Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A Fidesz nem vált hiteltelenné...

A Fidesz nem vált hiteltelenné, amikor oltásellenes baloldalt emlegetett?

Figyelt kérdés
A kérdést támadó vagy provokatív szándékkal tettem fel, hanem mert tényleg érdekel. Ez az oltásellenes baloldalazás nyilvánvalóan erőltetett kijelentés volt, még a Fideszes ismerőseim is csak legyintettek rá. Igaz nem is kommunikálta ezt sokáig a kormány, de szerintetek muszáj ilyen eszközökhöz folyamodni? Miközben a jobboldali Mi Hazánk pedig valóban oltásellenes, most is egy oltásellenes tüntetést terveznek. Ez ellen viszont nem kéne legalább felszólalniuk? Ha a baloldal csinálná ugyanezt, akkor már az egész ország tele lenne azzal plakátolva, hogy a baloldal megölné az embereket. Ezt nem tekintitek kettős mércének?

2021. nov. 16. 19:00
1 2 3 4 5
 21/42 anonim ***** válasza:
0%

"Hozzák nyilvánosságra az adatokat és akkor egyértelmű lesz, ne úgy kelljen kikövetkeztetni és más országok adatai alapján kisakkozni."

Túl sok értelme nem lenne, sőt. Ha nyilvánosságra hoznák, hogy a kórházakban lévők majdnem fele oltott, akkor ebből az jönne le a legtöbb embernek, hogy az oltás nem ér semmit, mert a legtöbb ember odáig már nem jut el, hogy a rizikócsoportok 90%-a be van oltva és kórházban fekvő 50%-nyi beoltottat ez a 90% termelte ki, a másik 50%-nyi oltatlant meg a maradék 10%-ból került ki.

Nem egységes továbbá, hogy milyen korcsoportok milyen oltást kaptak. Astra-t és Sputnikot az idős korosztályból nagyon kevesen, emiatt ezek az oltások rosszabbul szerepelnek.

Azt meg soha nem fogjuk megtudni, hogy egy Sinopharmos oltott halott túlélte volna-e ha Pfizert kap.

A Párbeszéd az MSZP-vel együtt van, és benne van KariGeri, nem meglepő, hogy több figyelmet érdemelnek.

"Csak ugye a Mi Hazánkra már nem lehet ráilleszteni a balliberális kifejezést, ezért nem mutatna jól a kialakított imázsuknak, hogy nem feltétlenül attól lesz egy párt jó vagy rossz, hogy milyen oldalinak vallja magát."

Nem hiszem, hogy erről van szó, be tudnák sározni őket ezer féleképp, ha úgy van, pl simán titulálhatnák őket megélhetési jobboldalinak.

2021. nov. 16. 21:47
 22/42 A kérdező kommentje:

"A Párbeszéd az MSZP-vel együtt van, és benne van KariGeri, nem meglepő, hogy több figyelmet érdemelnek."

Ez nagyon megtisztelő, viszont kicsit ellentmondásos, mert a másik szavukban az ellenzék minden tagja egy bohóc, akiket nem lehet komolyan venni és akikkel nem kell foglalkozni.

Mindamellett ott volt a Momentum is, amelyiknek nincs az élén Karácsony.

"Nem hiszem, hogy erről van szó, be tudnák sározni őket ezer féleképp, ha úgy van, pl simán titulálhatnák őket megélhetési jobboldalinak."

Igen ez mondjuk igaz, pont a Fidesz kommunikációra vallana, hogy ráaggatnak politikusokra, pártokra mindenféle gagyi általánosító jelzőket.

