Ha én nem ranzidom a fütyis lánnyal, akkor már "transzfób" vagyok?
Személyeskedést delirálsz, aztán rögtön lehülyegyerekezel másokat.
A 40-es hozzászólásom óta, több próbálkozás után is, képtelen vagy megválaszolni, milyen okból ellenzed a hormonblokkólók adását.
Minden "válaszod" vagy uszító/gyűlöletkeltő vagy személyeskedés volt. Egyetlen esetben sem sikerült megválaszolnod a kérdésem.
Mikor már majdnem sikerült mégis, ilyeneket írtál:
- "az ilyesmi nem lehet orvosilag indokolt"
Továbbra sem tudtad elmondani miért, csak a kijelentésed ismételted.
- "semmilyen orvostudomány nem fogad el egyöntetűen semmit, különösen kiskorú gyerekek hormonkezelését és gyógyszerekkel tömését"
Az orvostudományt arra jelölt hivatalos szervezetek reprezentálják. Ezek határozzák meg (többek között), milyen orvosi terápiás eljárásokat kell alkalmazni egy diagnózis megállapítása esetén. Ennek betartása a Magyarországon praktizáló orosokra nézve is kötelező.
Mikor legközelebb az egyik orvosodnál jársz kérdezz rá, meg fogja erősíteni. Arra is rákérdezhetsz, mi történik, ha nem eszerint jár el.
Azért nem tudsz ellentétes szakmai érveket felhozni, mert nincsenek ilyenek. Légy férfi és ismerd be, hogy nem tudományos, hanem érzelmi alapon vélted igaznak a megállapításaidat.
A náci Németországban az volt orvosilag helyes diagnózis, hogy vannak alsóbbrendű fajok, és aki abba tartozik, azt el lehet vagy kell altatni.
Nem tudom, mit akarsz tehát mondani: azt, hogy ami törvényesen elő van írva, az morálisan is helyes?
Kiskorúak fejlődésébe orvosi szerekkel belenyúlni csak annak lehet helyes, aki a nácikhoz hasonló emberkísárletet végez. Ilyen vagy te meg a szektád.
Azt pedig, hogy nem tudományos a kretén állításaitok tucatjai, pl. hogy ha akarom lehetek kipufogócső vagy villanykörte, azt nem nekem kell bizonyítani, hanem neked kell azt, hogy tudományos. Hajrá.
Szerintem nem tudod mit jelent a diagnózis szó.
Nem törvény határozza meg mi a helyes. A törvény azt határozza meg, hogy milyen orvosi szervezet diktál a követendő orvosi kérdésekben. Ezeket az orvostudományban elismert szakértők konszenzusos módon határozzák meg.
A követendő orvosi eljárásoknak nincs morális értékük. Milyen morális értéket tulajdonítasz annak, hogy ha valakit szívinfarktussal diagnosztizálnak, akkor x eljárást kell követni?
"Kiskorúak fejlődésébe orvosi szerekkel belenyúlni csak annak lehet helyes, aki a nácikhoz hasonló emberkísárletet végez. Ilyen vagy te meg a szektád."
Ez nem igaz. Mi orvosoknak hívjuk őket. Hidd el, igen komoly tanulmányi idő áll mögöttük, hosszú egyetemi évek során képzik őket. Csak mert nem értenek egyet veled, szektának hiszed őket?
"Azt pedig, hogy nem tudományos a kretén állításaitok tucatjai, pl. hogy ha akarom lehetek kipufogócső vagy villanykörte, azt nem nekem kell bizonyítani, hanem neked kell azt, hogy tudományos."
Szerintem sem tudományos a kijelentésed. Ebben sajnos nem tudok segíteni. Ha nem múlik el ez az érzésed, beszélj egy pszichológussal mielőtt súlyosbodik.
64-es, én nem az előző vagyok, de megpróbálok érthetően válaszolni.
Nem értem, hogy mi a gondod a tudományos érvekkel, ezek nem személyeskedések, ellenben a te hozzászólásaid tele vannak az utóbbival.
Az orvosoknak pont az a dolguk, hogy beleszóljanak abba, ha a szervezetben nem kívánatos folyamatok mennek végbe. Ez nem veszélyes, ez az orvostudomány. A pubertásblokkolókat egyébb betegségeknél is használják, már nagyon régóta, egyedüli jelentős mellékhatása az a csontokra gyakorolt esetleges negatív hatása, ami nem túl gyakori és visszafordítható a kezelés abbahagyásával.
Amint azt már írtam, az orvostudomány egyébb hormonalapú, vagy hormonokhoz kötődő gyógymódokat is alkalmaz, ilyen a fogamzásgátló tabletták alkalmazása is bizonyos betegségek, rendellenességek fennállása esetén.
Azt, hogy mi a tudományos, a bizonyítékok döntik el. Bizonyítható, hogy a pubertásblokkolók pozitív hatása felülmúlja a negatív hatásait. Az is bizonyítható, hogy az alkalmazásuk nem okoz maradandó elváltozásokat, így teljes mértékben visszafordítható a hatásuk, ha esetleg a beteg nem igényelné tovább azokat. Igazolható az is, hogy ahol legalizálták a melegházasságot, a pubertásblokkolókat és, vagy a transzneműséget, esetleg megtiltották a szexuális orientáción és nemi identitáson alapuló diszkriminációt, ott csökkent a gyerekkori öngyilkosságok száma. Ezáltal le lehet vonni azt a következtetést, hogy a pubertásblokkolók használata akár életmentő kezelés is lehet bizonyos esetekben.
