Nekünk cigányoknak miért nincs egy erős pártunk? Vagyunk annyian mint bárki más miért nem képvisel minket senki?
#20-nak:
Ezen én nem lepődöm meg.
A romák a nőket nem emberként kezelik, eleve külön szavuk van rájuk. "Embernek" a férfit nevezik, a nő az sej (lány), vagy romnyi (asszony).
Tárgyként kezelik őket.
Elég szomorú, hogy én cigányként kell veled közöljem a magyar nyelv eredetét, de sebaj.
"Ilyen volt korábban a Finn-Ugor nyelvcsaládhoz való tartozás"
A nyelv származtatásának az égadta világon semmi köze nincsen a biológiai rokonsághoz.
"amiről még egy laikus is első ránézésre megmondja, hogy h'lyeség"
Nem, a laikus nem tudja megmondani ránézésre, mert ez nem egy olyan felszíni rokonság, mint az olasz meg a spanyol.
"Én a származást elsődlegesen a nyelvtanból próbálom következtetni, mert abban a világ nyelvei két, jól megkülönböztethető részre bonthatók."
Dehogyis. A nyelvtan a legrosszabb alap, ami létezhet ebben a témában. Egyrészt a könnyed változékonysága és változatossága miatt, másrészt azért, mert pl. egy nyelvtani jelenség két, egymástól teljesen idegen nyelvben is jelen lehet. Tehát minden következtetésed, amit ebből vezetsz le, téves.
"Ez a két csoport általában a dátumozást is ellentétes sorrendben végzi, vagy például a levelek címzését."
És szerinted a dátumozás és a levelek címzése releváns szempont a nyelvrokonságban?
"Beszédben pedig a ragot mindig a szó után helyezik, és a ragozott szóval összekapcsolódva új szót alkot: asztal-asztalon."
A rag nem alkot új szót soha.
"Ezeket a szavakat a másik csoport csak körülírással tudja kifejezni"
Nem. Az "on the table" nem körülírás. Ugyanaz a jelentése, mint az "asztalon" szónak.
"De az a nagy büdös helyzet hogy a mi csoportunkba (2-3 afrikai törzset leszámítva), mindössze KETTŐ nyelvcsalád tartozik!"
Pl. a finnugor nyelvcsalád, hiszen ezek agglutináló nyelvek.
"A Hindi, vagyis az indiai."
Tehát akkor a te logikád szerint a cigányok és a magyarok rokon nép.
"Csak hanglejtés változtatásával lehet egy mondat kérdő, kijelentő, de akár felszólító is."
Mint ahogy rengeteg más nyelvben is.
Természetesen nem minden családapa ilyen. Természetesen.
Egyáltalán nem kezeljünk tárgyként a nőket. Még mindig tudás nélkül beszélsz.
Na!
Most egyszerre kétfelé kell "visszaütnöm", kezdem a sort veled, kedves #24.
Intézetben, cigányok közt nőttem fel! Zsanesz, more, vagy scsizsanesz? Remélem nem vagy kasuki, hogy ne scsues, hogy mit penelek!
Utána közel 7 évig újra köztük éltem, akkor már börtönben.
Ne akard nekem a fajtádat bemutatni vázze! Az igazi cigányoknál a nő hozzá sem szólhat egyenesen egy férfihoz! Vagy rosszul tudom? Vagy egy romnyi például szólhat egy idegen férfihoz?
Vagy esetleg a cigány nyelvben nincs megkülönböztetve a ragozás attól függően hogy nőhöz, vagy férfihoz szólsz?
Vagy esetleg a cigány nyelveben nem számít NAGYON DURVA SÉRTÉSNEK, ha egy férfihoz beszélve NŐI ragozást használsz?!
Menj pihenni.
#22-nek:
Kezdjük mindjárt ott, hogy az általam vett két nyelvtani megközelítés két ellentétes GONDOLKODÁST igényel, tehát eleve kizárt az, hogy egyiken belül megjelenjen a másik jellemzője.
Mert a nyelvtan alapját a népcsoport, GONDOLKOZÁSI módja adja!
De nem fogom pontról-pontra végigvenni a cáfolataidat, mert mint már jeleztem, ez a saját feltevésem.
