Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Magyarországon miért rohan...

Magyarországon miért rohan minden fiatal az egyetemre? Miért nem inkább valami szakmát tanulnak ki, mint Ausztriában, Svájcban?

Figyelt kérdés

Magyarországon az a szokás, hogy egy fiatal elvégzi a középiskolát, és egyből beiratkozik felsőoktatásra, akár valami Kulturulógia szakra a Kacor Király Főiskolán.

Viszont mióta kint élek Ausztriában és Svájcban, itt azt látom, hogy a legtöbb fiatal nem hogy egyetemre, de még középiskolába se jelentkezik.

14 évesen elvégzik a 8 általánost, és egyből beiratkoznak valamilyen szakiskolába pl. asztalos, szobafestő, villanyszerelő.

16 évesen már szakmai gyakorlatra járhatnak, amivel elkezdenek pénzt keresni, 17-18 éves korukra elvégzik, és el is kezdenek dolgozni, 20 éves korukra már nem ritka, hogy van párjuk és kisbabájuk.

És ez nem valami gáz környék, hanem ilyen amerikai előváros fejlettségű kisváros.

Egyetemre csak az ilyen nagyon "tudósbagoly" beállítottságú fiatalok jelentkeznek, akiknek már 15 évesen ambíciójuk, hogy pl. reálos esetén majd a nanotechnológiát kutassák, humános esetén meg pl. hogy majd dél amerikai törzsek kultúráját tanulmányozzák.

Ezzel szemben nálunk valamiért az a mentalitás, hogy minden félkegyelműt betuszkoljanak a felsőoktatásba, és a szüleik is erre hajtják őket.

2021. máj. 16. 10:21
1 2 3 4 5 6 7
 11/69 anonim ***** válasza:
42%
Mert ostobák.
2021. máj. 16. 11:12
 12/69 anonim ***** válasza:
52%

4-es: mindig ezt a Gender-szakos hülyeséget hozzátok fel. Az megvan, hogy az átlag éves fizetés egy gender-szakon végzett diplomásnak az USA-ban 83 000 dollár, és folyamatosan növekszik az igény erre a szakra?

[link]

2021. máj. 16. 11:13
 13/69 anonim ***** válasza:
32%

"Aztán anyámnak lett egy élettársa aki birkolóként dolgozik. Amikor megmondta mennyit keres nem hittem el."

Tőlem egy burkoló 200 -at kért el két napi munkájáért és nem is szívtam a fogam, mert hogy gyorsan csinálta meg annak ellenére lett jó. Azért hány diplomás semmittevő keres napi százezret?

2021. máj. 16. 11:17
 14/69 anonim ***** válasza:
61%
Egyébként csendesen hozzátenném, hogy a szakmunkások átlagbére továbbra is jóval alacsonyabb, mint a diplomásoké, és magasabb a munkanélküliek száma a szakmunkások, mint a diplomások között. Lehet itt jönni azzal, hogy de hát a szociológusokra nincs akkora szükség mint a villanyszerelőre, de egy szociológia mesterszakkal nem csak szociológus lehet az ember (sőt, a többség nem az lesz, hanem valamilyen piaci cégnél fog elhelyezkedni), míg egy szakma sokkal jobban beskatulyázza az embert. Egy asztalos szakmával életed végéig asztalos leszel, míg mondjuk egy bölcsészdiplomával jóval több lehetőséged van. És igen, a bölcsészdiplomások is átlagban többet keresnek, mint a szakmunkások, és a munkanélküliség ott is alacsonyabb.
2021. máj. 16. 11:19
 15/69 anonim ***** válasza:
86%
Épp ellenkezőleg van, ha van diplomád, akkor egy kígyót-békát kiáltanak rád, mielőtt csak egy szót is váltottatok volna. Magyarországon a fizikai munkás azt képzeli, hogy csak az ő munkája munka, mindenki más csak kávézgat az irodában.
2021. máj. 16. 11:31
 16/69 anonim ***** válasza:
14%

#13 sok diplomád lány keres naponta ennyit, mondjuk ők csinálnak is valamit, méghozzá gumi nélkül :)

#14 többet keresnek? Tehát egyből egész egy hét alatt megkeres 1 millát? Wow! Az én bölcsész barátaimnak ez nem sikerült eddig :/

2021. máj. 16. 11:38
 17/69 anonim ***** válasza:
85%

ma 11:38

Abból mennyi a brutto? Ha csak nem feketézik.

Mennyi a munka és az anyagköltség?

Hányszor kap ilyen munkalehetőséget egy hónapban?

Amíg ezek nincsenek meg, elég hülyeség ilyennel jönni.

Mellesleg nem bölcsészdiplomákat kéne alapul venni. Nekem a fizetésem még bőven azelőtt, hogy elvégeztem az egyetemet netto 400 volt.

2021. máj. 16. 11:49
 18/69 anonim ***** válasza:
91%

Kérdező, milyen kéjörömet okoz neked az, hogy összemosod az összes felsőoktatási szakot? Akkor orvoshoz se járj, mert az is diplomás, sőt, az autóba se ülj be, mert az meg diplomás mérnök tervezte. Elővennéd a telefonodat megnézni az időt? Ejnye, hiszen azt is ilyen számodra alantasnak számító, asztal előtt(!!!) ülő informatikusok fejlesztették ki, szóval neked felejtős. Számítógép/tv, amiben az infósok mellett netalántán egy szintén egyetemet végzett villamosmérnök munkája is benne van? Fuj :D

A probléma inkább abból van, ha olyant tanulnak az emberek, amit nem szeretnek csinálni. Pl. én lehetnék villanyszerelő, de kétbalkezes vagyok, max hobbiszinten szerelgetek itthon. Egyszerűen mindenki csinálja azt, amihez tehetsége/affinitása van, legyen az akár vállalkozó, asztalos, szakács, fodrász, orvos, jogász, mérnök, villanyszerelő buszsofőr stb stb. Nehogy már egy ember jól megmondja egy egész társadalomnak, hogy mi a frankó(hogy az ÖSSZES egyetemi szak büfészak, a 8 általánosok meg istenek ). Mindenkire szükség van, mindenkire aki szereti és jól végzi a munkáját.

2021. máj. 16. 11:49
 19/69 anonim ***** válasza:
44%

2: villanyszerelő? festő? vízszerelő?

Ezzel nem emelkedik a fizetésed? A jó szakembereket lasszóval fogják, annyit keresnek, amennyit nem szégyellnek.

2021. máj. 16. 12:01
 20/69 anonim ***** válasza:
97%
Nem tudom ki miért ment egyetemre, de azt meg tudom osztani, hogy én miért mentem. A matematikus az álommunkám, egyetemi szintű matek nélkül hosszútávon nem lennék teljesen boldog.
2021. máj. 16. 12:02
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!