Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Magyarországon miért rohan...

Magyarországon miért rohan minden fiatal az egyetemre? Miért nem inkább valami szakmát tanulnak ki, mint Ausztriában, Svájcban?

Figyelt kérdés

Magyarországon az a szokás, hogy egy fiatal elvégzi a középiskolát, és egyből beiratkozik felsőoktatásra, akár valami Kulturulógia szakra a Kacor Király Főiskolán.

Viszont mióta kint élek Ausztriában és Svájcban, itt azt látom, hogy a legtöbb fiatal nem hogy egyetemre, de még középiskolába se jelentkezik.

14 évesen elvégzik a 8 általánost, és egyből beiratkoznak valamilyen szakiskolába pl. asztalos, szobafestő, villanyszerelő.

16 évesen már szakmai gyakorlatra járhatnak, amivel elkezdenek pénzt keresni, 17-18 éves korukra elvégzik, és el is kezdenek dolgozni, 20 éves korukra már nem ritka, hogy van párjuk és kisbabájuk.

És ez nem valami gáz környék, hanem ilyen amerikai előváros fejlettségű kisváros.

Egyetemre csak az ilyen nagyon "tudósbagoly" beállítottságú fiatalok jelentkeznek, akiknek már 15 évesen ambíciójuk, hogy pl. reálos esetén majd a nanotechnológiát kutassák, humános esetén meg pl. hogy majd dél amerikai törzsek kultúráját tanulmányozzák.

Ezzel szemben nálunk valamiért az a mentalitás, hogy minden félkegyelműt betuszkoljanak a felsőoktatásba, és a szüleik is erre hajtják őket.

2021. máj. 16. 10:21
1 2 3 4 5 6 7
 31/69 anonim ***** válasza:
14%
25) plusz ott a felelősség is.villanyszerelőként nem illik hibázni mert emberek(vagy épp te)hallhatnak meg.az irodában dolgozva max anyagi kárt lehet okozni.plusz a munkahelyi baleset,ami építkezéseken gyakran halállal végződik.egy irodában mi történhet,max kificamodik a bokád.
2021. máj. 16. 13:53
 32/69 anonim ***** válasza:
10%
30: ők úgy gondolják, hogy ők alkotják az elitet, ezért a gyerekeiknek is tanulni kell, hogy az elitnek legyen utánpótlása, a többi ember pedig a munkás, akiket majd ők irányítanak, hogy hogyan dolgozzanak
2021. máj. 16. 14:04
 33/69 anonim ***** válasza:
82%
30! Ha jól tudom Gyurcsány egyik gyereke pont így járt, ő műtőssegéd lett.
2021. máj. 16. 14:08
 34/69 anonim ***** válasza:
27%

"Ezzel szemben ma nagyságrendileg ugyanannyian jelentkeznek felsőoktatásba, mint akkor..."

Amivel te ezt alá próbálod támasztani, az egy olyan táblázat, ami a NAPPALI képzésre jelentkezettek számát tartalmazza. Van ezelfelül még LEVELEZŐ tagozat is. A levelező tagozatra jelentkezettek számára nem találtam táblázatot, de van más kiindulási alap, az oktatásban részesülők száma.

"Ami miatt csökkenés van, hogy a 2000-es években több 18-20 éves fiatal volt mint ma, emiatt van egy csökkenés a jelentkezők számában."

Stimm, csökkent a 18-20 évesek száma. A 2000-es években átlag 390ezerrel számolthatunk, 2010-es évekre 340ezerrel. Ez kb 15%-os csökkenés.

[link]

"Nem kell nekem hinni a KSH elég szépen leírja ezt:"

A KSH szépen leírja, hogy évenként mennyien részesültek felsőoktatásban, én ebből a táblázatból indultam ki, amikor megfogalmaztam az állításomat:

[link]

- Szoci éra: átlag 400ezer

- Fidesz éra: 310ezer. -> 29%-os csökkenés úgy, hogy a korosztály létszáma 15%-ot csökkent.

Nappali tagozatosak száma:

- Szoci éra: kb 230ezer (az akkori egyetemi garnitúra 57%-a)

- Fidesz éra: kb 217ezer (az akkori egyetemi garnitúra 70%-a)

Ebből látszik, hogy a szoci érában sokkal nagyobb arányban voltak levelező tagozatosak, mint manapság, (több, mint a 2/5-ük), tehát vélhetően sokkal többen jelentkeztek levelező tagozatra, amivel az ide linkelt táblázatod nem számol!

“Erről tehát ennyit, egyik butaság korrigálva.”

Korrigáljunk még! 15%-kal csökkent az egyetemre jelentkező korosztály létszáma, de az egyetemi oktatásban részesülők száma meg 29%-kal. Ez kb 15% visszaesés, ami nem a nappali képzésben jelentkezik, hanem a levelezőtagozaton. Ez 15% visszaesés úgy gondolom jelentősnek mondható, persze fenntartom neked a korrigálás jogát.

