Miért nem érdekli az embereket, hogy mások gyerek vállalását, mi gyermektelenek fizetjük?
Ez egy korábbi kérdésnél volt egy válasz, és én speciel teljesen egyetértek vele:
"A csok egy vicc
Leadóztatják veled a gyermektelen 33,5% különadót.
Ha jó "kutya" vagy és szót fogadsz a kormánynak és teleszülöd az országot akkor meg 2 gyerek után annyit adózhatsz mint a hanyatló nyugaton a gyermektelen.
A kormány nagylelkűen kamatra vissza adja azt amit előtte lehúzott rólad.
Nem kéne szétadóztatni a gyermektelent nem szorulna csokra....."
És most tulajdonképpen a szaporítást, azt mi gyermektelenek fizetjük majd, holott én egyáltalán nem támogatom, hogy vállaljanak az emberek gyereket. Sőt ém azt támogatnám, hogy ne vállaljanak, vagy csak egyet és abba tegyék bele a maximumot.
"Ez lehet, hogy igaz, nem tudom, de amennyire néztem, csaj 2011-es mérés van ezzel kapcsolatban, ami nem feltétlenül releváns már."
Erre gondolsz?
Azt hiszem, hogy nyugodtan kijelenthetjük, hogy a németek 2011-ben is (sokkal) jobban éltek, mint mi (sőt, azóta nálunk ugye egyenesen kilőtt a gazdaság egyesek szerint), mégis a termékenységi ráta kb megegyezik, és messze elmarad a népesség fenntartásához szükséges értéktől. Azaz veheted relevánsnak azt, hogy nem (csak) a pénzen múlik a gyemekvállalás.
Ez nem jött be!
Van frissebb statisztika, ráadásul könnyen el is érhető:
Szépen látszik, hogy a 2016-os magyar adat már 1,53, a 2010-es meg 1,25 volt, 2011-es 1,23. A válság ezt hozta.
Az igaz, hogy a németeknél viszont ugyanilyen adatok setén 1,39-ről 1,6 lett 2016-ra. Vannak viszont felmérések, amik szerint nem a német lakosságnak nőtt meg a gyermekvállalási kedve, hanem a bevándorlóknak, köztük sok magyarnak, szlováknak, románnak - és a muszlimoknak.
A KSH másik tábázatában kicsit mások a számok:
Itt már van 2017-es adat is. Ebben a teljes termékenységi arányszám szerepel. A 2010-es 1,25, 2011-es 1,23 után 2016, 2017-ben már 1,49 szerepel.
Te is csak egy szám vagy.
Sokan vagyunk, de nem elegen. Mindenki szüljön még 3 embert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!