Milyen érveket tudsz felhozni te?
"csak az a baj, hogy retard vagy"
"Talán ezt megérted: orvosi eset vagy."
Mekkora egy bunko paraszt.
Bar nem meglepo egy transzfobtol akinek nincs egy erve se.
Nem kellene úgy csinálni mintha az orvosok szent tehenek lennének. Az orvos dolga annyi(és a tudása is ilyen irányú) hogy betegségeket tud gyógyítani a megfelelő gyógyszeres kúrával vagy műtéttel. El tudja mondani milyen gyógyszereknek milyen mellékhatásai vannak. Tudja hogyan kell az el akadt szart kivágni a beleimbol meg kiszedni a tumort a fejemből, be tudja állítani a vecukrom, el tudja látni a sérüléseim. Stbstbstb..
Nyilván ezek is nagyon nagy dolgok és elég okosnak kell lenni hozzá mindezt a tudást valaki elsajátítsa, de tévedés azt hinni hogy az orvosok döntik el hogy erkölcsileg és morálisan mi indokolt és mi nem. Ez már erősen politika. Így hibásnak érzem azt az érvelést miszerint kvázi "pofa be! az orvosok majd eldontik ki kap pubertás blokkolót!"
Nem így van. Még az orvosok között sincsen ebben a kérdésben teljes egyet értés. Mint ahogyan akár az eutanázia kérdése sem teljesen tisztázott hogy lehet e vagy nem szabad.
Ugyan így az hogy egy kisfiú kislánynak érzi magát (vagy fordítva) és emiatt pubertás blokkolót kell neki adni vagy sem ebben sem fognak az orvosok sem egyet érteni mivel attól függetlenül hogy orvosok, ők is ugyan olyan emberek mint én vagy bárki más és ugyan úgy van saját álláspontjuk a témában.
Találni fogsz orvost aki levagja a füleid mert sárkánynak érzed magad és arra is lesz orvos aki gyerekeknek pubertás blokkolót ír fel mert nem tudja még eldonteni hogy kisfiú vagy kislány és/vagy mert a szülei nem normálisak és tele beszélték a fejét a gyereknek, de olyan orvos is lesz (és szerintem több) aki egy ilyen kérés hallatán a szülőket fogja páros lábbal kirúgni a rendelőből és javasolja a szülők elmeorvosi vizsgálatát a gyerek érdekében.
Az orvosok nem törvény alkotók, az orvosok nem "jobb" emberek sokkal mint más és nem mindenhatóak. Én az olyan orvosok véleményén vagyok akik úgy tartják hogy egy gyereknek önmagában ebből az okból kifolyólag nem szabad és kártékony pubertás blokkolót adni. Szóval ne hivatkozzunk már az orvosokra. Nem azért nem lehet embereket sem klónozni a szerveikért mert az orvosok között ne lenne aki szerint egy folyamatos kómában tartott tartályban lebegő testből etikátlan lenne kivenni a szerveit. Az orvosok végrehajtanak és azon keretek között mozoghatnak amiket egy ország törvényalkotoi megszavaznak. Azokat meg ugye mi választjuk (jó esetben).
És a mi felelósségünk hogy mit engedünk meg az orvosoknak és mit nem.
#68: valamit nagyon félreérthettél...
Amikor 1000 orvosból 999 megműtené a perforált beled, 1 pedig kakasherét meg dingóvesét tenne rá, akkor kés alá fogsz feküdni, van egy ilyen megérzésem.
Amikor 1000 orvosból 999 szerint a rákodra a kemoterápia lenne a legjobb kezelés, 1 szerint pedig a csalántea, akkor is sejtem, hogy nem teáskancsóért szaladsz a boltba.
Na most az a nagy helyzet, hogy az orvostudomány, a valóban decens szakemberek a hormonblokkolót modern és hatékony megoldásnak látják, amikor a tinédzserkorú gyerekeknél merül fel a transzneműség lehetősége, és a pszichológus, illetve pszichiáter véleménye is ezt indikálja.
Mindig fogsz találni olyan orvost, aki szembemegy a modern orvostudománnyal, de ez nem azt jelenti, hogy automatikusan igazuk lenne. Olyan is van, aki csalt a vakcinák beadásánál. Ezek a ritkaságok hírértékűek. De nem a tudományos folyóiratokban jönnek elő általában, hanem a bűnügy rovatban.
Csúsztatsz cimbora. Pont olyan eseteket soroltál fel amiben momentán tényleg egyet ért az orvosok 99,9%-a :)
"Na most az a nagy helyzet, hogy az orvostudomány, a valóban decens szakemberek a hormonblokkolót modern és hatékony megoldásnak látják, amikor a tinédzserkorú gyerekeknél merül fel a transzneműség lehetősége, és a pszichológus, illetve pszichiáter véleménye is ezt indikálja."
Na ebben már viszont nem 99 vs 1% az arány az általad decens nek mondott szakemberek javára.
Hanem inkább fordítva. Maradjunk annyiban hogy sajnos tényleg találni fogsz olyan orvost aki ezt elvállalja de a többség az szerencsére nem.
Az én véleményem pedig az hogy decens orvos ebbe nem megy bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!