2021. máj. 16. 14:10
 35/69 anonim ***** válasza:
0%

ma 13:53

Ellene vagy érte érvelsz? lol

2021. máj. 16. 14:26
 36/69 anonim ***** válasza:
94%
34! Egy hatalmas hibát nem veszel észre a logikádban! A kérdező is, és én is az érettségizett fiatalokról beszél! Tehát az, hogy mondjuk hány korombeli 30-as vagy akár idősebb jár munka mellett levelezőn felsőoktatási képzésre az irreleváns, mert a mi korosztályunk 99%-ban már egy meglévő szakma/diploma mellé csinál egy másikat levelezőn. Tehát itt igenis arról van szó, hogy a nappali képzésre jelentkező fiatalok között semmivel nem csökkent a felsőoktatásba jelentkezők aránya a "szoci érához" képest arányaiban. Az tény, hogy kevesebben mennek levelezőre mint akkoriban, de ennek nem az az oka, hogy a fiatalokat a szakmák felé terelik, és ez milyen "sikeres" hiszen a levelezősök jellemzően nem frissen végzett érettségis fiatalok.
2021. máj. 16. 17:38
 37/69 anonim ***** válasza:
41%

Rendben, elfogadom. Ha úgy vesszük, hogy a frissen végzett érettségizők nagyrésze nappalira jelentkezik, akkor igazad van. De én nem is kifejezetten a fiatalokra hegyeztem ki a válaszom, hanem magára a felsőoktatásra/diplomára. A felsőoktatásban résztvevők száma alapján kijelenthető, hogy a diploma már nem annyira felkapott, mint 10 éve, amikor még sokkal többen jelentkeztek (de nem végezték el többen, mint manapság).

Talán nem véletlen, hogy ez a levelező tagozatosok fogyatkoztak meg a leginkább, tipik azok, akiknek csak a papír kell. Volt benne részem nekem is, semmi érdemlegeset nem tanultam, egy vicc volt.

2021. máj. 16. 21:00
 38/69 anonim ***** válasza:
69%
Tapasztalataim szerint a diplomát azok fikázzák, akiknek egy sincs. Semmilyen. Még bölcsész, vagy gender szakos sem....és nem azért, mert nem szeretnének egyet, hanem mert a szakmunkásképző is intellektuális kihívás volt nekik.
2021. máj. 16. 21:03
 39/69 anonim ***** válasza:
97%

Volt szakmunkásként mondom, hogy hülye az, aki ma szakmát tanul, főleg Magyarországon.

Én 28 éves koromig villanyszerelő voltam, aztán egy munkahelyi baleset után (ami miatt konkrétan három hónapig otthon feküdhettem az ágyban) karriert váltottam, programozó lettem. Most, 43 éves fejjel lazán mondhatom, hogy életem legjobb döntése volt. Tartom pár korábbi kollégámmal a kapcsolatot, és a nálam fiatalabb barátaim is folyton panaszkodnak, hogy szarrá mentek az izületeik, fáj a hátuk, egyik ilyen gyógyszert szed, másik olyat... 35-45 éves, életük teljében lévő férfiakról van szó!

Fiam éppen most megy középiskolába, neki is megmondtam, hogy nekem mindegy hova megy, csak legyen érettségije, hogy mehessen egyetemre, mert lehet, hogy kevesebbet fog keresni, legalább az egészsége nem megy rá. Mondjuk azt én elmondhatom, hogy ma programozóként (még így is, hogy amúgy egyetemi vagy egyéb idevágó végzettségem nincsen) bőven többet keresek, mint a volt kollégáim, akik nem feketéznek...

2021. máj. 16. 21:34
 40/69 anonim ***** válasza:
13%

#39 én programozóként szeretnék váltani, valami kevésbé undorító dologra, ami jövedelmezőbb. Most épp a motoros futárkodás van célkeresztben, hiszem brutális pénzeket tudnak megkeresni Na meg élvezném is.

Ellenben a vállalati programozással, amire sajnos igény van és a körülötte lévő sallangtól, idiótákzól rohadtul undorodom...

Természetesen úgy vagyok programozó hogy nincs diplomám, mint körülbelül az összes kollégám, és az ismerőseim. Többen jártunk egy két hónapot felsőoktatásba informatika szakon, de annyi elég is volt, hogy tudjuk, semmi értelme energiát pazarolni a sok használhatatlan töltelékre, magolni...

Ha te volt kollégáidnál többet keresel akkor nem jól csinálják, hanem pl céges "házi" alkalmazotti villanyszerelőként.

Amúgy az itteni cenzúrázásról: látható, hogy egyeseknek nem tetszik, hogy egy szaki többet keres jóval mint ő a büfészakkal, úgyhogy a fájó válaszokat jelentgetik.

2021. máj. 16. 22:05
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!