Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Magyarországon miért rohan...

Magyarországon miért rohan minden fiatal az egyetemre? Miért nem inkább valami szakmát tanulnak ki, mint Ausztriában, Svájcban?

Figyelt kérdés

Magyarországon az a szokás, hogy egy fiatal elvégzi a középiskolát, és egyből beiratkozik felsőoktatásra, akár valami Kulturulógia szakra a Kacor Király Főiskolán.

Viszont mióta kint élek Ausztriában és Svájcban, itt azt látom, hogy a legtöbb fiatal nem hogy egyetemre, de még középiskolába se jelentkezik.

14 évesen elvégzik a 8 általánost, és egyből beiratkoznak valamilyen szakiskolába pl. asztalos, szobafestő, villanyszerelő.

16 évesen már szakmai gyakorlatra járhatnak, amivel elkezdenek pénzt keresni, 17-18 éves korukra elvégzik, és el is kezdenek dolgozni, 20 éves korukra már nem ritka, hogy van párjuk és kisbabájuk.

És ez nem valami gáz környék, hanem ilyen amerikai előváros fejlettségű kisváros.

Egyetemre csak az ilyen nagyon "tudósbagoly" beállítottságú fiatalok jelentkeznek, akiknek már 15 évesen ambíciójuk, hogy pl. reálos esetén majd a nanotechnológiát kutassák, humános esetén meg pl. hogy majd dél amerikai törzsek kultúráját tanulmányozzák.

Ezzel szemben nálunk valamiért az a mentalitás, hogy minden félkegyelműt betuszkoljanak a felsőoktatásba, és a szüleik is erre hajtják őket.

2021. máj. 16. 10:21
1 2 3 4 5 6 7
 41/69 anonim ***** válasza:
52%

#39 Már bocsi, de szerinted a programozó az nem egy szakma?

valami nagyon el van kavarodva a fejedben.

A szakma nem azt jelenti hogy kemény fizikai munkát kell végezni vagy keveset kell keresni. Szakma az minden olyan tudás aminek van egy bizonyos irányultsága és kézzel fogható tudást ad. Egy tanár is egy szakmát tanult meg - csak azt a tanárképzőn, egyetemen. Egy építészmérnöknek is van szakmája, ahogyan egy bolti eladónak vagy szakképzett postai dolgozónak. Az orvos is egy szakmát tanult meg.

A szakképzés lényege hogy ne csak egy érettségi legyen az illető kezében ami semmiféle szaktudást nem jelent. Ha már a gimnáziumban megtanult egy nyelvet olyan szinten hogy tud tolmácsolni vagy szakképzett fordítást készíteni, már azzal szerzett egy szaktudást - és fordítóként ez lesz a szakmája.

azzal hogy villanyszerelőből programozó lettél csak szakmát VÁLTOTTÁL.

2021. máj. 16. 22:22
 42/69 anonim ***** válasza:
88%

41! mivel az a válaszoló vagy nagy valószínűséggel, aki a 8. választ is írta, megint jövök és elmagyarázom megint mekkora butaságokat beszélsz.

A 39. válaszban elég egyértelműen leírja a válaszoló, hogy van egy tanult szakmája, a villanyszerelés és van egy munkája, egy foglalkozása amiben nem rendelkezik szakirányú végzettséggel. Ez neki a programozás. Nem szakmája a programozás azt jelenti, hogy nincsen ilyen irányú végzettsége.

"A szakképzés lényege hogy ne csak egy érettségi legyen az illető kezében ami semmiféle szaktudást nem jelent."

Már korábban leírtam, hogy hülyeséget beszélsz, ugyanis nem ad semmiféle szakmát a szakigimnázium az érettségi mellé, de akkor vagy nem olvastad el a válaszomat vagy nem tudtad/akartad megérteni.

"Ha már a gimnáziumban megtanult egy nyelvet olyan szinten hogy tud tolmácsolni vagy szakképzett fordítást készíteni, már azzal szerzett egy szaktudást - és fordítóként ez lesz a szakmája."

Pont ezt magyaráztam el szintén, hogy a tolmács egy olyan szakma, amit egyetemen lehet elsajátítani, attól, hogy én beszélek angolul meg németül ,mert mindkét nyelvből van egy elég aktív erős nyelvtudásom még messze nem leszek tolmács vagy fordító.

2021. máj. 16. 23:14
 43/69 anonim ***** válasza:
28%

#42 Komolyan nem értem miért kell ostobán beleszövegelni? Legalább figyeltél volna oda a két kommentre.

A #39 jól érthetően leírta hogy szerinte ostoba az aki szakmát tanul. ERRE leírtam hogy minden szakma, az is amit most csinál meg az is amit valaki egyetemen tanul meg. Mit nem fogsz fel belőle? Nem kell válaszolni, látom hogy semmit.

Nevetséges baromságokat beszélsz ráadásul. TE nekem semmit nem írtál le korábban, tehát visszább vehetnéd az arcodat - most megfejeled egy hülyeséggel is. A gyerekem épp 1 éve végzett szakgimnáziumban és bizony szerzett vele szakmát. Ahogyan a többi osztályban is akik más szakmát tanultak.

szerintem a kötözködés helyett próbálkozz meg az értő olvasással - sikeresebb lennél!

2021. máj. 16. 23:24
 44/69 anonim ***** válasza:
94%

37! Az az egyszerű magyarázatra látom nem gondolsz, hogy sokan a 80-as 90-es években nem jutottak be a felsőoktatásba, mivel bár sokkal többen voltak de kevesebb nappalis férőhely volt mint manapság. így később a 2000-es években szereztek diplomát levelezőn, mikor kibővítették a helyeket, na most mivel ők megszerezték munka mellett, amit akartak így értelemszerűen kikerültek a rendszerből, tehát azért csökkent le a levelezős hallgatók száma, mert aki akart az szerzett így diplomát, lévén lehetősége volt rá. Mivel azóta sokkal több a nappalis férőhely mint korábban volt így nem szorulnak rá tömegek arra, hogy levelező oktatásban utólag szerezzenek diplomát. Ennyire egyszerű a magyarázat, nem arról van szó, hogy már nem népszerű a diploma, hanem ma könnyebb hozzájutni a fiataloknak nappalin és nem utólag kell bepótolniuk levelezőn.

Tehát mint látod valóban nem véletlen, hogy a levelezősök fogyatkoztak meg leginkább ha végig gondolod az ok-okozatot meg rendelkezel némi oktatástörténeti ismerettel -de ha nem is pont ott a KSH- akkor igen itt a magyarázat.

Eleve a logikád már ott hibás, hogy levelezőn csak az szerez diplomát, aki tudja, hogy előnyben lesz vele, oda nem az megy, aki lábat lógatni akar.

2021. máj. 16. 23:30
 45/69 anonim ***** válasza:
25%

43! Mert szerettem volna segíteni, hogy értsd is, amiről beszélsz és süketelj ennyit, arról amiről láthatóan nem sok fogalmad van. Szívesen máskor is, hogy elmagyaráztam, amit neked nem sikerült megérteni. Mert láthatóan nem értetetted meg, hogy a 39. válaszoló milyen különbséget tett a tanult szakma és a szakképzettség nélkül betöltött munkakör közé, ez egyszerű szövegértés volna, ami neked nem ment.

Ha elolvasod a 28. választ abban szépen tévedésről-tévedésre elmagyaráztam milyen butaságokat írtál a 8. válaszban.

Nem szerzett szakmát a gyermek, egy rész szakképzettséget szerzett, ami nem jó semmire, mint azt gondolom ő is elmondja neked. Ezért van az, hogy a tényleges már valóban igazi szakmáig, hogy kemény papírja legyen és azt mondhassa ő mondjuk mentős, rendszergazda stb. ahhoz még egy évet legalább kell tanulnia. Tudom hogy működnek a szakgimnáziumok, és az átalakult szakképzés van több pont ilyen helyen dolgozó tanár ismerősöm.

2021. máj. 16. 23:46
 46/69 anonim ***** válasza:
38%

A lányom most csinálja az MSC-t mint mérnök informatikus.

Nagyjából figyeltem, miket mond a BSC-ről.

Ahogyan ő látta, jellemzően azok hagyták ott - nem kevesen - az egyetemet, akik úgy indultak neki, hogy ez most pár év non-stop buli lesz és pofára estek, amikor tanulni is kellett.

Meg nem mindenkinek az agya alkalmas pl. a magasabb szintű matek befogadására. Azoknak is komoly hátránya volt, akiknél a középiskolában nem tanították elég magas szinten.

2021. máj. 17. 07:03
 47/69 anonim ***** válasza:
21%

#40 én nem bulira számítottam, hanem arra hogy értelmes és hasznos dolgokat fogok ott tanulni. Amikor aztán a kezdés előtt augusztusban megkaptam a tantervet, gondoltam ez tuti hogy az államnak készült kamu tanterv, A valóságban értelmes dolgokat fogunk tanulni.

Aztán rájöttem hogy nagyon is komolyan gondolták. Csak időhúzás ra való teljesen haszontalan tantárgyak alkották az oktatás 95% át.

14 év alatt, A tantervben írt dolgok közül semmi olyan nincs amire azt mondom hogy hú ez kellett volna, hasznos lenne. Semmi.

Ez volt a BMF-NIK, de ugyanezeket hallom más helyekről is, ma is.?

Nem mindenkinek az agya alkalmas használhatatlan tudás befogadására. Ezeken a szakokon tanított "magasabb szintű" matek az pont ilyen.

És mindezt egy olyan helyen egy olyan csicska országban ahol csak az alja tehát a vállalati fejlesztésre Van igény, ahol még logika se nagyon kell, hiszen abból áll a fejlesztés, hogy a keretrendszereket keretrendszerezzük össze a másik keretrendszerrel, egy keretrendszerező keretrendszer segítségével.

Persze mást is lehet csinálni izgalmasabb dolgokat is, saját, házi projektben... Amikhez egyébként szintén nem kellenek azok amiket tanítanak ezeken az időhúzó képzéseken A magyar felsőoktatásban.

2021. máj. 17. 09:53
 48/69 anonim ***** válasza:
23%

#47 Sok értelem nem volt a szövegedben, teljesen érthetetlen. Nyugtass meg hogy nem 14 évig jártál a felsőoktatásba - mert a mondatod alapján úgy tűnik.

azért gyanús ha ennyire nem sikerült érthető mondatokat leírni, az alanyt, állítmányt megfelelően összehozni, akkor nem biztos hogy az oktatási rendszerben van a hiba.

2021. máj. 17. 09:59
 49/69 anonim ***** válasza:
50%

Akkor te a 2 hónapos gyorstalpaló aranykalászos-programozó tanfolyamoddal egészen páratlan programozó lehetsz. Használható, naprakész tudással, akinek egy diplomás csak jelenthet.

Ezekben a kiváló, regisztrációs szoftverekben, amik állandó támadás alatt vannak és kifagynak, nincs benne a kezed? 😎

2021. máj. 17. 10:10
 50/69 anonim ***** válasza:
47%

#48 ha nem értesz magyarul azon nem tudok segíteni. Talán tanulj egy kicsit.

Valóban a szövegértelmezési problémáid, nem az oktatási rendszerben való hibát jelentik.

Az oktatási rendszer hibáit más dolgok mutatják.

#49 nem jártam ilyen divatos tanfolyamra :) igen nyilván naprakész tudásom lehet, hiszen a felsőoktatásban körülbelül a kilencvenes években tartanak az informatikában.

Nem nincs benne a kezem, ennél azért sokkal igényesebb vagyok kódminőség tekintetében, talán túlságosan is, hiszen manapság erre nem sok figyelmet fordítanak, és nem is jár érte dicséret, hiszen "veszünk erősebb géépeeet", itt is a marketing, és a bullshit, látszat, szemfényvesztés került előtérbe, mint az élet egyre több területén.

Viszont pontosan tudom hogy melyik NER cég fejlesztette ezeket, az összes vakcina infós cuccot, a regisztrációs oldalt :)

2021. máj. 17. 16:09
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!