"Ne akard nekem a fajtádat bemutatni vázze! Az igazi cigányoknál a nő hozzá sem szólhat egyenesen egy férfihoz! Vagy rosszul tudom? Vagy egy romnyi például szólhat egy idegen férfihoz?"
Igen, rosszul tudod. Hülyeségeket beszélsz, egész egyszerűen.
"Vagy esetleg a cigány nyelvben nincs megkülönböztetve a ragozás attól függően hogy nőhöz, vagy férfihoz szólsz?"
Az indoeurópai nyelvekben általában vannak nyelvtani nemek.
"Vagy esetleg a cigány nyelveben nem számít NAGYON DURVA SÉRTÉSNEK, ha egy férfihoz beszélve NŐI ragozást használsz?!"
E/2-ben nem fejeződik ki a nyelvtani nem.
"Menj pihenni."
Én teljesen kipihent vagyok. De köszönöm, hogy aggódsz értem.
"Kezdjük mindjárt ott, hogy az általam vett két nyelvtani megközelítés két ellentétes GONDOLKODÁST igényel, tehát eleve kizárt az, hogy egyiken belül megjelenjen a másik jellemzője."
Baromság. A német és az angol közeli rokonok. Hasonítsd össze a nyelvtanukat. Meg fogsz lepődni. Egyik ragozza a névmást is, a melléknevet is, a főnevet is, a másik szinte semmit. Egyikben vannak nyelvtani nemek, a másikban csak látensen van nyoma bármi ilyesminek. Az egyikben 12 igeidő van, a másikban 6. Ha tényleg a nyelvtan lenne az indikátor, akkor semmi okunk nem lenne, hogy rokonságot feltételezzünk a két nyelv között. Ehhez képest a laikus ránézésre is megmondja, hogy ezek bizony rokonok.
"De nem fogom pontról-pontra végigvenni a cáfolataidat, mert mint már jeleztem, ez a saját feltevésem."
Azért nem veszed végig, mert pontosan tudod, hogy tarthatatlan, amiket mondasz.
#26-nak:
Hát ez qrva jó! XDXDXD
Szóval te az az okoska vagy, aki jól megtanulta a leckéket, csak épp a GYAKORLATI ismeretei konvergálnak a nullához. XDXDXD
Kérdezd már meg egy cigányul tudó roma ismerősöd nevét így: Szár busosz muri?
Lehetőleg valami sittessel próbálkozz, akkor majd megtudod hogy mennyire számít sértésnek a nőnem használata. XD Azé a nőnemé, ami szerinted "valami" E/2-ben nem fejeződik ki. XDXDXD
Nyelvész vagyok. Te nem. Én beszélem a cigány nyelvet. Te nem.
"Kérdezd már meg egy cigányul tudó roma ismerősöd nevét így: Szár busosz muri?"
A "muri" nem E/2. Egyébként miért mondanám így? Miért mondaná így bárki is? Erre tudsz egy épkézláb választ mondani, ha már másra nem tudtál?
#28-nak:
Fogalmam sincs hogy mi az az E/2, de én a hétköznapi cigány nyelvet ismerem, és nem iskolában tanultam mint te!
Ha egy férfi nevét kérdezed akkor "szár busosz muro?", ha nőét, akkor "szár busosz muri?"
Lehet hogy te azt hiszed hogy tudsz cigányul, mert a cigányok megértik amit mondasz, és válaszolnak is. De ez nem jelenti azt, hogy a hátad mögött nem röhögnek ki. XD
Én is jó ideje röhögök már, de a koronát a "nyelvész" dumáddal tetted fel.
Akár igaz, akár nem, mindkét esetben qrva nagy poén. XDXDXD
Ismét #28-nak:
És ha akkora nagy nyelvész vagy, akkor áruld már el nekem, hogy mit hibáztam a #25-ös válaszomban? mert ha te akkora nyelvész vagy, akkor AZONNAL észre kellett volna venned. Nekem is csak később tűnt fel a hiba.
Annyit segítek, hogy a cigány szavak közül az egyik NEM cigányul van! És te ugyebár beszélsz cigányul, igaz?
Halljuk!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!