Fiatalok, miért nem akartok szakmunkások lenni?
"Tehát most leírtál egy TELJESEN MÁS technikát, ami szerinted nem működik most, és ezért nem fog évtizedek múlva menni a másik?"
Évtizedek múlva igen, talán. Legyen meg előbb a technika - most még nem nagyon van. Nem feltétlenül a robotizációra gondolok: egyszerűen mint jármű, technikailag nem elég megbízható egy mai kocsi, egyik márka sem.
"A kamiont megpakolni és lepakolni pedig még mindig nem a sofőr dolga"
De irányítani a rakodást, rögzíteni a rakományt már igen, és nem utolsósorban: a FELELŐSSÉG a sofőré. Rengeteg apró fogás van, ami emberi beavatkozást kíván. Pl. feltenni egy hóláncot és hasonlók. Nem nagy dolgok ezek, de ezekre külön - külön megoldást kell majd találni.
"a tankolás szintén automatizálható"
- "ható" végződés - majd lássuk meg.
"Ha már a vezetés megy, akkor ezeket a kis bizbasz dolgokat nem lehetne megoldani?"
Először menjen a vezetés. Kell majd 126 szenzor a kamion különböző pontjaira, van hogy centiméteres pontossággal kell odatenni szűk helyekre a kocsit rakodóhelyeken. Minden szenzor majd egy - egy meghibásodási lehetőség lesz.
Egyszóval: nincs kétségem, egyszer megvalósul. Igen, egyszer a csillagközi űrhajózás is megvalósul.
Nincs fogalom zavar.
Amikor szakmunkást mondunk akkor jellemzően a "szakira" gondolunk aki jön és szerel. Persze méltatlan,hogy nem gondolunk a (varronőre) könnyü iparra ami hagyományosan rosszúl fizet.
Nem lehet mindenki szoftver fejlesztő,meg hasonló magasan kvalifikált munkavállaló.
Vannak butább emberek,akik érdekes módon nincsenek jól fizetve még akkor sem ha amúgy jó szakemberek.Nekik is vannak igényeik amiket mindenki leszharik...csakha nincs ács akkor este a csillagokat kell nézni az ágyból az x-fakor helyett,mert a villanyszerlő is lenezett meló és senkisem akar az lenni. Aztán persze lehet sírni,hogy nincs szakember. De persze megfizetni nem akar.
10-15évre előre gondolkodni pedig nemlehet. Akkor senki nem akart szakmunkás lenni,nem is lett,vagy lett de nem a szakmában dolgozik,mert talált jobbat. Itt az eredménye,nincs szakember aki van azt pedig még mindig nem fizetikmeg,(vagy nem tudják)
Nem látják a munka mögötti tudást,azt hiszik,hogy ha szakmunkás vagyok akkor hülye is. De az,hogy asztalos lettem nem azert van,hanem mert szarul ment az angol,most is...de nem hiszem,hogy azért mert hülye vagyok. Ha az lennék akkor már felszeleteltem volna magam és a megrendelő nem csak terméket kapna,hanem tetsrészeket is.
Külföldön már rájöttek,hogy ha nincs pék akkor az ügyvéd nem fog magának kenyeret sütni. És megfizetik a péket is.
Persze a megoldás ennél összetetteb,de közgazdásági kérdésekbe nem megyek bele.
50! Felettébb érdekes látni, hogy miközben te látod a problémát, miszerint rengeteg szakma van, sőt többségük ilyen, ami rosszul fizetett meglepően sz.r megoldást kínálsz rá! Egész pontosan nem is kínálsz, mert azt javaslod, hogy "majd a piac eldönti"
"Alkalmas, csak ezek jellemzően ócskán vannak megfizetve." -írod te, nem én!!!