2021. nov. 16. 22:03
 23/42 A kérdező kommentje:
Ami pedig az oltásokat illeti, valószínűleg az adatokat is sokan százféleképpen értelmeznék, ebben talán igazad lehet. Azt viszont ne mondja nekem senki, hogy például a maszkviselés nem lenne indokolt mindenhol beltéren, ahol lehetséges. Néhány hete OV még azt nyilatkozta, hogy nem fog kelleni maszk, aztán most mégis, de csak közlekedéskor, ami nem elég. Össze-vissza hozzák a rendelkezéseket. Azt is mondta, hogy azt fogja mindig tenni, amit a szakértők javasolnak. A virológusok már mondják egy ideje, hogy szigorítani kéne, mégsem tesz semmit. Visszavezethetnék a védettségi igazolványokat is, de ezt már nem merik megtenni, pedig életeket menthetne. Az nem elég, hogy biztosították a vakcinát, ha sokan nem élnek vele. A kormánynak kell több esze legyen és meghozni a felelős döntéseket, nem szabad az emberekre hagyni a felelősséget, akik közül sokaknak egyáltalán nincs meg a kellő ismerete, hogy helyesen döntsön.
2021. nov. 16. 22:09
 24/42 anonim ***** válasza:
0%

"Ez nagyon megtisztelő, viszont kicsit ellentmondásos, mert a másik szavukban az ellenzék minden tagja egy bohóc, akiket nem lehet komolyan venni és akikkel nem kell foglalkozni."

Megtisztelő? :D Csak nem egy Karácsony szavazóhoz van szerencsém?

Hiába nem lehet őket komolyan venni, amint látod, sokna komolyan veszik őket, és foglalkoznak velük, ezért a Fidesz is kénytelen. :)

Egyébként érdekes, hogy az ellenzék szerint Orbán Viktor is egyszerre egy bohóc, és egyszerre elnyomó diktátor.

"Mindamellett ott volt a Momentum is, amelyiknek nincs az élén Karácsony."

És? Most bármiféle elméletet akarsz arra húzni, hogy a 3%-os Momentumba miért szálltak bele, miközben a szintén 3%-os MiHazánkba annyira nem?

"Igen ez mondjuk igaz, pont a Fidesz kommunikációra vallana, hogy ráaggatnak politikusokra, pártokra mindenféle gagyi általánosító jelzőket."

Ez nem fideszes kommunikáció, hanem politikai kommunikáció, ma már ez is a politizálás része.

2021. nov. 16. 22:12
 25/42 anonim ***** válasza:

"Azt viszont ne mondja nekem senki, hogy például a maszkviselés nem lenne indokolt mindenhol beltéren, ahol lehetséges."

Talán a maszkviselés az egyetlen racionális korlátozó intézkedés. De csak azért, mert nem okoz gazdasági károkat, nem azért mert bármit is ér.

"Néhány hete OV még azt nyilatkozta, hogy nem fog kelleni maszk, aztán most mégis, de csak közlekedéskor, ami nem elég. Össze-vissza hozzák a rendelkezéseket."

Ez mindenhol jellemző, ez sem fideszes sajátosság. A járvány is össze-vissza alakul, ehhez mérten változik a vezetők álláspontja, nem tudom ebben mi a meglepő.

"A virológusok már mondják egy ideje, hogy szigorítani kéne, mégsem tesz semmit."

Nagyon helyesen. Ne is legyen semmiféle korlátozás. Felnőtt emberek el tudják dönteni, hogy kell-e oltás, vagy sem. Akinek nem kell vállalja a következményeket. Én az oltatlanoknak a kórházi kezelést fizetőssé tenném koronás megbetegedés esetben.

"Az nem elég, hogy biztosították a vakcinát, ha sokan nem élnek vele."

Szerintem bőven elég.

"A kormánynak kell több esze legyen és meghozni a felelős döntéseket, nem szabad az emberekre hagyni a felelősséget, akik közül sokaknak egyáltalán nincs meg a kellő ismerete, hogy helyesen döntsön."

Dehogynem. Az embereké kell, hogy legyen a felelősség, nem óvodásokról beszélünk, hanem felnőtt emberekről.

2021. nov. 16. 22:21
 26/42 A kérdező kommentje:

"Megtisztelő? :D Csak nem egy Karácsony szavazóhoz van szerencsém?"

Nem, az előválasztáson MZP-re szavaztam, a főpolgármester választáson pedig kapaszkodj meg, de Tarlósra. Úgyhogy igazán nem mondhatod, hogy részrehajló vagy elfogult lennék.

"Hiába nem lehet őket komolyan venni, amint látod, sokna komolyan veszik őket, és foglalkoznak velük, ezért a Fidesz is kénytelen. :)"

Ez elég gyenge lábakon álló érv, de mindegy.

"Egyébként érdekes, hogy az ellenzék szerint Orbán Viktor is egyszerre egy bohóc, és egyszerre elnyomó diktátor."

Én nem gondolom egyiket sem. Mondjuk én még nem nagyon hallottam, hogy bohócnak hívnák, diktátornak már igen. De szerintem az is túlzás.

"És? Most bármiféle elméletet akarsz arra húzni, hogy a 3%-os Momentumba miért szálltak bele, miközben a szintén 3%-os MiHazánkba annyira nem?"

Csak szeretném vele felhívni a figyelmet a kettős mércére.

"Talán a maszkviselés az egyetlen racionális korlátozó intézkedés. De csak azért, mert nem okoz gazdasági károkat, nem azért mert bármit is ér."

A virológusok szerint ér valamit, de te biztos jobban tudod.

"Ez mindenhol jellemző, ez sem fideszes sajátosság. A járvány is össze-vissza alakul, ehhez mérten változik a vezetők álláspontja, nem tudom ebben mi a meglepő."

Eléggé egyértelmű volt, hogy lesz következő hullám is, épp azért nem kellett volna ilyet mondania. Nem azt mondta, hogy amíg nincs sok fertőzött addig nem kell, hanem hogy mostantól erre nincs szükség és csak az oltásra alapozunk.

"Nagyon helyesen. Ne is legyen semmiféle korlátozás. Felnőtt emberek el tudják dönteni, hogy kell-e oltás, vagy sem. Akinek nem kell vállalja a következményeket. Én az oltatlanoknak a kórházi kezelést fizetőssé tenném koronás megbetegedés esetben."

Egyetértenék, ha az oltás elutasításával nem veszélyeztetnék az oltottakat is. De amíg az oltatlan nagyobb valószínűséggel fertőz és amíg az oltatlan elveszi a kórházi helyeket más betegektől, addig igenis fontosak a korlátozások.

"Szerintem bőven elég."

Szerintem nem.

"Dehogynem. Az embereké kell, hogy legyen a felelősség, nem óvodásokról beszélünk, hanem felnőtt emberekről."

Saját magáról mindenki maga dönthessen, ez abban az esetben lenne igaz, ha nem lenne vele kihatással másokra. Emiatt nem lehet azt mondani, hogy mindenki csináljon amit akar.

2021. nov. 16. 22:43
 27/42 anonim ***** válasza:

"Nem, az előválasztáson MZP-re szavaztam, a főpolgármester választáson pedig kapaszkodj meg, de Tarlósra."

Kapaszkodj meg, de fideszesként én is MZP-re szavaztam.

"Ez elég gyenge lábakon álló érv, de mindegy."

Mármint az gyenge lábakon álló érv, hogy a Fidesz kénytelen foglalkozni olyan emberekkel, akik nagyrésze nem vehető komolyan, mégis úgy hozta a sors, hogy a legnagyobb ellenzéki szavazóbázisuk adják?

"Csak szeretném vele felhívni a figyelmet a kettős mércére."

Ez nem kettős mérce. Te abból vezeted le az egészet, hogy a Momentum 3%-os (volt), Mi Hazánk is 3%-os, ezért a kettőnek egyenlő mértékű figyelmet kellen kapnia, az 5x akkora DK-nak meg 5x annyit. Az, hogy a Momentum egy kicsikét jobban izgatja a Fideszt, mint a Mi Hazánk lehet az is a magyarázat, hogy a Momentumnak van EP képviselete, és jóval többször áll bele a kormányba, mint az MHM.

"A virológusok szerint ér valamit, de te biztos jobban tudod."

Biztos ér valamit, csak a tavaszi járványgörbéből nem ez jött le.

"Eléggé egyértelmű volt, hogy lesz következő hullám is, épp azért nem kellett volna ilyet mondania."

Annyira nem volt egyértelmű, mert simán alakulhatott volna úgy is, hogy az oltások miatt fele annyian kerülnek kórházba. Akkor valószínűleg nem lett volna elrendelve maszk sem. De idén derült ki, hogy az oltások kevésbé és kevesebb ideig hatékonyak.

"De amíg az oltatlan nagyobb valószínűséggel fertőz és amíg az oltatlan elveszi a kórházi helyeket más betegektől, addig igenis fontosak a korlátozások."

Szerintem meg a korlátozások többet ártanak, mint használnak. Semmiféle összefüggést nem lehet látni arra vonatkozóan, hogy a korlátozások bármiféle hatást gyakorolnának a járványgörbére.

Mondom, legyen az oltatlannak fizetős a koronavírusból kigyógyítás, és az oltottak élvezzenek előnyt az oltatlanokkal szemben a kórházakban.

Egyébként a brit adatokból az jön le, hogy oltott és oltatlan kb ugyanakkora valószínűséggel fertőzödik meg.

"Saját magáról mindenki maga dönthessen, ez abban az esetben lenne igaz, ha nem lenne vele kihatással másokra. Emiatt nem lehet azt mondani, hogy mindenki csináljon amit akar."

Az is a te döntésed, ha te nem szeretnéd, hogy kihatással legyen rád bárki is. Beoltatod magad 3., 4., stb oltással fél évenként, ha kell, aztán te mindent megtettél, hogy ne betegjen le, akár oltatlan fertőz meg, akár oltott.

2021. nov. 16. 23:14
 28/42 A kérdező kommentje:

"Mármint az gyenge lábakon álló érv, hogy a Fidesz kénytelen foglalkozni olyan emberekkel, akik nagyrésze nem vehető komolyan, mégis úgy hozta a sors, hogy a legnagyobb ellenzéki szavazóbázisuk adják?"

Nem, hanem mert ettől függetlenül ellentmond annak, hogy nem komolyan vehetők és nem kell velük foglalkozni. Akit én nem veszek komolyan, azzal nem foglalkozom akkor sem, ha népszerű. Ha pedig mégis foglalkozom vele, akkor ne csak ilyen debil Gyurcsány show szinten tegyem, hanem álljak ki vitázni velük.

"Ez nem kettős mérce. Te abból vezeted le az egészet, hogy a Momentum 3%-os (volt), Mi Hazánk is 3%-os, ezért a kettőnek egyenlő mértékű figyelmet kellen kapnia, az 5x akkora DK-nak meg 5x annyit."

Ebből nem én indultam ki hanem te. Te mondtad, hogy a Mi Hazánkat azért nem támadják, mert kisebb a támogatottsága. Erre reflektáltam egy másik hasonló támogatottsággal rendelkező párttal a múltból.

"Az, hogy a Momentum egy kicsikét jobban izgatja a Fideszt, mint a Mi Hazánk lehet az is a magyarázat, hogy a Momentumnak van EP képviselete, és jóval többször áll bele a kormányba, mint az MHM."

Lehetséges, hogy többször beleáll a Momentum, mint az MHM, nem mértem le, de ha megnézed az MHM oldalát, akkor azért támadják ők is nem kicsit. A Momentumot pedig már akkor is támadta a kormány, amikor még nem volt EP képviseletük.

"Biztos ér valamit, csak a tavaszi járványgörbéből nem ez jött le."

Nem tudjuk, hogy milyen lett volna a tavaszi járványgörbe maszkviselés nélkül. A rossznál mindig van rosszabb is.

