Fiatalok, miért nem akartok szakmunkások lenni?
Nem értem milyen alapon vár el tőlem bárki is társadalmi felelősségvállalást miközben az állam nem is akar tudomást venni rólunk vagy az igényeinkről.
Jellemzően egyébként a konzervatívok és az idősek, hát szerintem meg viktor megkapta szépen a felhatalmazást hogy elhozza a kánaánt, állítólag sikerült is, csak szerintem meg én ebben nem akarok élni.
Én nem keletre vágyom hanem nyugatra, lehettünk volna nyugati demokrácia is, nem lettünk.
Ezzel kellene mindenkinek szembenéznie, a dolgok következményével.
És a következmény az, hogy sokan marhára nem vágyunk erre.
"De sajnos a legtöbb fiatal még mindíg a könyebb utat választja."
Aha...csak azt nem értem, ha annyira könnyű út a fél életed végig tanulni, akkor a többi nagyszájú miért nem teszi? :D
"Van még a fiatalok között egy teljesen sötét, idióta réteg, jellemzően ők kerülnek általános iskola után szakiskolákba."
Sajnos ez az egyik legfőbb ok. Baromi híg a szakiskolák felhozatala, és alapból nem jó reklám hogy minden félkegyelműt felvesznek. Másrészt sajnos pont ez a sötét, idióta réteg gátolja a többi embert a fejlődésben. Voltak szakiskolás ismerőseim, konkrétan elverték, kiközösítették őket, csak mert jól tanultak és ez nem tetszett a többieknek. És itt 17-18 éves emberekről beszélünk nem kisiskolásokról.
Vagy öcsém beiratkozott egy szakiskolába. Bejutott egy országos versenyre, a tanárok meg azt se tudták mit kezdjenek hirtelen vele, mert hogy korábban ilyen sosem történt egyik tanítványukkal sem. Egyszerű CNC-s képzés volt, volt aki szívvel lélekkel végezte, de a többség, értsd 30-ból legalább 25 ember azért volt ott hogy kapjon egy papírt és kész.
Pontosan értem azt amit mondasz, de nem adtál igazi magyarázatot arra hogy akkor mindenki menjen el innen kivéve a konzervatívokat meg a nyugdíjasokat? Nem itt kéne tenni azért hogy itt legyen jobb?
" Pihi 5 évig egy büfészakon, aztán beülni egy irodába ... Hát gratulálok !"
"Van egy másik megközelítés miszerint kár tagadni, manapság az a trendi ha valaki egyetemre jár. Trendi. Nem összekeverendő azzal hogy sok helyen már elvárás a diploma. Sokan ezzel kitolják a gyerekkort, sokat tudnak még bulizni, csajozni, anyuékkal élni, diákmunkát végezni egyszóval élvezni a diákélet előnyeit. "
Mindenhonnan ez folyik, amit ti írtok. Nem, nem a szakmunkásokat nézik le manapság, hanem akinek van szorgalma tanulni. Egyenesen röhejes, hogy olyan embereket akartok sz..rul fizető kulimunkákra küldeni, akik 15-18 éveket tanultak végig keményen.
És annyira imádom amikor ugyan ezt dörgölik az orrom alá a szakmunkás ismerőseim, hogy én csak loptam a napot az iskolában, most meg az irodában, meg hát a szellemi munka az nem munka. Köszi, huszon éves koromra güriztem ezért annyit, amennyit ők haláluk napjáig nem fognak valószínűleg, úgy érzem marhára megérdemlem azt, hogy én ne nettó 120-akért tegyem össze a két kezemet.
"Ha nincs a cipész vagy az órás esetleg a szabó"
Hányszor voltál te cipésznél, szabónál, pláne órásnál az elmúlt 10 évben?
" de ha nincs a bolti eladó a mérnök nem tud vásárolni"
Nem-e? Jártál te mostanában mondjuk Tesco-ban? Egyáltalán nem sci-fi az, hogy a kiskereskedelemből szorulnak ki az emberek, mert könnyen automatizálható munkát végeznek. Most még vannak kasszások, ki tudja meddig. Most még vannak kamionsofőrök, 30 év múlva is lesznek? Kell-e órás, ha lassan kihal az a generáció, aki órát hord?
Folyamatosan alakul át a munkaerőpiac, az egyszerűbb szakmunkák és betanított munkák el fognak tűnni.
Egyébként meg kár aggódni, ha nagyobb mértékben csökken a szakmunkások száma, mint ahogy a kereslet rájuk apad, akkor jobban fog emelkedni a bérük. Ez mondjuk megfigyelhető már az építőiparban, de az az igazság, hogy ha nem keresnék jól, akkor sem feltétlenül mennék el kőművesnek, csak azért hogy 40 éves koromra már minden izületem kikészüljön.
"Pontosan értem azt amit mondasz, de nem adtál igazi magyarázatot arra hogy akkor mindenki menjen el innen kivéve a konzervatívokat meg a nyugdíjasokat? Nem itt kéne tenni azért hogy itt legyen jobb?"
De miért kéne valakinek arra feltennie az életét, hogy jobb legyen pl. Magyarországon? Milyen jogon várnád ezt el bárkitől is? Az ő élete, azt kezd vele amit akar.
Egyébiránt a nyugati országokhoz képest nagyon kevés embernek van itthon felsőfokú végzettsége.
"Lányok nem vagyok soviniszta de vannak nőknek való szakmunkák is, nem kell egyből a fizikai munkára asszociálni mert pl:egy könyvelő is szakmunkák."
A kérdés szerintem egyértelműen a szakmunkákról szól. Igaz, hogy a könyvelés is egy szakma (amit egyébként egyetemen pénzügy-számvitel szakon tanulnak), de az ilyen munkakörökben dolgozókat a hozzátok hasonlók "irodában ülő liba"-ként szokták emlegetni.
Ugyan így szakma a szoftverfejlesztés is. Szakma a szoftvertesztelés is. Szakma a hálózatüzemeltetés is. Akkor ők szakmunkások? Tök jó, akkor tuti én is az vagyok.
Miért kéne nekem magyarázatot adnom?
Miért nem néz szembe az a követkeményekkel, aki hagyta hogy idáig fajuljanak a dolgok?
Bőven túl vagyunk azon a ponton, hogy az én felelősségem súlyát kelljen vitatni.
Ismerve az előzményeket maximálisan jogom van hozzá, hogy engem már ne érdekeljen ez az egész ami itt van.
Lassan 30 éve volt a rendszerváltás.
Oldják meg azok akik csinálták, ha kell akkor a konzervatívok és az idősek, mutassák csak meg hogyan kell csinálni.
"
A kérdés szerintem egyértelműen a szakmunkákról szól. Igaz, hogy a könyvelés is egy szakma (amit egyébként egyetemen pénzügy-számvitel szakon tanulnak), de az ilyen munkakörökben dolgozókat a hozzátok hasonlók "irodában ülő liba"-ként szokták emlegetni.
Ugyan így szakma a szoftverfejlesztés is. Szakma a szoftvertesztelés is. Szakma a hálózatüzemeltetés is. Akkor ők szakmunkások? Tök jó, akkor tuti én is az vagyok."
Tudom hogy mi azok a szakmák, nálam ott kezdődnek a szakmunkák amit 1-2 év OKJ-s képzéssel meg lehet szerezni. Mint a példában a mérlegképes könyvelő
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!