"Ha nem lesz elég műkörmös meg tököm tudja mi, akkor felértékelődik a szaktudásuk. Ez egy folyamatos adok-kapok körforgás." -nézzük a gyakorlatban, hogy nézne ki, tehát valaki elvégez egy szakmát/szerez egy diplomát, elkezd benne dolgozni, de mivel nem fizetik jól elmegy és kitanul valami mást, a korábbi szakmai tapasztalatát meg le is húzza WC-n, mert mondjuk egy gyógymasszőri pályán szerzett öt éves tapasztalat nehezen hasznosítható mondjuk könyvelőként vagy kamionosként. Ergo könyvelőként és kamionosként is a nulláról indul, csak addigra már megvan 28-30 éves. A fizetése pont annyi lesz mintha most lenne 22-23 jelentős változás, hogy ő már nem fiatalodik, és ha esetleg van családja, akkor egy már kész gyereket se lehet visszadugni anyu pocakjába, hogy "hopsz, várjunk még újabb négy-öt évet" de tegyük föl fiktív munkavállalónk gyermektelen és hajadon, így öt éven keresztül vezeti a főkönyvet vagy a nyergesvontatót, miközben arra vár, hogy az összes gyógymasszőr hozzá hasonlóan pályát váltson, mert a piac ezt diktálná, -az, hogy a valóságban ez nem történne meg az gondolom téged se zavar, ez gondolatkísérlet- szóval tegyük fel, hogy hirtelen eltűnnek a gyógymasszőrök, akkor a te logikád szerint emelkednie kellene a béreknek, csakhogy nem veszed számításba, hogy a valóság ezzel szemben az, hogy
ad 1. keresnek olyat, aki elvállaja ennyiért is
ad 2. keresnek külföldi munkavállalót, aki elvállalja ennyiért is
ad 3. megszüntetik a szolgáltatást
mindháromra van példa, a te logikád már ott bukik, hogy magad írod, hogy anyád dolgozott textiliparban, és rosszul fizették, miért nem dolgozott jobban kereső szektorban? Mert, hogy csak ezt tudta vállalani, tehát nála az 1-es opció játszik.
A 2-es opcióra tömeges példákat láthatsz az egész EU munkaerőpiac erre épül, ezért dolgozik külföldön félmillió magyar, és ezért hozunk be mi ukránokat helyettük.
A 3-as opciót is látja mindenki, az utóbbi években tömegével szűntek meg a kisforgalmú éttermek, kocsmák, mert már nem érte meg kifizetni a pultost, a szakácsot meg a pincért, nem volt elég nagy kereslet a megdrágult kínálatra. De ugyanez látszik már az üzemeinknél is, amelyik teheti igencsak fontolgatja, hogy költözik kelet felé, mázli, hogy Oroszország meg Ukrajna nem EU tag, egy részük már elment volna.
Tehát a te logikád már három ponton elesik, de még ha fel is tételezzük, hogy Magyarország egy magányosan lebegő sziget az univerzumban, ahová nincs se munkaerő ki se bevándorlás, még akkor is elbukik az elképzelésed, mert akkor meg az emberek kénytelen lennének 4-5 évente munkát váltani, mindannyiszor rontva a gazdaság termelékenységét, mert annyiszor vonnák ki a tudástőkéjüket az adott szektorból.
Végül humán szempont! Ha holnaptól te kapnál nettó 150-et, és az árufeltöltő félmillió, akkor te eldobnád boldogan azt, amit eddig tanultál a zsozsó kedvéért? Több év kemény munkáját, csak mert kevesebbet ér a fizetésed? Mert hidd el az ember többsége nem, nem azért tanul ki valaki egy szakmát, szerez egy diplomát, hogy amint lehet ugorjon mert több a lóvé, ha ez igaz volna ma Magyarországon nem működne több állami szektor sem!
Ráadásul ha mindenki elkezdene csiki-csukizni, hogy öt évig rendszergazda vagyok utána öt évig jogász majd öt évig műkörmös, akkor tudod mi nem működne? Pont a piac! Az dobná a legnagyobb hátast, mert nem tudná, hogy mire építkezhet, nem tudna kalkulálni a szakemberekkel, nem lehet két nap alatt kiképezni valakit mondjuk kamionosnak, ha hirtelen az összes teherautósofőr felmondana, szerinted mi lenne? Az, hogy összeomlana a gazdaság! (már persze a te verziódban, ahol nincs külföldi munkavállaló, a valóságban pillanatok alatt tele lennénk román, szlovák meg szerb szállítmányozási céggel)
Ne haragudj meg de azt érzem rajtad, hogy úgy nem vagy képben azzal, hogy működik a valóságban a munkaerőpiac, csak hallottál ezt-azt, és most te is nagyon okosnak akarsz tűnni, mint a 69%-os kolléga, aki szerint minden szakmát ki lehet váltani majmokkal, meg a tercier szektor bezzeg milyen jól fizet.
