Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Erdogannal mi az emberek...

Erdogannal mi az emberek problémája?

Figyelt kérdés

Úgy értem itthon. Sokan nem kedvelik de mi ennek az oka? Törökország barátként, szövetségeskén tekint Magyarországra. Ez már önmagában nagy dolog, mert talán nincs is még egy ilyen említésre méltó ország. A szomszédos országokban például nem egy magyar gyűlölő politikus van de mégsem ezeket szidják sokan hanem Erdogant pedig semmit nem ártott Magyarországnak. Törökországban pedig ha megnézzük mit tett az elmúlt 20 évben, egy szegény válságban lévő országot vett át és nem csak kivezette ebből hanem megsokszorozta az életszínvonalat. Ma Törökország az egyik leggyorsabban fejlődő ország. Ez már rég nem az az ország ami csak szőnyeget tud gyártani. Saját elektromos autójuk van és most ilyet ajándékoztak Magyarországnak. Hightech dróntechnológiában az USA után Törökország a második és saját ötödik generációs vadászgép projektjük is van. Nemzetközi szinten a konfliktusok békés megoldását támogatja Erdogan. Az orosz-ukrán háborúban összehozta a fogolycserét és elérte hogy elinduljanak a gabonaszállítmányok az éhező országokba. Szorgalmazza az ENSZ megreformálását hogy ne csak a nagyhatlmak dönthessenek ami szintén Magyarországnak kedvez.

Ami miatt nem kedvelik Nyugaton az hogy Erdogan kijelentette, a Nyugat már nem parancsol Törökországnak, ezért megy a diktátorozás. Tiszta választásokon nyert és a kurdokat sem irtja. Ez a másik amivel vádolják de az igazság az hogy Erdogan volt az aki megadta a kurdok jogait.

Ilyen erős lenne a Nyugati propaganda Magyarországon? A Nyugat megmondja kit kell utálni és a magyar ember engedelmeskedik?

2023. dec. 19. 08:34
 71/118 A kérdező kommentje:

Az USA is aláírta a szerződést, máskülönben még háborúban állnánk velük szóval nem kellene hazudozni. Magyarország ha nem is teljesen de részben független volt, ezért is nevezték Osztrák–Magyar Monarchiának. Az antantot nem érdekelte az etnikai határ. Az volt a cél hogy ne legyen egy erős állam a térségben, és hogy az új államok egymással se legyenek jóban. A magyar vezetés ott hibázott hogy bízott az Antantban és letette a fegyvert. A fegyveres harc folytatásával sokkal kedvezőbb békét lehetet volna kötni és pont a törökök a bizonyíték erre. Ők sokkal rosszabb helyzetben voltak de nem adták fel. Atatürk vezetésével összegyűjtötték a megmaradt haderőt és függetlenségi harcot kezdtek. Egymás után verték meg az Antant hadseregeit majd egy sokkal kedvezőbb békét kötöttek.

A te fajtád azok az emberek akik benyalnak a Nyugatnak és mindent elnéznek nekik. Még az ország feldarabolását is elnézik.

2023. dec. 20. 21:47
 72/118 anonim ***** válasza:
100%

"Mert gőzöd sincs témához. Általában nem ismered Törökországot, és a közgazdasági ismereteid is hiányosak."

Ajjajajaj :D Az előző írásommal kicsit elragadtattam magam és most ahogy kezdtem volna újra feldolgozni a hozzászólásodat, hát mibe botlok bele? :D Öcsém, ha te és Erdogan annyira értenétek hozzá, hogy nem tüzet kellene oltani immárom 6 éve.

"Aki pedig külföldi és a reál gazdaságba fektet az általában exportra gyárt, az exportnak pedig még jól is jön a gyengülő líra."

Törökország egy klasszikusan importsúlyos ország. Ez egy alapvető állítás Törökországról, de még ezzel sem vagy tisztában.

"Teljesen mindegy. Mondhattam volna más országot is ahol nem rögzített árfolyamrendszer és sokkal rosszabb a gazdasága mint Törökországnak."

Hát azért olyan szempontból nem mindegy, hogy látszik, úgy példálózól, hogy fogalmad sincs éppen mi újság van az adott országgal. Azt már meg se mertem említeni, hogy Japánban mennyire nagyobb a stabilitás annak ellenére, hogy ők meg a GDP 200-250%-ában vannak eladósodva.

"Erdogan tette kötelezővé hogy le kell bontani ezeket a hulladék épületeket és helyükre modern házakat húznak fel a veszélyeztetett területeken."

Akkor tessék ezt alátámasztani, azzal együtt, hogy Erdogan szigorított a földrengés biztos építkezési szabályokon. Biztos kényelmes egyszer ezt állítani, máskor meg amazt, de bemondásos alapon ilyen konkrét dolgokat nem hiszek el. Hozzáteszem harmadszorra kérek tőled ezekre az állításaidra valamilyen forrást, meddig akarod még ezt kerülgetni?

"Káosz továbbra sincs egyáltalán. A magas infláció nyilván probléma de nem káosz. Egyébként miből gondold hogy ez nem egy mesterségesen generált probléma?"

Újra ugrálsz az álláspontodban? És újra arra akarod kivezetni, hogyha van is probléma, akkor az mesterségesen lett generálva? Mondjuk tényleg mesterségesen lett generálva, méghozzá Erdogan által. Egyébként meg de, a 60%-os inflációt igenis káosznak szokás nevezni, nem véletlenül cikkezik úgy az egész világ hogy "turkey economic crisis".

"De én most azt kérdeztem a török gazdasággal mi is a problémád?"

Az, hogy Erdoganra van bízve, amaz pedig nem ért hozzá, de mégis köti az ebet a karóhoz.

"És amikor Nyugaton török gazdasági csodáról írtak 10 évig és 1 líra 1 dollár volt az nem Erdogan érdeme? :) Akkor értett a gazdasághoz, pénzügyekhez, ma meg nem? :)"

Ami működött 20 évvel ezelőtt, nem biztos, hogy működik most is (na nem mintha ez csak idő függvénye lenne). Sosem vitattam el Erdogantól, hogy kormányzása elején ne teljesített volna jól, de az emberek változnak. És én azt mondom, hogy nem tetszik, ahogy Erdogan megváltozott.

"Ez nem egészen így van. Léteznek nagy népességű országok kis GDP-vel. Nem is kevés, lásd afrikában Etiópia, Kongó stb."

Ez igaz, de nem igazán értetted meg a mondandóm lényegét, ha azt hiszed, hogy ez ellenérvnek jó lesz. Etiópia évente 10%-ot nő GDP-ben, akkor szerinted Törökországnak most az etióp gazdasági modellt kéne lemásolnia? Majd elfog jönni az idő, mikor Etióp is a nagygazdaságok egyike lesz, de ahogy Törökország, India, Tárdzsikisztán és a többi puszipajtás, úgy ők is még nagyon-nagyon sokáig a rangsor rosszabbik felén lesznek, mikor ezt lakosra le kell osztani.

"Gondolom azért azt csak felfogod hogy hightech drónok gyártása és ötödik generációs vadászgép gyártása magas szintű tudás birtokában lehetséges amit meg kellett hogy előzőn az oktatásba történő befektetés."

És azt te fel tudod fogni, hogy nem a GDP 1,5-2%-át kitevő hadászati költés jelenti Törökország gazdasági prioritását? Tök jó, hogy vannak vadászgépeik és jók benne, de attól még a fiatalok körében a munkanélküliség ugyanúgy 20-25% marad. A várható átlagos életkor ugyanúgy OECD átlag alatt marad. A háztartások megtakarítható jövedelme ugyanúgy OECD átlag alatt mard. Mit nem értesz azon, hogy a gazdaság és az ország maradék 98%-át arányaiban talán egy kicsit fontosabbnak vélem kielemezni.

"Ahhoz hogy érdemi dolgok történjenek, kell az elnöki rendszer. Ha a jó embert választják meg akkor tökéletes."

