Igaz lenne, hogy az ország fejlődéséhez informatikai és
műszaki diplomás emberek szükségesek, míg
társadalomtudósok, jogászok vagy közgazdászok
elenyésző kisebbségben kellenek csak?
11/92 A kérdező kommentje:
Nem a múlt hibáin sírva kell sarcolni a mostani nemzedéket. Aki elém állítja azt a sok száz,több ezer munkanélküli jogászt, szociológust, politológust, vagy pénzügyi szakértőt, annak elhiszem az indokolatlan adatokat, és a hangzatos szólamokat, mint "Dunát lehetne rekeszteni velük" meg "túlképzés van". Most kb. 30ezer diák nem jelentkezett a felsőoktatásba. Még egyszer ennyi nem nyer majd felvételt. 20ezer mondjuk elmegy szakmát tanulni. 40ezer új munkanélküli szeptembertől? Ha más, indokolatlan szólam hiteles lehet, akkor ez a kis eszmefuttatás is igaz.
Ha tetszik, ha nem, a világ ahogy fejlődik, egyre több műszaki ember kell majd. A gond csak annyi, hogy a műszaki területhez nem árt némi műszaki affinitás is, ami vagy az emberrel születik, vagy nem. Úgyhogy attól, hogy megemelik a keretszámokat semmivel nem fog több JÓ szakember végezni mint eddig. A jogász képzés megvágása jogos, évek óta hallani, hogy egy csomó vérszívót képeznek tök feleslegesen. A közgazdász képzés megvágása ilyen mértékben szerintem is drasztikus és indokolatlan.
2012. márc. 25. 17:42
A demokrácia illúzió. De mégis szép az élet, hidd el! Tanulhatsz amit akarsz. Csak senki nem akar érte fizetni. Végül is, te akarod, nem? Ha fontos neked, és elég jó vagy, felvesznek.Semmi nincs ingyen. Ha látsz fantáziát a szakmáéban, akkor tekintsd befektetésnek! Meg fog térülni. Vagy keress valakit, aki ösztöndíjat ad, hogy nála helyezkedj el majd!
2012. márc. 25. 17:42
A pályakezdő munkanélküli még mindig olcsóbb, mint az egyetemista. Meg reménykedünk, hogy csak munkába állnak azért.
2012. márc. 25. 17:43
15/92 A kérdező kommentje:
Idén felvételizem, 19 éves vagyok, kedves Kérdező, aki a korom után érdeklődtél. Jogász illetve politológia szakok iránt érdeklődöm, és nem az a bajom, hogy nehezebb a felvételi, hanem az, hogy drasztikus, indokolatlan és céltalan rombolás az, amit reformként tálalnak
16/92 A kérdező kommentje:
Reménykedünk hogy munkába állnak? Érettségizett, képzetlen tömegek? Szerinted hány munkanélküli van most Magyarországon? Azok talán mind bölcsészek és közgazdászok?
"Nem a múlt hibáin sírva kell sarcolni a mostani nemzedéket"
Ezt írd meg a hitelezőinknek! Töröljék el! Építsék vissza a gyárainkat! Adjanak marhát, disznót a kivágottak helyett! Emeljék fel (vissza) a mg. kvótáinkat! Akkor lesz termelés, s pár év múlva jut pénz egyetemre.
Nincs Magyarországon működő gyár már! Megszűnt a textilipar, az élalmiszeripar, járműipar. Külföldi kézben van a kereskedelem. Nincs állatttartás, a növények közül csak a kis haszonnal járó gabonák maradtak. Nincs munkahely, nincs bevétel, miből is lenne? Van viszont adósság, és lehetetlen helyzet., Kb.úgy állunk. mint az uzsorástól kéró szegények.
2012. márc. 25. 17:49
18/92 A kérdező kommentje:
Tudom, hogy milyen állapotban van az ország, elég tájékozott vagyok. Azt is átlátom, hogy nem a megosztás és az esztelen tempójú átalakítások a megoldás kulcsai. Ezt a helyzetet nem fogja az megoldani, hogy lesz több tízezer mérnökünk és informatikusunk. A politikai elit viszont elintézheti így, hogy halálukig ők legyenek azok, akik társadalmi és jogi kérdésekben otthonosan mozognak, így nem lesz, aki fellépne ellenük.
Az én ismerőseim bölcsész, jogász diplomával olyan munkát végeznek, amihez 3 év gépíróiskola megfelelne.Oda is 70 közül kellett bejutni. A művész barátnőm táblákat szerel, az állatorvos fuvart szervez.
De mondom, én minden jóeszű fiatalt egyetemre küldenék - ha futná rá.
Hidd el, hoyg nincs pénz. Tényleg nincs. Én is tanítok: a mosogatószert úgy vizezi fel a takinéni, mert nem kap 230 ft-ot rá. Nincs ajtó, nincs pálya. A szellemi munka, szóba sem jön(pl, szakkör, verseny) mert szögre nincs pénz.Krétát én veszek magamnak. Ha nincs ipar, nincs mezőgazdaság, nincs kereskedelem, akkor egyetem sincs.
2012. márc. 25. 17:54
Azért ennyire ne sejts összeesküvést! Van elég jogász, és lesz is. Csak kéne már pénz is. Valaki, aki termel.
Remélem, meg tudod valósítani az álmaidat. Igazi forradalmár lelkű ifjú vagy. Csak nem biztos, hogy jó irányba célzol most.
2012. márc. 25. 17:56
Kapcsolódó kérdések: