Nekünk cigányoknak miért nincs egy erős pártunk? Vagyunk annyian mint bárki más miért nem képvisel minket senki?
#31-nek:
Publikus faxméregetés. XDXDXD
Én sem iskolában tanultam, azt viszont megtanultam nyelvtanórán, hogy az E/2 az egyes szám második személyt jelenti. Mond valamit ez a fogalom?
"Ha egy férfi nevét kérdezed akkor "szár busosz muro?", ha nőét, akkor "szár busosz muri?""
Szár busosz? Ez pont elég. Ha mellé teszed még hogy "muro/-i" akkor folytatnod kell a mondatot, mondjuk azzal, hogy phral/pheny.
"Lehet hogy te azt hiszed hogy tudsz cigányul"
Lehet rosszul hiszem.😂
"És ha akkora nagy nyelvész vagy, akkor áruld már el nekem, hogy mit hibáztam a #25-ös válaszomban?"
Azt végképp nem értem, hogy a cs elé miért teszel s-t, de gondolom, azt akartad írni, hogy "shunes/chunes".
"Annyit segítek, hogy a cigány szavak közül az egyik NEM cigányul van!"
Minden cigány szavadat tökéletesen értettem. Pedig elírtad.
#33-nak:
Oké. Látom hogy iskolás szinten tényleg ismered a cigány nyelvet, de hidd el nekem, hogy annak nem sok köze van a hétköznapi nyelvhez. Megértenek, de ők nem úgy beszélnek ahogy te tanultad.
A "scsues" volt a hiba, de az vele a gond hogy az bár azt jelenti amit akartam, tehát "hallod", csak épp szerbül, és nem cigányul. Tudod a sitten szerbből is akadt néhány. XD
Cigányul: sasunesz
"Látom hogy iskolás szinten tényleg ismered a cigány nyelvet"
Én meg azt látom, hogy nem értesz hozzá, de okoskodsz.
"de hidd el nekem, hogy annak nem sok köze van a hétköznapi nyelvhez"
Egy percig sem tanultam iskolában ezt a nyelvet. Anyanyelvem. Ez az utolsó mondatom ehhez az agymenésedhez.
"Cigányul: sasunesz"
Nincs ilyen cigány szó. Olyan van, hogy sunesz/csunesz. Most már én mondom, hogy pihenj. Devlesa!
DK-s: "Fogalmam sincs hogy mi az az E/2"
ha már nyelvtanról van szó igazán rájöhettél volna hogy egyes szám második személy
#36-nak:
Vagyis nem esett le neked, hogy szándékosan játszom a h'lyét.
Főleg azért, mert a cigányban az emberre vonatkoztatott hímnemű, és nőnemű ragozásnak qrva köze sincs a személyes névmás "fajtájának". A rag attól függ hogy FÉRFIRÓL, vagy NŐRŐL van -e szó?
De ezt a vitapartnerem igen gondosan leplezni próbálja, hiszen az állítása szerint a cigány nyelv nem különbözteti meg a nőt a férfitól.
Mindezt úgy, hogy állítólag anyanyelve a cigány, és állítólag nyelvész.
#35-nek:
Kedves NYELVÉSZ "barátom"!
"Devlesa!"
Mi bajod van istennel? Mert a Devlesa istent jelent.
Ha elköszönni próbáltál, akkor itt van néhány ötlet:
-Tavesz baktalo more
-tavesz sasto thaj baktalo
Amikre én azt válaszolnám hogy: tavesz vitu.
De neked inkább azt mondanám, hogy hasz muro kar, dilo.
Úgy vagy te cigány, ahogy én a római pápa.
"#36-nak:
Vagyis nem esett le neked, hogy szándékosan játszom a h'lyét."
hát persze, mindjárt gondoltuk. ez nagyon béna kifogás.
A "Devlesa" az "Ash Devlesa" elköszönés rövid formája. Világszerte használják búcsúzásra. Okoskodj az árnyékkormányba, oda vagy való.
#39-nek:
Próbálok rájönni hogy fejből nyomod a tanult butaságokat, vagy folyamatosan "guglizol"?
Rólad egy vicc jutott eszembe, ami szerint a magyar nyelvben van a legnagyobb eltérés az írás, és annak kiejtése között.
Úgy írjuk, hogy :mit tetszett mondani? (ezek a te példáid)
És úgy ejtjük hogy: He? (ezek az enyémek)
Te szépen felhozod az iskola-példákat, amikről azt tanultad hogy az a cigány beszéd, de én azt, amit te tanultál, leginkább "irodalmi" cigánynak nevezném.
Egy cigány, a hétköznapi beszédben ezeket nem, vagy nem ebben a formában használja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!