A büfészakos fiatalokkal mi lesz? Milyen munkát kapnak? Azokkal, akiknek a diplomája elértéktelenedett vagy eleve nem adtak hozzá használható tudást. Valóban több a munkalehetőség, mindenki el tud helyezkedni? Vagy a KSH csak trükközik?
BKF-s komm szakos diplomámmal az alábbi posztokra vettek volna fel: call center, ingatlanos, bizt. ügynök, bolti eladó.
Az eladói munka a legkeresettebb. Külön OKJ-s vizsga kell hozzá. Lehet, hogy végül ezt választom. Kell a pénz.
Modernebb társadalomban képzettebb emberekre van szükség, így kitolódott a képzési időszak és átértékelődtek a korábbi képzési szintek. Ez okoz félreértéseket néha.
Ott van a keveredés, hogy
1. Az érettségi a mai szisztémában a régi befejezett általános iskolának felel meg.
2. Az okj-s szakképzés elvesztette minden hitelét, a régi betanított munkás szintnek felel meg a gyakorlatban.
3. A régi jól képzett szakmunkás vagy technikus szintjének, amit régen például a technikusi oklevél jelentett, azt ma FOSZ-nak, felsőoktatási szakképzésnek nevezik és főiskolákon lehet tanulni.
4. Mára lényegében az egyetemi alapképzés (BSc/BA) váltotta ki az érettségi szerepét. Önmagában egy alapképzéses diploma csak olyan mint régen egy szakmai érettségi volt, nem lesz tőle szakember senki, de általánosan tájékozott egy adott szélesebb szakterületen.
5. A régi főiskolai diploma szerepét a mesterszintű egyetemi végzettség (MSc/MA) vette át.
6. A régi komoly egyetemi diplomának (amivel valóban szakértőnek számított valaki) ma a doktorképzés (PhD/DLA) felel meg a munkaerőpiacon.
Ha így értelmezzük a dolgokat akkor a kamuegyetemi büfészakok is a helyükre kerülnek, hiszen megfelelnek egy régi vidéki szakközépiskolában szerzett érettséginek (érettségi-képesítő bizonyítványnak) és valóban érnek is annyit.
Mesterszinten már nincs büfészak, mert mindent lehet magasabb szinten oktatni és annak a tudásnak piaca is van.
Hasznos hozzászólás.
Eszerinzt a főiskolai diploma csak egy átlag érettségi. Én is ezt tapasztaltam. Aki el akar helyezkedni, irány a mesterképzés. Szerinted komm. szakon mesterrel el lehet?
Kérdező: a kommunikációval el lehet helyezkedni, de nagyon sok az eszkimó és kevés a fóka. Azaz ismerettség kell, vagy nagyon nagy szerencse.
Amiben tévedtek, hogy mesterképzésen nincs büfészak, van.
A PhD pedig nem garancia arra, hogy lesz állásod. Ugyanolyan lüke munkanélküli lehetsz vele mint bárki más.
Én büfé alapszakot végeztem. Majd utána ápoltam egy nagybeteg embert, tehát hónapokig nem kerestem munkát. Majd egy hónapon belül lett irodai meló, nem jó a fizetés, de meg lehet élni belőle. Mondjuk úgy, sokaknak rosszabb a fizetés.
Felhasználói szintű Microsoft Office ismeret, jogsi, nyelvismeret hasznos, ezekre irodai munka mellett lehet gyúrni. Lehet felnőttképzésre járni.
El lehet fogadni a határozott idejű munkát, mert abból igen könnyen határozatlan lesz. ;)
Ha mégsem, az se érvágás, mert addig is csinálod az esti sulit, addig is tanulsz nyelvet...
Sokféle ember van velem egykorú a környezetemben, jó és rosszabb diplomás, okj tanfolyamot végzett, vam jogsi, nincs jogsi. Úgy veszem észre, akarat kell huszonévesen csak! Hajlandóság tenni valamit, kilépni a komfortzónából!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!