Ha meg a rosszat választják meg, akkor garantáltan sz*r lesz minden. Ahogy most is történik.

"Pont hogy Erdogan az aki új irányba mozdította az országot. "

Ő volt az mostanában, aki aztán kanyarban is egyenesben tartotta a kocsit és kisodródott az erdőbe, bele egy fába.

2023. dec. 20. 22:10
 73/118 Blackfyre ***** válasza:
54%
71-es: Az USA nem ratifikálta a békét, érdemben nem szólt bele. Volt fegyveres ellenállás, de azt nem a régi rendszer csinálta, hanem a kommunisták (akik érthető okokból nem voltak szalonképesek egy béketárgyaláson.) A te fajtád hogy lenne igaz rám, amikor pont egy igazságosabb határt tartottam volna megoldásnak? A törökök jobb helyzetből indultak, mert többen voltak, illetve független ország volt (az első vh jó alkalom lett volna kiválni a Habsburg birodalomból.) Az igazságosabb határok hol benyalás a nyugatnak? Eddig te nyaltál be a törököknek, de tőlem nem tudsz idézni olyat, hogy az idős Bident/Trumpot véden, vagy a gyengekezű Olaf Scholzot, maszatoló Merkelt.
2023. dec. 20. 22:20
 74/118 A kérdező kommentje:

"Most akkor benne van? De ha ez benne van, akkor miért mondod tisztának a választásokat?"

És szerinted ettől már nem tiszta egy választás? :) Akkor ez alapján sehol a világon nem tiszta mert mindenhol a kormányzó pártnak van kisebb nagyobb média túlsúlya. Meg egyébként is ez már nem sokat számít. Ma már csak annak nincs internete aki nem akar. A legtöbb ember nem az esti rádió meg TV híradóból tájékozódik hanem az interneten. Mondom, aki erre fogja az ellenzék sorozatos vereségét az idióta.

"Azért, mert általad elismerten is gazdaságpolitikai káosz van ott és/vagy mert egyik napról a másikra elértéktelenedik a befektetése a jelenleg mozgó kamat és devizaárfolyamok okán. Ezért ezt csak nem kellene magyarázni."

Nem értesz magyarul? :) Továbbra sincs semmiféle káosz Törökországban. Magas infláció van de az máshol is magas és azt leírtam miért magasabb Törökországban.

"Mondod ezalapján, mert nemcsak közgazdasági ismereteid, hanem a képzelőerőd is kudarcot vallott, hogy vajon mennyi minden más oka lehet ezeknek az okozatoknak. Nem győztél meg."

Igen teljesen logikus hogy az első 10 évben Erdogan gazdasági, pénzügyi zseni, özönlik a pénz Törökországba, 1 líra egyenlő 1 dollár, török gazdasági csodáról beszélnek és Erdogan a Nyugat által javasolt példakép az iszlám világban, majd érdekes módon pont mikor megromlik a viszonya a Nyugattal, gazdasági pénzügyi zseniből gazdasági pénzügyi pancser lesz, meg diktátor, török gazdasági csodából gazdasági csőd, stb stb. Biztosan semmi köze ahhoz hogy megromlott a viszony a Nyugat és Erdogan között :)

"Lehet, hogy akkor nekem van igazam és Törökország azóta teljesít implicit módon rosszabbul, mióta Erdogan személyes hatalmi megfontolásból kezdett döntéseket hozni?"

Valójában fogalmad sincs kik voltak a kormányban mikor jól mentek a dolgok, de biztos vagy benne hogy akkor nem Erdogan döntött hanem ezek a miniszterek :) Mondtam már hogy ezek a témák nem hit kérdése. Ha hitről akarsz beszélgetni az egy másik kategória :) Szóval azt mondod a miniszterek voltak zsenik? :) Nézzük kik voltak. Például Ali Babacan volt a gazdasági miniszter két ciklusban is mikor a gazdasági csoda volt. Hát konkrétan egy idióta. Alapított egy pártot és a kutya nem szavazott rá, de amúgy egy zseni :) Egyébként őket valószínüleg még csak nem is Erdogan nevetzte ki hanem Nyugatról mondták meg hogy ők legyenek a miniszterek. Gyanús hogy a jelenlegi jegybank elnök is a Nyugat embere.