"Annyira nem volt egyértelmű, mert simán alakulhatott volna úgy is, hogy az oltások miatt fele annyian kerülnek kórházba."

Más országok tapasztalataiból szerintem lehetett volna tanulni és következtetni.

"Szerintem meg a korlátozások többet ártanak, mint használnak. Semmiféle összefüggést nem lehet látni arra vonatkozóan, hogy a korlátozások bármiféle hatást gyakorolnának a járványgörbére."

Ez matematikailag és virológiailag is bizonyítható, hogy gyakorolnak. De elsősorban nem is ez lenne a korlátozások célja, hanem a lakosság oltások felé terelése.

"Mondom, legyen az oltatlannak fizetős a koronavírusból kigyógyítás, és az oltottak élvezzenek előnyt az oltatlanokkal szemben a kórházakban."

Mondod te, nekem megfelelne ez a megoldás, de a kormány ezt nem fogja meglépni.

"Az is a te döntésed, ha te nem szeretnéd, hogy kihatással legyen rád bárki is. Beoltatod magad 3., 4., stb oltással fél évenként, ha kell, aztán te mindent megtettél, hogy ne betegjen le, akár oltatlan fertőz meg, akár oltott."

Ezt is fogom tenni, de örülnék ha társadalmi szinten is mindent megtennének az emberek.

2021. nov. 16. 23:47
 29/42 anonim ***** válasza:

"Nem, hanem mert ettől függetlenül ellentmond annak, hogy nem komolyan vehetők és nem kell velük foglalkozni."

A Fidesz különben mióta van azon az állásponton, hogy nem kell foglalkozni velük?

"Ebből nem én indultam ki hanem te. Te mondtad, hogy a Mi Hazánkat azért nem támadják, mert kisebb a támogatottsága. Erre reflektáltam egy másik hasonló támogatottsággal rendelkező párttal a múltból."

De a kettőnek nem sok köze egymáshoz. Nem minden a százelék, hiába 3-3%-os az akkori Momentum, és a mostani Mi Hazánk, az előbbieben egyértelműen sokkal több a potenciál. A Momentum egy Unio-párti, nyitott, fiatalos párt, az MHM meg unio-ellenes, nemzeti radikális. Az előbbi tud szavazatokat szerezni még bőven, az utóbbival meg mindig csak az emberek egy kis százaléka fog azonosulni.

"Nem tudjuk, hogy milyen lett volna a tavaszi járványgörbe maszkviselés nélkül. A rossznál mindig van rosszabb is."

Nem is kell tudni, mert a lényeg látszik így is: kb október végén vezették be a korlátozásokat, amiknek elvileg az a hatása, hogy a járvány terjedését gátolják. Ezt sikerült is elérni másfél hónappal később, december közepére, akkor kezdett el csökkeni az aktív fertőzöttek száma. De aztán februárban ismét elkezdett növekedni, miközben már hónapok óta tartottak a korlátozások. Ha a korlátozások érnek valamit, hogyan volt lehetséges, hogy minden korábbinál erősebben tért vissza a járvány a korlátozások közben? Ugyanazon korlátozó intézkedések mellett egyszer növekedett a járvány, aztán csökkent, aztán megint növekedett jobban, mint korábban bármikor? Nekem abből az jön le, hogy a járvány a korlátozásoktól függetlenül terjed, vagy éppen csökken.

"Ez matematikailag és virológiailag is bizonyítható, hogy gyakorolnak."

Nekem nem sikerült összefüggést találnom, lásd előző bekezdés.

"Mondod te, nekem megfelelne ez a megoldás, de a kormány ezt nem fogja meglépni."

Pedig nagyon tökös lépés lenne. Amúgy jövőre ilyenkor, a választásokat követően sanszos, hogy kötelező lesz szinte mindenkinek.

2021. nov. 17. 20:28
 30/42 everlight ***** válasza:
Valamire muszáj fogni,hogy Augusztus óta szinte semmit nem halad az oltás.
2021. nov. 17. 21:26
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!