Végül:
"Az nem megoldás, hogy állami eszközökkel, a piaci viszonyokra sz..rva masszírozgatod addig a béreket, amíg neked jó lesz."
A valaóság meg az, hogy az állam írja a munka törvénykönyvét, a versenytörvényt, az adótörvényt, a szociális törvényt, a társadalombiztosításról szóló törvényt és így tovább. Az állam többek közt ezért van, hogy a munkavállaló ne hagyja ott a szakmáját, amikor a legképzettebb lenne, mert vannak okos közgazdászok, akik kiszámolják, hogy ez a csiki-csuki, ami te megoldásnak hiszel ez épp, hogy tragikus eredményeket hozna a gazdaságnak, ugyanis az egész kiszámíthatatlan és instabil lenne.
Ezek után, szerintem ne akard megmondani, hogy ki itt a majom.
"Külföldön már rájöttek,hogy ha nincs pék akkor az ügyvéd nem fog magának kenyeret sütni. És megfizetik a péket is. "
Külföldön is jellemzően megvan ez a fizetésbeli szakadék. Az más dolog, hogy te innen ha kimész a németekhez, akkor nagyon jónak érzed az ottani fizetést. Ott sem emberszeretetből meg jószándékból fizetnek ennyit, hanem mert másképp nem lenne aki elvégezze. Nincsenek központilag meghatározott bérek, helóka.
"mindháromra van példa, a te logikád már ott bukik, hogy magad írod, hogy anyád dolgozott textiliparban, és rosszul fizették, miért nem dolgozott jobban kereső szektorban?"
Végtelenül egyszerű a válasz: átképezte magát, váltott és 3-4x annyit keres, mint amennyit ott.
Ha megengdnéd, akkor a hozzászólásod többi részére egyben válaszolnék: [link]
Kkiforgattad és eltúloztad a teljes mondanivalómat. Senki a világon nem mondta azt, hogy máról a holnapra, képezze át magát az ügyvéd tököm tudja mivé, meg hogy 5 évente teljesen másba kéne fognod. Úgy csinálsz, mintha az önképzés, vagy változás önmagában egy negatív dolog lenne. Ha még nem jöttél volna rá: a világ, a gazdaság, a munkaerőpiac folyamatosan változik, ha nem alkalmazkodsz hozzá, akkor meg fog enni reggelire. Nem létezik az, hogy te kitaláltad, hogy te már pedig vonatkerék pumpáló leszel, elvégzed a szükséges képzést és akkor te ezzel örökre elvagy. Ilyen nincs, SEHOL. Illetve de, van ilyen is, csak akkor ne sírjon a szád, ha havi 80-at vágnak hozzád borítékban hó végé.
54. :-)
Ha már érvelési hibáknál vagyunk:
de azért az is érdekes, hogy te azt írod:
"Ha nem lesz elég műkörmös meg tököm tudja mi, akkor felértékelődik a szaktudásuk."
Ez pedig maga a csúszós lejtő, mert valamiért azt gondolod, hogy az egyetlen dolog, ami történhet, hogy felértékelődik a szaktudásuk, és többet fognak keresni. Pedig azért írtam, hogy valóságban ennek rengeteg alternatívája van, de hát ugye te ezekkel nem foglalkozol, aztán még te csúszol tovább azon, hogy rögtön jössz az egyik klasszikus kitalált szakmával, bár hozzáteszem nagyon nem kapcsolódik a kérdéshez, de
vonatkerék pumpálásról, mint érdekesség:
https://www.youtube.com/watch?v=OgW39KrZA-g
igen ez nem vonat, de vasúti jármű, és igenis kell pumpálni a kerekét, tehát ezek szerint igenis vannak vonatkerék pumpálók valahol. :-)
De viccet félretéve gyanítom édesanyád a varroda mellett nem mérnök-infós lett, tehát az a 3-4szeres fizetés sokkal inkább az inflációnak tudható be, reálértéken gyanítom legfeljebb 1.3-1.5 lehetett, csak az idő megszépíti az emlékeket, emlékszem az én anyukám a 90-es évek elején 25 ezer forintot keresett nyugdíjba meg 170-el ment pár éve, pedig ő nem képezte át magát, csak kapta a tanári bértábla szerinti fizetését, tehát akkor ő meg az ellenpélda lenne, hogy jé, hát átképzés nélkül is lehet nyolcszoros a fizetésed, mondjuk magas infláció mellett nem is csoda, a fizetése reálértéke meg nyilván közel sem követte ezt.