"Ezzel nemcsak azt bizonyítottad, hogy f*sz közöd van a közgazdasághoz, hanem azt is, hogy specifikusan a török gazdaságot és az ott kialakult szituációval sem vagy képben."

Mondod te aki összekeveri a hittannal a történelmet és a közgazdaságtant :) És megint te vagy az akinek az a megoldása az inflációra hogy elveszi az emberektől a pénzt.

"Ez a modernkorban annyit tesz, hogy a jegybank túl sok pénzt nyomtat és/vagy (klasszikusan) kötvényt vásárol, vagy hitelei a kereskedelmi bankokat, így bankszámlapénzt hoz létre."

Ma már mindenki ezt teszi. Nincs fedezet a pénz mögött. Az adott gazdaság az ami meghatározó. Ott van az USA. Annyi pénzt nyomtat amennyit csak akar. És magas az infláció? Nem, mivel erős a gazdaság és rákényszerít mindenki mást hogy használják a dollárt mondhatni erővel létrehozza a keresletet a dollárra.

"Nem fogsz tudni nekem olyan monetáris politikát érintő tankönyvet és szakirodalmat mutatni, ahol az alacsony jegybanki kamatokra ne azt mondanák, hogy az inflációt ösztönzi. Ugyanis a gazdaság fűtése elkerülhetetlenül generálja az inflációt is."

Japán 0% kamat és mennyi az infláció? 2-3%? De igazából bármelyik fejlett gazdaságot mondhatnám. Nulla vagy nulla közeli kamat és alacsony infláció.

"Oké, adjunk pénzt a vállalatoknak, hogy építsenek több lakást. De mivel jár egy lakás építése? Alapanyagot kell venni (hoppá, nő a kereslet az alapanyagok piacán). Munkaerőt kell fizetni (hoppá, nő a kereslet a munkaerő és bérpiacon). Csomó engedély kell hozzá (hoppá, nő a kereslet a jogi, pénzügyi és egyéb tanácsadói piacon). Látod? Nem tudsz úgy bővíteni kínálatot, hogy más piacokon ne jelennél meg új keresletként (illetve ez nem teljesen igaz, de most az is elég, ha csak az alapokat megérted). Ezzel csak azt csinálod, hogy a kereslet/kínálat egyenlőtlenségét egyik piacról a másikra költözteted."

Pont ezért kell minden piacon egyensúlyba hozni a keresletet a kínálattal. De semmiképpen sem úgy ahogy te tennéd az emberek pénzének elvételével.

"szóval ne akard bemagyarázni, hogy már ekkor is a "Nyugat" tehetett mindenről"

Konkrétan a Nyugat volt a 2016-os puccskísérelt mögött.

"Teljesen jogosan hozzáteszem, mert ha nekem van egy fix 20%-os hozamú befektetésem, erre az infláció és árfolyam miatt bukok rajta 10%-ot, akkor persze, hogy kiveszem a pénzemet. Ugyanígy ha referenciakamatlábhoz kötött kötvényem van, valaki kitalálja, hogy visszavágja a hozamrátámat, közben nő az infláció, azaz romlik a reálegyenlegem."

Ahol csökkentik a kamatot ott nem is számítanak pénzügyi befektetőkre. Az akkori pénzügyminiszert ki es jelentette szó szerint hogy nem kell a pénzetek. Az a cél hogy a reál gazdaságba fektessék a pénzt.

"Mikor Erdogan kitalálta, hogy 30-50%-os importadókat vet ki az új kocsikra és az elektronikai eszközökre (pl.: Apple), akkor azzal szintén demotivált egy csomó nyugati befektetőt."

A befektetőt mit érdekli az import? Ők exportra gyártanak vagy a török piacra.

