Hogyan lehet az, hogy még Macedónia is több mint kétszer annyi aranytartalékkal rendelkezik mint Magyarország?
Link: [link]
A táblázat szerint Macedónia 6,8 tonna aranytartalékkal rendelkezik, míg Magyarország "csak" 3,1 tonnával, de ott van még például Szlovákia 31,8 tonna, Fehéroroszország 38,5 tonna, Bulgária 39,9 tonna, Románia 103,7 tonna. Magyarország miért "csak" ekkora arany tartalékkal rendelkezik, amikor nálunk kisebb országok 10x-er annyi, vagy 50x-er annyi aranytartalékkal rendelkeznek.
Ezektől a "pénz, mint adósság" videóktól a hányinger kerülget. Először is, csak annak mondanak újat, akinek abszolút segédfogalma nincs a modern pénzről.
Másodszor, ezeket az "újdonságokat" elferdítve és demagóg csúsztatásokkal tálalják. Aki a pénzrendszer működésével kapcsolatban akar tájékozódni, az inkább olvasson után a wikipédián, komolyan mondom, még ott is korrektebb szócikkek vannak a témához.
"Úgyhogy ha 100 éve betettél volna 1 dollárt egy amerikai a bankba, akkor a kamatos kamatokkal és az inflációval együtt ma jócskán többet érne a pénzed, mintha ugyanezt aranyban tartottad volna..."
- Szóval te ilyen kis számolózseni vagy, hogy az utóbbi 100 év teljes inflációjának utána néztél, na meg az aranyár változásának, szoroztál-osztottál, figyelembe vetted a reálértéket, a forint-dollár egymáshoz képesti értékét, stb, és kaptál egy pontos adatot. Aham, én meg elhiszem.
Egyébkén ha olyan nagy ötlet lett volna eladni az aranyat, akkor miért csak mi csináltuk? Mások megőrizték. Amerika tonnaszámra vásárolja most. Mi meg balekok voltunk...
"hogy az utóbbi 100 év teljes inflációjának utána néztél,"
Igen. Te is megnézheted, a vásárlóérték változás ott van 1774 óta. Nem nehéz utána nézni a dolgoknak, csak venni kell a fáradságot hozzá.
Olyan nagy számolgatás sem kell hozzá, középiskolákban tanítják a kamatos kamat számítását.
Ha 1 dollárt betettél volna 1900-ban évi 7% kamatra, akkor abból 100 év múlva a kamatos kamattal 868 dollár lenne.
Mivel közben a dollár értéke kb a tizedére esett, ez 86,8 dolláros reálnövekményt jelent (1900-as árfolyamon számolva).
Arany árfolyam változása
1900-ban 20,00 USD/unciánként
1934-ben 35,00 USD/unciánként
2001-ben 250,00 USD/unciánként
2005-ben 445,00 USD/unciánként
2009-ben 930,00 USD/unciánként
2010-ben 1110,00 USD/unciánként
Ebben persze benne van az is, hogy 1900 óta a dollár árfolyama kb tizedére esett, tehát az 1900-as árfolyamot alapul véve az arany reálértéke kb 50-szeresére nőtt.
Az 50-szeres növekménynél pedig a 86,8-szoros bizony nagyobb, úgy 1,7-szerese.
Szerintem.
Még mindig elfelejted, hogy a dollárt nem csak önmagához képest kell összehasonlítani, hanem például a szintén állandóan változó értékű forinttal való értékéhez képest, plusz az adott korban való vásárlóértékével. Illetve a kamat is egyik bankban ennyi, másikban annyi, és változik is.
Ha pedig olyan nagyon megérné eladni az aranyat, nem csak mi adtuk volna el a térségben, és nem vásárolnák most fel az amerikai bankok.
"Még mindig elfelejted, hogy a dollárt nem csak önmagához képest kell összehasonlítani, hanem például a szintén állandóan változó értékű forinttal való értékéhez képest,"
Az ebből adódó eltérés 2%-nál nem nagyobb. Úgyhogy ez még belefér.
"plusz az adott korban való vásárlóértékével."
Ha nem vetted volna észre, a táblázat kifejezetten a VÁSÁRLÓÉRTÉKET mutatja.
Ebből is látszik, hogy fel sem fogod, miről van szó, csak szórod az okosságaidat...
"Illetve a kamat is egyik bankban ennyi, másikban annyi, és változik is."
A 7% egy jó közepes reálkamat volt az elmúlt 100 évben.
