Vidéken miért nem beszélnek idegen nyelvet?
Rokonaim kanadaiak, az volt a kérésük hogy megakarják nézni az országot, főleg a vidéket, kisvárosokat.
Na már itt éreztem ebből baj lesz.... úgy is lett.
Elvittem őket az országban sok helyre az elmúlt héten, angolul beszéltünk meg néha franciául.
Bárhol kérdeztünk valamit mindenki csak mutogatott meg nézett ránk bambán, tiszta kellemetlen volt....
Azt mondták sok helyen jártak a világon de ilyennel még nem találkoztak.
Nekem is van ilyen sztorim, a legjobb az volt, amikor a csaladdal ordibaltak a telefonba valami erthetetlen szoveget, aztan megkerdeztuk, hogy miert kell, hogy zengjen toluk a laktanya, azt mondtak, ha halkan beszelnek, azt hiszi a csalad, hogy betegek, es elkezdenek aggodni. A jo paloc logika szerint, ha orditanak, akkor egeszsegesek :)
39F incel
#36 "A gimiben a kötelező orosz mellett angolt és németet tanultunk."
Csakhogy nem tanult mindenki gimiben, most sem tanul.
"Rengeteg helyen jártam szerte a világban, és az angollal mindenhol jól lehetett boldogulni - a némettel, orosszal kevésbé.
Szerintem az angol az a nyelv, amelyikkel bármelyik földrészen meg tudod értetni magad. (még Dél-Amerikában is, ahol a spanyol (és kis részben a portugál) a hivatalos nyelv!)"
Csakhogy az emberek többsége nem utazik külföldre gyakran, ha kimegy akkor ott van vele az idegenvezető aki beszéli azt a nyelvet. Attól mert te gyakran használtad életed során a tanult nyelvet a többség nem így volt vele. Amit meg nem használunk az elveszik. Van nyelvvizsgám oroszból is meg angolból is. de mivel az oroszt 20 évig nem használtam, csak egy pár szó maradt meg belőle és hiába tanultam, ha kérdezne tőlem valaki oroszol egy egyszerű dolgot, akkor se tudnék rá másképp válaszolni, mint mutogatással. Az angolt én is napi szinten használom, azzal nem volt gondom soha ha egy turista vagy vendég angolul kérdezett. Azonban velem közel egykorú családtagom sem a szakmájában, sem máshol nem használta soha az angolt. Hiába van neki is nyelvvizsgája, hiszen kellett a diplomájához, meg se tudna angolul szólalni. Egyszerűen nem volt rá éppen úgy szüksége, mint nekem az oroszra. És most diplomás emberről beszélek, nem is azokról akiknek még az egyetemen se volt rá szükségük, szimplán csak tanulták valaha az iskolában.
"És nagy bűnnek tartom, hogy legalább az angol oktatása Magyarországon nem kötelező vagy legalább általános!"
Az iskolában kötelező nyelvoktatás van. Általánosban 3. vagy 4. osztálytól kötelezően kezdenek nyelvet tanulni, többségében angolt, németet már olyan kevesen, hogy nem is mindig jön össze nyelvcsoport. Nálunk már nem is minden évfolyamon van német csoport, egyszerűen a szülők is első nyelvnek az angolt választják inkább.
Középiskolában is folytatódik a nyelvoktatás, a gimnáziumokban 2 kötelező nyelv van, de fel lehet venni többet is. Gyerekem is leadta már az angolt és harmadik nyelvet vett fel helyette.
Nem értem miért kell olyanról beszélni amiről nem tudod mit csinálnak. Attól mert én kellett hogy használjak idegen nyelvet, mert olyan a munkám, a többségnek nem kell. És nem igaz, hogy ne lehetne a magyar nyelvvel mindenben boldogulni, informálódni. Ma már könnyedén lehet fordító programokat használni, már élő nyelvre is van egyszerű tolmács applikáció sima mobiltelefonokhoz.
Ahogy nem értem miért kell a világ csúcsának lennie, hogy más nyelven tudjon mindenki kommunikálni. Minek? ha egyszer neki nincs rá szüksége, akkor minek? Ha meg szüksége lesz rá majd megtanulja.
Az egész informatika nyelve az angolra épül...
Ez magában épp elég ok, hogy tudjon mindenki legalább egy kicsit angolul!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!