Az átképzés meg igenis rossz dolog, sokan egyenesen nem is tudják vállalni, csak valamiért úgy csinálsz, mitha ez nem lenne evidencia, ha valaki húsz évig dolgozott egy szakterületen, az ha át is képzi magát vagy alig fog kelleni, vagy a pályakezdőkével megegyező/alig jobb bért fog kapni, ezt már kiveséztük más kérdések alatt, hogy 35 éves életkor felett már mindenki bukik azon, ha pályát vált, leszámítva ha teljesen képzetlen, mert azok nem, de rajtuk kívül mindenki.
Ezen persze lehetne segíteni állami támogatással, de azt meg te nem szereted, szóval ezen most át is ugrom.
Meg persze ott az örök klasszikus, Magyarországon százötvenezren dolgoznak az egészségügyben ha jól csalódom, ennek ötöde orvos, ha a többi százhúszezer átképezné magát másra akkor hirtelen sokszorosára nőnének a bérek? Hát nem! Mert több pénz nem lenne! Vagy az olyanok mint te mehetnének tüntetni, hogy "Többet akarok adózni, csak működjön az EÜ!" transzparensekkel, mert más megoldás nem nagyon van.
Tudod a jómódúk nagyon tudják sajnálni a csóró mentőst, aki ruttó 170-et kap, nagyon sajnálják, de abban a pillanatban, hogy bárki előveszi a progresszív adózás visszahozását, sivalkodva kezdik el szidni a semmirekellő, élhetetlen, buta, prolikat, amiért szegények, és akkor már nem a szegény mentős, hanem a Miért nem tanult mást? jön, csak közben azt nem érti, hogy az ő viszonylagos jómódja épp abból jön, hogy az állam nem von el annyit a versenyszféra béreiből, hogy normális állami béreket adhasson.
52 vagyok.
Tudom,hogy külföldön is van a bérek közt szakadék,de jobb felkelni úgy hogy azt tudod,hogy ma keresek 20000ft-ot.
És hétvegén az mondhatod,hogy megkerestem a havi lakbérre valót.
A 2.hét végen azt,hogy ebből befizetem a számlákat.
És a maradék 2hétnyi béred arra költöd amire akarod.
És persze mind ezt úgy,hogy csori segédmunkásként vagy ott.
Nem pedig szuper felső vezetőként.
A különbség ami látszik,annyi,hogy én egy használt subaruval járok a fönök srác pedig egy csili vili mercivel.
Ami nem látszik de mégis van,hogy megélek a fizuból.
Ez itthon qhrvára hiányzik.
Jobban kerestem mint a mérrnök haverom itthon....és nem vagyonokra kell gondolni,csak arra,hogy megfizették a munkád. Mondhatjuk,hogy hálajukat a számládon is érezted.
52 és 56 vagyok.
Mielőtt menne a hüledezés meg anyàzás,hogy egy faxt lakok 100ropiért külföldön.
Nem egyedül voltam úgyhogy oszlottak a költségek,de itthon osztott
költségek melett is elfogy a pénzem hóvége előtt.
"Ha már érvelési hibáknál vagyunk:
[link] "
Ilyet nem csináltam.
"Ez pedig maga a csúszós lejtő, mert valamiért azt gondolod, hogy az egyetlen dolog, ami történhet, hogy felértékelődik a szaktudásuk, és többet fognak keresni. "
Kereslet-kínálat. Ha marad a kereslet rájuk, de csökken a kínálat, akkor erre az egyetlen lehetséges válasz, az az, hogy felértékelődik a tudásuk. Ha te ezt tudod cáfolni, az tök jó dolog, viszont akkor kukázhatjuk a teljes közgazdaságtant a mai formájában.
"De viccet félretéve gyanítom édesanyád a varroda mellett nem mérnök-infós lett, tehát az a 3-4szeres fizetés sokkal inkább az inflációnak tudható be, reálértéken gyanítom legfeljebb 1.3-1.5 lehetett, csak az idő megszépíti az emlékeket"
Könyvelő lett. Varrodában kapott feketén teljesítmény alapján 60-70-et, kezdő könyvelőként biztos hogy nem 150-nél kevesebbel kezdett, most meg jóval 200 fölött van és nem telt el azóta 5-6 évnél több.
