartoznak. Minősíthetetlen hangnemben, szóhasználatban nyilvánították ki nemtetszésüket az új adót illetően. Szitkozódtak, átkozódtak, hogy ezentúl drágábban vásárolhatnak cigarettát, alkoholt (amiből egyébként az abszolút rossz minőséget fogyasztják nagy mértékben, nem minőségi borokat egy-egy étel mellé alkalomadtán).
Egyszerűen ép ésszel nem tudom felfogni, hogy egy mai fiatalnak ez legyen a legnagyobb problémája! Nekem és pár (az én értékítéletemben) értelmesebb fiatalnak, akik foglalkozunk azért a közélettel, politikával, az okoz fejfájást, hogy pályakezdőként mihez kezdünk, hogy/hol helyezkedünk el, majd, ha eljön az idő, lesz-e megfelelő alapunk a családteremtéshez, mi lesz a kultúránkkal, és akkor egyesek ilyeneken hőzöngenek... Ráadásul, teszik ezt úgy, hogy 80%-uk még saját keresettel sem rendelkezik, vagy a szüleiktől kapják az élvezeti cikkekre a pénzt vagy munkanélküli segély formájában...
Tényleg ennyire hanyatlik a társadalom? Mi lesz így az országgal? Ilyen emberek fogják eltartani?
Egy felháborodott lány
Én éppenséggel tudom mi micsoda, egészségesen eszem, és olcsóbban is kijövök, mintha nem így ennék. Ha valaki lemegy a húsboltba és nem pedig a mirelit előre bepanírozott húst veszi meg, akkor egyrészt olcsóbban jön ki, másrészről egészséges ételt tett az asztalra.
Teljesen jogos az intézkedés.
azért basszus, mert ha a politikusok nem nyelnék be a zsét, nem lenne szükség ilyen európaiatlan baromságokra...
vagy az nem háborítja fel a kedves kérdezőt?
"azért basszus, mert ha a politikusok nem nyelnék be a zsét, nem lenne szükség ilyen európaiatlan baromságokra...
vagy az nem háborítja fel a kedves kérdezőt?"
De, az is. De az másik téma, írjál ki róla, ha akarsz.
T. Felháborodott lány!
Szerintem te nem is felháborodott vagy, hanem Egy maradi lány.
A XXI. században már a kultúrát kollektívan kellene védeni, és ezt meg is teszik, még akkor is, ha átjönnek olyan szavak, mint a láwcsi, a facepalm vagy ilyenek, ettől függetlenül magyarok vagyunk. A magyarságunk pedig második legfontosabb összetevője a gasztronómia. Ha most pl. Zalarottyantóra érkezik egy francia fazon, akkor mit fogsz mondani neki a magyarokról? Történelmet kezdesz oktatni, benyomsz egy népzene válogatást, vagy esetleg meghívod egy gulyáslevesre (ha nem tudja, hogy mi az a "kakashere", akkor arra is).
Mellesleg van rengeteg korcsoport. Én például kiskoromban rajongtam a semmire sem használható fröccsöntött játékoknak, akik nem is hasonlítottak a kedvenc rajzfilmhőseimre, de azért megvetettem anyámmal. Most akkor ilyen alapon ez nem a kultúra megvédése, és az óvodásoknak is magyar babákkal kellene játszaniuk.
Minden korcsoportnak van egy káros szenvedélye, a nyugdíjasoknak a múlton való rágódás (tapasztalat), bár ez fáj a legkevésbé. A felnőtteknek is van, és ez majdnem megegyezik a mai fiataloknak a problémájával: egy átlagos tinédzsernek barátnő/barát kell, és honnan legyen, hogyha nem megy el sehová? Könyvből olvasson ki magának egy pasit?
Osztálytársakból szerintem 75%, hogy nem lesz semmi, iskolatársakból meg tartósan semmi.
Ha pedig valaki elmegy valahová, például egy x szakörre, akkor onnan talál magának valakit. Na már most ez egy elég fura csajozós duma, hogy:
- Szia. Szeretnélek közelebbről megismerni.
- Szia. Hát én benne vagyok.
- Jó. Akkor beszélgessünk az Kafka Átváltozásáról.
Mondom ezt úgy, Az átváltozás egy nagyon jó könyv. De mégis hol beszélgessen két tini? Utcán igen, de előbb-utóbb hideg lesz. Valahova bemennek. Én biztos nem a könyvtárba mennék, hanem egy mekibe, ahol a férfi bizonyíthatja, hogy mennyire udvarias, és figyelmes, és még ki is fizeti a barátnője kajáját, sőt még az ajtót sem csapja rá, mint ahogy általában szokta.
Ja hoppá, a hamburger nem 200, hanem 300. Akkor az úgy mindkettőjüknek (pláne ha tartósabban maradnak), akkor az már úgy 1700 helyett mondjuk 2300. Nem halnak bele. De egy meki után egy borozás (minőségi borral) már még keményebb lenne, és azért az a 600 Ft, amit kifizet a semmire, attól nem lesz egészségesebb. Mert senki nem fog bioboltban venni egészséges zöldségeket, ha spontán jön valami, vagy ha gáz a helyzet.
Ettől függetlenül a srác lehet mondjuk jobbikos, és akkor nála hagyományőrzőbb nincsen. De én 15 évesen utálom az olyanokat, akik 18 alattiak, és politizálnak. Mondjuk én politizálok, de az átlagos emberek semmit sem tudnak az egész menetről, ez olyan, mintha egy 16 éves csaj a tőzsdéről beszélne. Unalmas, pláne mert csak annyit tud, hogy lehet nyerni és veszteni rajta. Olyan, hogy mi az a gyertya a tőzsdében, azt már nem is merném megemlíteni. Vagy hogy mi az az árfolyam, vagy ilyesmi.
Szóval attól még, hogy valaki cigizik és vedel, attól még lehet értelmes.
És ha nem tűnne fel: azokon, amiken te aggódsz, egyszerűen TE NEM TUDSZ VÁLTOZTATNI. Ez nem olyan dolog, mint amikor az utcán 10 méterre meglátsz egy banánhéjjat, és akkor rájössz, hogy kikerülheted. Ez egyszerűen nem rajtad múlik. Mert te egy olyan utcán jársz, ahol minden tele van banánhéjjal. Vagy elesel, vagy nem.
Az országot nem fogod megváltoztatni, a társadalommal sem fogsz mit kezdeni. Egyszerűen lényegtelen, hogy te mit gondolsz. Ezért nem is érdemes ezen rágódni. Ez olyan, mintha azon tanakodnál, hogy mit csinálsz majd, ha a líbiai forradalom után te leszel Líbia császára.
Az meg még egy 16 évesnek nem okoz fejfájást, hogy mi lesz két év múlva, nem is nagyon lenne természetes.
Ha én keresném meg a hamburgeremet, akkor is fel lennék háborodva, hogy mi jogon? Miért? Van értelme? Lesz ettől egészségesebb valaki?
Végezetül: azt mondtad régebbi kommentjeidben, hogy a hamburger az rendben van, te csak az alkohol és a dohányt nem érted. Hát ez meg már elég nagy ferdítés. Ez olyan, mintha azt mondanám, hogy nem olyan rossz dolog, ha az EU összeomlik, mert végre Magyarország önállósodik. Ja, csak az EU omoljon össze, a tagországok és a világ már ne.
Ha 10 dologból 1 rossz, akkor már az egész rossz. Vagy legalábbis javítható. De ez a 10 dologból 9 jó túlságosan egy szemszögből van nézve. Tehát valakinek mind a 10 rossz. Ilyen alapon ez egy rossz döntés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!