"Meg egyébként is, mikor elkezded az Iszlám vallásból levezetni, hogy a kamatok miért az anyja és apja minden gonosznak,"

Ez így is van. A kamat és a jelenlegi kamaton alapuló pénzügyi rendszer a legnagyobb lehúzás a világon. Egy szűk réteg meggazdagszik a tömegek pedig elszegényednek és folyamatosak a válságok. Gondolj bele hogy a kereskedelmi bankok nem is a saját pénzüket adják ki neked hitelbe nagyrészt de magas kamatot kérnek és ha nem tudod visszafizetni, elveszik mindenedet. Ha pedig beteszed a pénzed a bankba az semmilyen hasznot nem hoz a gazdaságnak közvetlenül. Az államnak kellene betöltenie ezt a szerepet úgy hogy kamat nélkül ad kölcsön.

"Elkezdődött a dollarizáció, amiben az a legnagyobb poén, hogy a török lakosok voltak azok, akik a legjobban erodálták a török líra értékét."

Na ez az egy állításod igaz. Én is tapasztaltam hogy a török lakosoknak van egy ilyen régről maradt beidegződése hogy dollárt kell venni ha gyengül a líra amivel csak még jobban gyengítik.

"Aztán jött 2020 és 2022 saját problémái és csak megismételték azt, amiről már lehetett tudni, hogy nem fog bejönni."

De bejött volna csak már nem volt erejük végigvinni. Ki ne akarna befektetni egy olyan gazdaságba ahol minden feltétel adott. Erdogan viszont nem fogja annyiban hagyni remélhetőleg.

2023. dec. 20. 23:06
 75/118 anonim ***** válasza:
100%

Barátom, továbbra is ott tartunk, hogy minduntalan Erdogan hozzányúl a monetáris politkához, másnak felgyorsul az infláció és gyorsabban értéktelenedik el a líra. Ha erre az az egyetlen válaszod, hogy azok az aljas nyugatiak támadják a török gazdaságot, bár sosem tudod megmondani, hogy ezalatt mikor mire gondolsz pontosan, akkor kettőnk közt te vagy az, aki hitkérdéssé teszi ezt a témát.

Illetve fogadd el, hogy sehol sem tanítják úgy, hogy az alacsony jegybanki alapkamat segítene megfékezni az inflációt. Tessék, itt van az MNB gyorstalpalója erről (is): [link]

Majd szólj, mikor úgy gondolod, hogy jobban tudod Matolcsynál.

2023. dec. 20. 23:26
 76/118 anonim ***** válasza:
100%

*Matolcsynál is*

Hogy pontos legyek.

2023. dec. 20. 23:27
 77/118 A kérdező kommentje:

"Ajjajajaj :D Az előző írásommal kicsit elragadtattam magam és most ahogy kezdtem volna újra feldolgozni a hozzászólásodat, hát mibe botlok bele? :D Öcsém, ha te és Erdogan annyira értenétek hozzá, hogy nem tüzet kellene oltani immárom 6 éve."

Igen, teljesen logikus és életszerű hogy Erdogan az első 10 évben pénzügyi gazdasági zseni, utána meg hirtelen hozzánemértő pancser lesz :)

"Törökország egy klasszikusan importsúlyos ország. Ez egy alapvető állítás Törökországról, de még ezzel sem vagy tisztában."

Igen és miért importsúlyos ország? Az energiahordozok miatt. Ha ezt kivesszük az egyenletből már bőven pluszban lenne. Ezért vásároltak kutatóhajókat és kezdtek kitermelést a Fekete tengeren és a Földközi tengeren. Ez utóbbit a Nyugat nem engedte és rájuk uszította a görögöket. De nem bízzák a görögre. Az USA vagy 10 katonai bázist épített magának Görögországban papíron az oroszok ellen :)

"Akkor tessék ezt alátámasztani, azzal együtt, hogy Erdogan szigorított a földrengés biztos építkezési szabályokon. Biztos kényelmes egyszer ezt állítani, máskor meg amazt, de bemondásos alapon ilyen konkrét dolgokat nem hiszek el. Hozzáteszem harmadszorra kérek tőled ezekre az állításaidra valamilyen forrást, meddig akarod még ezt kerülgetni? "