"Az átképzés meg igenis rossz dolog, sokan egyenesen nem is tudják vállalni, csak valamiért úgy csinálsz, mitha ez nem lenne evidencia, ha valaki húsz évig dolgozott egy szakterületen, az ha át is képzi magát vagy alig fog kelleni, vagy a pályakezdőkével megegyező/alig jobb bért fog kapni, ezt már kiveséztük más kérdések alatt, hogy 35 éves életkor felett már mindenki bukik azon, ha pályát vált, leszámítva ha teljesen képzetlen, mert azok nem, de rajtuk kívül mindenki.
Ezen persze lehetne segíteni állami támogatással, de azt meg te nem szereted, szóval ezen most át is ugrom. "
Először is: nyilván nem jöhet be mindenkinek az élet. De a munkanélküliségre és anyagi kilátástalanságra ez az egyetlen válasz, hogy vált. Rosszabb helyzetbe nem kerülhet, jobba igen.
Hogy kapna már egy pályakezdő könyvelő kevesebbet, mint egy feketén foglalkoztatott varrónő? :D Úgy beszélsz erről, mintha evidencia lenne, pedig nem az.
"Meg persze ott az örök klasszikus, Magyarországon százötvenezren dolgoznak az egészségügyben ha jól csalódom, ennek ötöde orvos, ha a többi százhúszezer átképezné magát másra akkor hirtelen sokszorosára nőnének a bérek? "
Állami szektor, totál felesleges behozni a témába. De egyébként: igen, nőnének a bérek. Kénytelenek lennének. Ha elmegy az orvosok fele, akkor nő a politikai nyomás, megmarad az eddig orvosokra jutó X összeg, csak most már fele annyi emberhez kell ezt szétosztani. Ha egy ilyen helyzetből nem lenne béremelés szükségszerűen, akkor megeszem a kalapomat mustárral.
Plusz ezt muszáj megjegyeznem:
- Egy rakás baromságot adsz a számba. Progresszív adózásról, meg hasonlókról szó se mesett.
- Az egész tovább képzős téma továbbra sem kapcsolódik a kérdéshez.
- Mindig ugyan azokkal a dolgokkal hozakodsz elő. Elég veterán vagyok gyakorin, unom már ezt a beakadó magnószalag effektust.
"Kereslet-kínálat. Ha marad a kereslet rájuk, de csökken a kínálat, akkor erre az egyetlen lehetséges válasz, az az, hogy felértékelődik a tudásuk. Ha te ezt tudod cáfolni, az tök jó dolog, viszont akkor kukázhatjuk a teljes közgazdaságtant a mai formájában."
Nem ez az egyetlen lehetséges válasz! Ugyanis, ahogy arra korábban már rámutattam, rengeteg egyéb opció is van, csak te az egyszerűség kedvéért úgy kezeled, hogy van X kínálat és X kereslet, tehát van egy egyensúly, ami ha megborul biztosan ahhoz fog vezetni, hogy előbb-utóbb (X-Y) kínálat is X keresletre fog vetülni.
A baj csak az, hogy ez nagyon nem így működik, a te logikádnak hatalmas hibája, hogy oda vezetne, hogy elvileg az ország akkor működne a legjobban, ha lenne egyetlen műkörmös, aki kiszolgálja az egész piacot, elvégre akkor a teljes kereslet nála jelenne meg. Szerinted ez mennyire reális? (tudom most el fogod sütni, hogy csúszós lejtő, de basszus ember, ha egyszer ez a gondolatmeneted alapja!!!)
Tudod a közgazdaságtan ismer egy rakás egyéb fogalmat is a kereslet kínálaton kívül, ráadásul te továbbra is azt hiszed, hogy a munkaerőpiac olyan mint egy kád, amiből ha kihúzod a dugót bent maradó rész többet ér, de ez csak részben van így! Ugyanis a kínálat csökkenése gyakran magával vonja a kereslet csökkenését is, magyarul ha valami túl drága lesz, és nem létszükséglet, nem veszik meg.
