Mi az álláspontod a melegházasságról?
Akkor tegyük helyre a fentebb olvasható, csekély kognitív képességgel rendelkező polgártársak hibás érvelését:
Az egyházi és a polgári házasság két teljesen eltérő intézmény. Az egyházi házasságnak csak az egyházjogban van szerepe, az állam nálunk - megjegyzem nagyon helyesen - nem ismeri el önmagában az egyházi esküvőt. A polgári házasság intézménye viszonylag régen létezik nálunk, az 1894. évi 31. tc. hirdette ki.
A melegházasság SOHA nem szólt arról, hogy az egyházakat rá akarnák kényszeríteni arra, hogy ismerjék el és adjanak össze meleg párokat. Mivel az egyházak egyébként is partikuláris erkölcsöt közvetítenek, ezért jogukban áll ezt nem megadni, mivel az állam egyébként sem vesz tudomást az egyházjog szerinti házasságról. Ellenben polgári jogilag ilyen kibúvó nincs: eltérően kezelni két cselekvőképes magyar állampolgárt (maradjunk a hazai példánál) kizárólag szexuális orientáció alapján jogi nonszensz. Nincs épkézláb jogi természetű érv, amely megfelelően alátámasztaná, hogy miért ne kellene megadni a házassági jogot. Eddig mindenkitől csak szubjektív érveket hallottam, amellyel nem tudok mit kezdeni :)
Ellenzőknek: ha egy általatok szubjektív értelemben nem kedvelt társadalmi csoport korábban nem meglévő jogokat kap (és ez nem többletjog!), attól nektek még nem jut kevesebb. Annyi történne, hogy mondvacsinált érvek alapján egyes társadalmi csoportok nem szenvednek joghátrányt. A bejegyzett élettársi kapcsolat korrekt első lépcsőfok VOLT, viszont számos ponton jóval kevesebb jogot biztosít, mint maga a házasság.
Jogi értelemben a házasság nem "szentség", a fogalom polgári jogilag értelmezhetetlen, hanem egy egyszerű jogintézmény, egyfajta szerződés, mely érzelmi-gazdasági közösséget hoz létre két ember között.
"Eltérően kezelni két cselekvőképes magyar állampolgárt (maradjunk a hazai példánál) kizárólag szexuális orientáció alapján jogi nonszensz."
Nincs szexuális orientáció alapján eltérően kezelve senki. Nem azért nem házasodhat egy férfi férfival, mert meleg, hanem mert férfi férfival nem házasodhat. Én heteroszexuális férfi vagyok, és én sem házasodhatok férfival.
"Nincs épkézláb jogi természetű érv, amely megfelelően alátámasztaná, hogy miért ne kellene megadni a házassági jogot."
De igen:
"A házasság akkor jön létre, hogyha az együttesen jelen lévő FÉRFI és NŐ az anyakönyvvezető előtt személyesen kijelenti, hogy egymással házasságot köt."
"A bejegyzett élettársi kapcsolat korrekt első lépcsőfok VOLT, viszont számos ponton jóval kevesebb jogot biztosít, mint maga a házasság."
Akkor talán a bejegyzett élettársi kapcsolatot kellene jogi szinte feltuningolni, és nem a melegházassággal erőlködni.
"Nincs szexuális orientáció alapján eltérően kezelve senki. Nem azért nem házasodhat egy férfi férfival, mert meleg, hanem mert férfi férfival nem házasodhat. Én heteroszexuális férfi vagyok, és én sem házasodhatok férfival."
Házasodhatsz a szerelmeddel? Igen. Egy homoszexuális is? Nem. Igenis van megkülönböztetés.
A szerelmem egy villanykörte, tehát nem.
Plusz én annyira szeretnék egy tanga bikiniben flangálni a strandon, de valószínűleg ezzel kimeríteném a közszeméremsértés fogalmát. Míg egy nő nem. Ez is hátrányos megkülönböztetés akkor, nem? Az is, hogy nem mehetek a női öltözbe.
A házasság férfi és nő kapcsolata. A melegházasság olyan, mint egy műanyag fakanál. Ha műanyagból van, akkor már nem fakanál. A házasság sem házasság, hanem férfiből és nőből áll.
"A szerelmem egy villanykörte, tehát nem."
Te (ellentétben a homoszexuálusokkal) egy beteg, perverz alak vagy. Mindjárt hányok...
Gyerekek..:)
Fogalmakon felesleges vitázni. Értem, tehát eljutottunk odáig, hogy nem azért nem házasodhat két azonos nemű, mert nem "engedjük" őket házasodni, hanem azért mert ha egy pontosan ugyan olyan jogi ceremónia keretében összekötnék az életüket, nem "nevezhetnénk" házasságnak, csak azon az alapon mert az férfi és nő esetében nevezhető annak - egyesek szerint.
Még jó, hogy a páromra hivatkozhatok úgy, mint a "párom" és nem kell egy másik szót kitalálni rá, mert ezt csak velem ellentétes nemű emberre használhatnám. És bepipálhatom egy formanyomtatványon, hogy férfi, hiába nem nőkhöz vonzódom. Túl megengedőek vagytok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!