Szerintetek igazságos a mostani 1 kulcsos 16% os adó?
Az miért jó hogyha valaki kap 150 ezer bruttót ő is 16% ot adóz és aki 6-700 ezer vagy fölötte. Inkább egy ilyen sávot kellene nekik létrehozni:
Bruttó
150.000 Ft-ig 12%
150.000-350.000 16%
350.000-től pedig 25%
Ez szerintem sokkal igazságosabb lenne. A magas jövedelműek fizessenek többet de aki jóval alacsonyabb bérrel rendelkezik kevesebbet adózzon.
Nem az a legfontosabb kérdés,hogy igazságos-e? Hanem a gazdaságra gyakorolt hatása!
Az egykulcsos adó 4-500 milliárd bevétel kiesést jelen az elkövetkező években is az államháztartásban. Ezért kellenek a reformnak nevezett megszorítások, ÁFA-emelés stb. Ezek viszont az alacsonyabb jövedelműeket hozzák lehetetlen helyzetbe és növelik a társadalmi különbségeket.
Az pedig demagógia,hogy csak annak van alacsonyabb jövedelme,aki nem kar dolgozni,vagy nem akar semmit tenni az előbbrejutása érdekében.
Mit tehet egy 40-50- éves vasutas,mentős,tűzoltó,ápolónő stb.,hogy több jövedelmet érjen el? Semmit.
Az ő munkájukra is szükség van. Nem lehet mindenki vállalkozó. Sőt,a vállalkozók többsége nem tisztességes.
Lehet,hogy Kolopele megfizeti az alkalmazottait,ad jótékony célokra,de a többségre nem ez a jellemző.
Magas jövedelme pedig sok olyan embernek is van,akik ezért nem végeznek hatékony munkát.
"Egy alsó középkategóriás új autót alig lehet eladni, luxus kategóriásból pedig még soha ennyit nem adtak el."
Jól haladunk Brazília felé... Na amit ott van, az az igazán undorító. A társadalom már olyan szinten ketté szakadt, hogy azokban az üzletekben, ahova a gazdagok járnak vásárolni, csak gazdagok dolgoznak, mert a szegények már olyan távol vannak, hogy még arra sem alkalmazzák őket, hogy kiszolgálják a gazdagokat.
23:26
"Kedves Reed, áruld már el nekem, hogy a segélyeket, szociális juttatásokat, közmunkásokat főként kinek az adójából fizetik? "
Én ezzel tökéletesen tisztában vagyok. Éppen ezért hiányzik ma annyira ez a pénz a költségvetésből.
A siker és a jómód fokozottabb felelősséggel és áldozatvállalással is jár. A világ legtöbb országában legalábbis ezt gondolják. Fideszéknél nem. Nagyon becsülendő egyébként, hogy Te így jársz el a dolgozóid juttatásai vagy a jótékonyság területén. Ez a helyes, csak felnézni tudok rád. Őszintén.
Én azért morgok, mert 2011-ben Magyarországon az egykulcsos adó bevezetését semmi más nem indokolta, mint Orbán Viktor fixa ideája. Engem amúgy szintén nem érint hátrányosan, de most nem erről van szó. Hanem arról, hogy most nem lehetne bevezetni anélkül, hogy a bérből és fizetésből élők nagyobb hányadának nettó fizetéscsökkenést ne okozna. Ez annál is inkább igaz, mert a kormány is belátta végre ugyanezt, amint azt az utóbbi két nap hírei bizonyítják is.
Nem igazságos! 1. A kádár rendszerben nem volt SZJA és ÁFA. Mégis többet fejlődött az ország 20 év alatt.
2. A bérköltségből az elvonás csak 70% körüli így szegény vezérünknek az IMF-nél kell kanossát járnia.
A megoldás: 700%-ra az elvonást. Matematikailag nem lehetetlen a 100 feletti adóztatás.
Annyira igazságos, amennyire 16%-os.
Gyanítom, hogy a magyar sosem volt bátor nép (inkább anyámasszony katonája).
Szerintem az egykulcsos adó nem igazságos, az alábbi miatt: a pénznek nem ugyanakkora az értéke a különböző emberek számára. Van olyan ember Magyarországon, akinek 10 ezer forint a megélhetést, életben maradást, egy heti betevőt vagy fűtést jelent. Számukra sokkal értékesebb a 10 ezer forint, mint azok számára, akiknek ez a pénz egy luxusvacsora egy főre, vagy egy luxusautó egy napi törlesztőrészlete.
A szegény ember számára ugyanaz a pénzmennyiség sokkal értékesebb, mint a gazdagok számára, ezért az arányos, egy kulcsos adó a szegényektől elvéve a megélhetést a gazdagok segge alá tolja a gyémánttal kirakott WC papírt.
Ezért igazságtalan: nem maximalizálja az emberek örömérzetét, mert egy szegény ember 10 ezer forintnak sokkal jobban tud örülni, mint egy gazdag.
Ha azt szeretnénk, hogy minden ember ugyanakkora örömérzettől legyen megfosztva egy adózás során, akkor a gazdagokat nagyobb kulcsokkal kell sújtani, ugyanis a pénz mennyisége és a hozzá tartozó örömérzet nem linearitást, hanem exponenciális jelleget követ.
A gazdagság növekedtével egyre nagyobb és nagyobb pénzösszeggel kell gyarapodnunk, hogy ugyanannyira tudjunk örülni neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!