Jártál már Törökországban? Mert én elég sokszor és a saját szememmel láttam. Ott ahol korábban hulladékból épített vájogházak voltak ma modern lakóparkok és felhőkarcolók állnak. Volt hogy alig hittem el hogy ez ugyanaz a környék ahol régebben jártam. Ez úgy működik náluk hogy ha ilyen hulladék házban laksz, azt kötelezően lebontják és ami felépül ott kapsz egy lakást. És van náluk egy TOKI-nak nevezett állami szervezet ami kordinálja ezeket. Az állam építi fel és kedvező feltételekkel vehetik meg a rászorulók. Nem úgy mint itthon hogy Orbán csok néven ad ugyan némi pénzt de a kínálat semmit nem nő így még jobban megdrágultak az ingatlanok mint amennyi támogatást ad. Na az ilyen TOKI által épített házak egyáltalán nem dőltek össze.

"Újra ugrálsz az álláspontodban? És újra arra akarod kivezetni, hogyha van is probléma, akkor az mesterségesen lett generálva? Mondjuk tényleg mesterségesen lett generálva, méghozzá Erdogan által. Egyébként meg de, a 60%-os inflációt igenis káosznak szokás nevezni, nem véletlenül cikkezik úgy az egész világ hogy "turkey economic crisis"."

Nem ugrálok semmit. Egyszer sem mondtam hogy ez káosz. Te állítod. Erre válaszolj már. Ha a Nyugat el akar érni valamit egy adott országban, szerinted nem alkalmazna gazdasági pénzügyi eszközöket, ha még a hadseregét is képes bevetni. Ha például a Nyugat követel valamit és Erdogan azt válaszolja, kapjátok be, akkor a Nyugat azt mondja oké bocsi :) vagy pénzügyi gazdasági eszközökkel próbálja kikényszeríteni, propagandahadjáratot indít és esetleg megpróbálja eltávolítani puccsal? Mintha az utóbbit látnám. Hát te?

"Az, hogy Erdoganra van bízve, amaz pedig nem ért hozzá, de mégis köti az ebet a karóhoz."

És mi volt az első 10 évben?

"Ami működött 20 évvel ezelőtt, nem biztos, hogy működik most is (na nem mintha ez csak idő függvénye lenne). Sosem vitattam el Erdogantól, hogy kormányzása elején ne teljesített volna jól, de az emberek változnak. És én azt mondom, hogy nem tetszik, ahogy Erdogan megváltozott."

Nem tudtam hogy a közgazdaságtan alaptörvényei 20 év alatt megváltoztak :))) Egyébként meg nem 20 év hanem 10. Mert kb 10 éve romlott meg a viszonya a Nyugattal.

"Ez igaz, de nem igazán értetted meg a mondandóm lényegét, ha azt hiszed, hogy ez ellenérvnek jó lesz. Etiópia évente 10%-ot nő GDP-ben, akkor szerinted Törökországnak most az etióp gazdasági modellt kéne lemásolnia? Majd elfog jönni az idő, mikor Etióp is a nagygazdaságok egyike lesz, de ahogy Törökország, India, Tárdzsikisztán és a többi puszipajtás, úgy ők is még nagyon-nagyon sokáig a rangsor rosszabbik felén lesznek, mikor ezt lakosra le kell osztani."

Tádzsikisztán hogy jön ide a pár milliós lakosságával?

"És azt te fel tudod fogni, hogy nem a GDP 1,5-2%-át kitevő hadászati költés jelenti Törökország gazdasági prioritását? Tök jó, hogy vannak vadászgépeik és jók benne, de attól még a fiatalok körében a munkanélküliség ugyanúgy 20-25% marad. A várható átlagos életkor ugyanúgy OECD átlag alatt marad. A háztartások megtakarítható jövedelme ugyanúgy OECD átlag alatt mard. Mit nem értesz azon, hogy a gazdaság és az ország maradék 98%-át arányaiban talán egy kicsit fontosabbnak vélem kielemezni."