"Ha pedig olyan nagyon megérné eladni az aranyat, nem csak mi adtuk volna el a térségben,"
Nem feltétlenül volt jó üzlet. De nem is annyira rossz, mint azt például te is próbálod beállítani.
Tudod az ilyen ügyleteket nem politikai alapon kell értékelni. A számszerűsíthető dolgokon nem sokat lehet csűrni-csavarni.
"Az ebből adódó eltérés 2%-nál nem nagyobb. Úgyhogy ez még belefér."
- Valóban? Tudod, hány forint volt néhány évtizede a benzin literje, és mennyi ma?...
"Illetve a kamat is egyik bankban ennyi, másikban annyi, és változik is.
-> A 7% egy jó közepes reálkamat volt az elmúlt 100 évben."
- Hát ez éppenséggel országonként, bankonként, sőt, időszakonként is változó.
"Ha pedig olyan nagyon megérné eladni az aranyat, nem csak mi adtuk volna el a térségben
-> Nem feltétlenül volt jó üzlet. De nem is annyira rossz, mint azt például te is próbálod beállítani."
- Nem, végülis csak itt vagyunk a válságból kifelé menet bármiféle állami fedezet nélkül, miközben Amerika tonnaszámra veszi az aranyat. Biztos ők a hülyék, és nem jöttek még rá arra, amire mi:)
Sebaj, majd elzálogosítjuk megint a Szent Koronát, meg a vízkészletet, mint anno az MSZP-kormány tette.
"Tudod az ilyen ügyleteket nem politikai alapon kell értékelni. A számszerűsíthető dolgokon nem sokat lehet csűrni-csavarni."
- Tudod, a statisztika olyan, mint a bikini... Sokmindent megmutat, de a lényeget eltakarja. Ez nem más, mint játék a számokkal. Már csak azért is, mert nekünk nem az a fontos, mi volt száz éve (ugyanis nem akkor lett bankba téve a valuta), hanem hogy most mi van. És Surányi egyszerűen elpasszolta az összes aranyat, aztán ki tudja, mit csinált a pénzzel az offshore-számláival:)
Persze, a nyugati pénzbirodalomnak kifejezetten jó, ha a kelet-európai országok ki vannnak neki szolgáltatva, éppen ezért is szólal fel minden bankokat érintő ügyben az EU és az IMF...
Főleg, ha szóbakerül, hogy a bankosoknak hűségesküt kell tenniük a magyar államnak...
OK, legyen neked igazad...
De hát hogy is lehetne másként?
Hiszen látszik, hogy igazán hozzáértő, jól felkészült ember vagy.
Eszem ágában sincs kétségbe vonni hatalmas tapasztalatodat, és éles meglátásaidat!
Csak nyugodtan vitatkozz tovább magaddal, én nem zavarlak.
:-D
Hát ez aztán tökéletes válaszlevél volt. De ezzel szerencsére nem tereled el a figyelmet arról, amit írtam. Lehet, hogy másokat néhány szám megvillantásával és magabiztossággal egyből le tudsz szerelni, itt ez nem jött be, és ahogy eligazítottalak, merre hány méter, egyből jön ez az álságos kibújás...
Részemről volt szerencse.
Nos akkor:
"Hát ez aztán tökéletes válaszlevél volt."
Igen, annak is szántam (szerény vagyok, mint az ibolya..)
"De ezzel szerencsére nem tereled el a figyelmet arról, amit írtam."
Nem? Kár.. Pedig lehettünk volna barátok is.
"Lehet, hogy másokat néhány szám megvillantásával és magabiztossággal egyből le tudsz szerelni, itt ez nem jött be,"
Persze, tudom, hogy nem tud mindenki számolni. Te már bizonyítottad is.
"és ahogy eligazítottalak, merre hány méter,"
Eligazítottál? Miben is? Mert eddig csak a Jobbik reklámszövegét fújtad - igaz, azt viszont oda-vissza...
"egyből jön ez az álságos kibújás..."
Nem volt álságos. Szerintem teljesen érthető és egyenes válasz volt, amelyben tudomásul vettem, hogy veled nem érdemes vitatkozni, mert (szintén a jobbikosok szokása) TÖKÉLETESEN ÉRTELMETLEN dolog. Érvelni felesleges, mert úgysem fogod fel, ami neked nem tetszik az úgyis csak halandzsa, ezzel szemben a te szöveged maga a kinyilatkoztatás...
Hülye lennék ilyenbe bele menni, sokkal egyszerűbb, ha rád hagyom.
"Részemről volt szerencse."
Az enyémről is.
Na pá. :-D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!