Panaszkodsz, hogy ismétlem magam, de kénytelen vagyok, mert valamiért nem tudsz elvonatkoztatni ettől, nem foglalkozol a külföldi munkavállalók behozásával, nem foglalkozol az elvándorlással, semmivel csak, szajkózod, hogy a szaktudás felértékelődik, a szaktudás felértékelődik, a szaktudás felértékelődik. Akkor kinél is akadt be a lemez?
"Könyvelő lett. Varrodában kapott feketén teljesítmény alapján 60-70-et, kezdő könyvelőként biztos hogy nem 150-nél kevesebbel kezdett, most meg jóval 200 fölött van és nem telt el azóta 5-6 évnél több."
Hmm, magyarul ha jól értem betanított munkán volt, bár ezt valamiért nagyon kerülöd kimondani, korábban is az egész abból indultam ki, hogy női SZAKMUNKA, értsd végzettséggel, de te itt megint kerülöd a témát.
Azt csak halkan teszem hozzá, hogy gyanítom kapcsolatai révén szerzett ilyen jól fizető állást, mert egy kezdő könyvelő kétharmadát szokta ennek kapni, ugyanis az egy borzasztóan telített szakma, elég vicces, hogy nálad ez az egyik "bezzegmunka" mikor minden épeszű menekül a könyvelő világból, mert annyi pénzügyes van, hogy Dunát lehet rekeszteni velük, és bizony ismerek könyvelőt, aki az Aldiban pénztáros, mert nem kapott munkát a végzettségével, szóval anyukádat valaki nagyon jó helyre benyomhatták, ha szakmai tapasztalat nélkül öregen ilyen álomfizetést kapott.
". De a munkanélküliségre és anyagi kilátástalanságra ez az egyetlen válasz, hogy vált. Rosszabb helyzetbe nem kerülhet, jobba igen."
Csak eljutottál végre ide! Mert eddig az volt, hogy mindenki, aki elégedetlen a fizetésével az képezze át magát, most már legalább e tekintetben találkozik a véleményed a többségével. Annak kell feltétlen átképeznie magát, aki munkanélküli.
"Állami szektor, totál felesleges behozni a témába."
Végülis csak a pénzek fele fut át rajta, meg a legkomolyabb piaci szereplő, fenemód nem értem mi ez az averziód az állammal kapcsolatban, de ez jobbára vakvágányra is visz téged, mert állam nélkül kis túlzással semmi nem működik, a fejlett világban, a munkaerőpiac és persze a gazdaság se.
Egyáltalán nem lenne totál felesleges behozni a témába, mert nyolcszázezer embernek ad munkát az állam közvetlenül, közvetve még többnek, akik állami megrendelésre dolgozó magáncégnél dolgoznak.
Az egészségügy azért is egy állatorvosi lova az egész gazdaságnak, mert lényegében véve a versenyszféra azon profitál, hogy tőlük nem vonnak el annyit, ami az állami dolgozók fizetését versenyképessé tenné.
Plusz valamit nekem is muszáj megjegyeznem:
- Én is lassan négy éve osztom itt az észt, és érzem, hogy ennek így sok értelme nincs, ha alap dolgokat nem tudsz elfogadni, mint pl. az emberi tényező a munkaerőpiacon, akkor szerintem én részemről be is fejezem ezt a billentyűzet tépést.
De azért gondolkodj el, hogy melyikünk él egy idealizált, valóságtól elrugaszkodott világban...
"
Hmm, magyarul ha jól értem betanított munkán volt, bár ezt valamiért nagyon kerülöd kimondani, korábban is az egész abból indultam ki, hogy női SZAKMUNKA, értsd végzettséggel, de te itt megint kerülöd a témát. "
Olyan jó, hogy te jobban tudod, hogy kinek mi a végzettsége mint az adott személy :D Van egy kárpitos rokonom, ott is teljesítménybér van, van egy asztalos, az ő munkahelyén is teljesítmény bér van.
Mi a francból vontad le, hogy nem szakmunkán volt, hanem betanított munkán? :D Abból, hogy feketén fizették, vagy hogy keveset kapott, vagy hogy teljesítménybére volt? :D
Látod, így lehet nagyon gyorsan elérni, hogy ne lehessen komolyan venni téged.
Képtelen vagy elfogadni, ha bármiben nincs igazad, totál felesleges volt egyetlen egy mondatot is rád pazarolnom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!