Igaz, hogy a középkorban alig golgozott a jobbágy a mostani polgárokhoz képest?
Egy magyar ijjász hagyományőrző barátom mesélte, hogy ma irreálisan sokat dolgoznak az emberek, ez pl a középkorban egyáltalán nem volt így. A jobbágy valami 60-90 napot dolgozott csak egy évben. Ráadásúl az sem igaz, hogy látástól vakulásig dolgozott, mert ugyan reggel ment ki a szántóföldre, de melegben úgysem lehetett dolgozni, így 3 órát dolgozott délig majd megebédelt és lógatta a lábát. Délután még 3 órát ráhúzott és hazament.
Azt mondta, ő vidéken él és nekem városinak fogalma sincsen miből áll egy állattenyésztés. Reggel meg kell etetni az állatokat, este meg kiganajozni és ennyi. Macskát is tart, amit hetente egyszer etet 200 Ft-os egérrel. A jobbágynak rengeteg szabadnapja volt szerinte a középkorban és jól élt. Éhezés sosem volt. Ha éhezett leette a fáról a gyümölcsöt vagy levágott egy állatot. Nem a jobbágy éhezett a középkorban.
Én megdöbbentem ezen, mert nem így ismertem az életet a középkorban. Miért nem így tanítják? Mennyiben fedi a valóságot?
"Reggel meg kell etetni az állatokat, este meg kiganajozni és ennyi."
Na az ilyen se látott még mondjuk marhatelepet közelről!
De persze ha csak hobbi gazdálkodó, aki tart három tyúkot, akkor lehet. A macskás rész meg egy vicc.
Hát hogyne.
Nem dolgoztak azok egy órát sem, csak csillámpónikon lovagoltak és pancsikoltak az eperfolyókban.
Így-így.
"Macskát is tart, amit hetente egyszer etet 200 Ft-os egérrel."
Ez nagyon nagy :)
"Akkor is sok millió birka tartott el egy nyomorék élősködőt a helyet, hogy agyonütötte volna."
Csak egyet?
Voltak ott többen is!
Sajnos ma is vannak.
Ez a barátod talán élt a középkorban?
Miért hiszel el neki minden ostobaságot?
Én városi vagyok, tehát nem sok fogalmam van a vidéki földművelés és állattartástól, ne engem nevessetek ki kérlek. Onnan tudhatok információt erről, hogy itt megkérdezem !
Apám őstermelő volt. Évtizedekig volt egy telkünk budán, amihez időnként 2 havonta 1-2 szer és nyári szünetben, apám tanár ember volt, kimentünk és meg volt az őszibarack, szölő és más gyümölcs. Volt permetezés időnként és gazolás, hogy ne jelentsenek fel és leszedtük a termést, ennyi. A piacon eladtuk és mégsem dolgoztunk napi 12-15 órát :-)
Gondolom így van vidéken is. Ott is van szezon, amikor permetezni kell a gyümölcsöt meg leszedni a termést, lehet a krónikás 12 órán át látta dolgozni ilyenkor a jobbágyat és emiatt van az a krónikákban hogy ennyit dolgozott, de honnan tudjuk valójában? Gondolom idénymunkák voltak akkor is.
A barátom túrbó magyar valóban, de ettől még lehet igaza ilyen dolgokban. Van téved? Azonkívűl, reális hogy nem lehetett éhezés, hisz ha burgonyát termesztesz és mindennap sültkrumpli megvan az szerintem nem rossz. Levágtak egy disznót és 1.5 hónapra megvolt a hús. Egyébként ma is 20 ezer Ft-ért veszi az élő disznót kilóra, amit maga ől és nyúz meg, valamint feldolgozza.
Tehát a jobbágynak megvolt a napi sültkrumplija disznóhússal és leszedte a szőlőjét savanyúság gyanánt, ez kiváló étel ma is. Nemde !?
Azonkívűl beoszthatta az idejét, mikor melózik, nem hajtotta senki sem, persze hogy nem melózott a nagy melegben 12 körűl. Kb reggel 3 órát húzott szerinte, amihez még este hozzá tett 3 órát. Melegben nem lehet dolgozni, este kiganázta az állatokat amit reggel megetetett és kész, elvileg. Közben azt tett amit akart.
Ez igaz-e? Mennyiben tér el avalóságtól?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!