Törökország 10 éve lett független. Ennyi idő alatt ez is nagyon szép teljesítmény. Amiket hiányolsz majd remélhetőleg jönnek szépen sorban. Persze az kell hozzá hogy Erdogan után is olyan vezetőt válasszanak meg aki folytatja ezt az irányt.

"Ha meg a rosszat választják meg, akkor garantáltan sz*r lesz minden. Ahogy most is történik."

Pont hogy az utóbbi 10 év a jó irány. Most sajnos volt egy kis meghátrálás ezzel a megemelet kamattal, de bízom abban hogy csak erőt gyűjtenek. Az a baj hogy Törökország nagyon egyedül van. A többi muszlim országban Nyugati csicska bábok vannak hatalmon. Oroszország jöhetne még szóba de nem igazán megbízható.

"Ő volt az mostanában, aki aztán kanyarban is egyenesben tartotta a kocsit és kisodródott az erdőbe, bele egy fába."

Te konkrétan még a jó irányt sem látod. Pontosabban a jót látod rossznak.

2023. dec. 20. 23:49
 78/118 anonim ***** válasza:
100%
Majd reagálok ezekre is, mikor látom a válaszod az MNB állásfoglalása kapcsán.
2023. dec. 20. 23:55
 79/118 A kérdező kommentje:

"71-es: Az USA nem ratifikálta a békét, érdemben nem szólt bele."

Dehogynem. Különben még háborúban állna Magyarországgal.

"Volt fegyveres ellenállás, de azt nem a régi rendszer csinálta, hanem a kommunisták (akik érthető okokból nem voltak szalonképesek egy béketárgyaláson.)"

Tök mindegy ki csinálta. Lényeg hogy letették a fegyvert és még a visszafoglalt Felvidéket is kiürítették.

"A te fajtád hogy lenne igaz rám, amikor pont egy igazságosabb határt tartottam volna megoldásnak?"

A Nyugati gazdáidnak ez a mai határ volt az igazságos. Ha nem tetszik náluk kellene reklamálnod és nem nyalni nekik.

"A törökök jobb helyzetből indultak, mert többen voltak, illetve független ország volt"

A törökök sokkal rosszabb helyzetben voltak. Minden oldalról támadták őket. Előtte 6 éve háborúztak egyfolytában, kimerültek, de nem adták fel és meglett az eredménye.

"Eddig te nyaltál be a törököknek"

A törököknek eszükben sem volt megszállni Magyarországot. Az akkori magyar vezetés provokálta ki Mohácsot és még utána sem maradtak itt, csak mikor a Habsburgok el akarták foglalni Magyarországot. Az utóbbi 300 évben pedig a törökök szövetségesek.

2023. dec. 21. 00:00
 80/118 A kérdező kommentje:

"Barátom, továbbra is ott tartunk, hogy minduntalan Erdogan hozzányúl a monetáris politkához, másnak felgyorsul az infláció és gyorsabban értéktelenedik el a líra."

Érdekes mikor az első 10 évben nyúlt hozzá akkor annak az lett az eredménye hogy egy török líra annyit éret mint egy dollár :) Mi történhetett? 10 év alatt megváltoztak a közgazdaságtan törvényei? :) Esetleg Erdogan gazdasági, pénzügyi zseniből egyik pillanatról a másikra gazdasági, pénzügyi analfabéta lett? :) Vagy a harmadik opció ami az hogy a Nyugat pénzügyi, gazdasági támadást indított Törökország ellen. Na most mivel te továbbra is a hittannal magyarázod a történelmi gazdasági eseményeket, nálad az első két opció játszik minden bizonnyal, én viszont maradok a realitás talaján ami a harmadik opció.

"Illetve fogadd el, hogy sehol sem tanítják úgy, hogy az alacsony jegybanki alapkamat segítene megfékezni az inflációt."

Akkor hívd fel a japán és svájci jegybank elnökeit és mond meg nekik hogy rosszul csinálják. Linkeld be nekik is az MNB gyorstalpalóját :)))

2023. dec. 21. 00:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!