Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Fiatalok, miért nem akartok...

Fiatalok, miért nem akartok szakmunkások lenni?

Figyelt kérdés
2017. nov. 4. 22:41
1 2 3 4 5 6 7
 31/67 anonim ***** válasza:
59%

Azért a fogalmakkal legyünk már tisztában. A szakmunka nem azzal egyenlő, hogy valaki kőműves-segédként húzza az igát napi 12 órában, a minimálbér feléért, miközben nincs mosdó, csak pottyantós wc, és a földön ülve eszik a parizeres zsömlét.

A villanyszerelő, a CNC-marós meg a raktárkezelő is szakmunka, de az én városomban ők pl. 400.000 felett keresnek, kapnak cafeteriát, üzemorvosi ellátást, negyedévenkénti prémiumot, céges bulikat, karácsonyi csomagot, tiszta öltözőt, tiszta wc-ket, zuhanyzókat...

Őket keresik, erre a munkára van igény, és attól, hogy egy munka nem kényelmes, netán még fizikai erőkifejtést is igényel, még meg kell csinálni.

Nem lehet mindenki szoftverfejlesztő meg logisztikus meg vezérigazgató. Hamar összedőlne a világ, ha mindenki csak a kényelmes, irodában végezhető, üldögélős, de jól fizető munkákat lenne hajlandó elvégezni.

A többség azért nem akar szakmunkás lenni, mert 1. lusta 2. fizikailag alkalmatlan rá 3. nem érzi elég menőnek 4. pozícióra hajt, nem csak fizetésre 5. van olyan jó helyzetben, hogy X évig tanulhasson és ne kelljen rögtön dolgoznia.

Persze, a családi vacsorákon jobban hangzik azt mesélni, hogy éppen előléptettek részlegvezetővé, mint azt, hogy autószerelő vagyok, de ha az elsővel 150ezret lehet keresni, míg utóbbival 300at, akkor már inkább az hangzik jobban.

2017. nov. 5. 02:56
 32/67 anonim ***** válasza:
66%

Újított fel valaki közületek mostanában lakást? Én igen, pár éve.

Ha most lennék fiatal én bizony kitanulnék több szakmát, festő, mázoló, asztalos stb.

Azt senki nem fogja nekem levezetni, hogy maholnap robot fog beépíteni egy egyedi konyhabútort egy lakásba, vagy kifesti a szobát.

Csak a konyhabútorom 800 kilóba került, a csákó, aki csinálta, ki nem látszik a munkából. Jó a keze, de ez kevés, kreatív, jók az ötletei, kézről - kézre adják a megrendelők. És túlnyomórészt zsebbe kapja a lóvét.

Vagy vegyük a hazai pályát: kb. fél tucat diplomás kamionost ismerek személyesen - még informatikus is van köztük.

2017. nov. 5. 07:51
 33/67 anonim ***** válasza:
100%
Mert édesapám kárán megtanultam hogy milyen "szakmunkásként" magyar főnöknek dolgozni.
2017. nov. 5. 09:38
 34/67 anonim válasza:
15%
Mert rossz a kedvük.
2017. nov. 5. 09:41
 35/67 anonim ***** válasza:
90%

Látom itt van némi fogalmi zavar a fejekben.

Betanított munka: végzettséget nem igénylő munka

szakmunka: legalább középfokú végzettséget igénylő munka

diplomás munka: Felsőfokú végzettséget igénylő munka

A kőműves segédmunkás nem szakmunkás, a könyvelő vagy a rendszergazda pedig igenis szakmunka. Ha már ezt felhoztam, van rengeteg női szakmunka is, a textilipartól az élelmiszeripar bizonyos ágain át az egészségügyig és persze a kiskereskedelemben döntően nők végzik a szakmunkát, tehát nem értem mit poénkodott itt valaki azon, hogy 50 kilós nő ne menjen ácsnak, annak ne, de ne akarja nekem beadni, hogy a szabás varrás olyan rettentően megterhelő feladat volna.

Csak, hogy a kérdésre is válaszoljak, nekem van úgymond "szakmunkás" végzettségem, tehát egy középfokú papírom, hogy miért nem abban dolgozom, nos a legtöbb helyen elvárják a 12 órázást, amit én nem állhatok, és hiába csak heti három napot kell dolgozni inkább megyek ötször nyolcba mint háromszor tizenkettőbe.

A másik a már említett fizetési probléma, harmadik pedig épp a társadalmi megbecsültsége, illetve annak hiánya, hogy úgy kezelik az embert, mintha csicska volna, ezek után nem nagyon kell csodálkozni, hogy a munkaerőpiaci kereslet és kínálat elkerüli egymást. Simán találhatnék munkát a szakmámmal is, sőt talán jobban fizetne, mint amit most csinálok, sőt folyamatosan keresik is a szakképzett munkavállalót, de én meg nem fogok menni.

2017. nov. 5. 10:22
 36/67 anonim ***** válasza:
22%

Na reggelre szépen gyűltek a válaszok, rengeteg a közös pont, ez tetszik. És örülök (?) hogy sokan érezzük közös pontnak azt hogy a szakmunkás meló nincs annyira felértékelve mint a diplomás. Ha már az alap problémával tisztában vagyunk mi magunk kicsiben tehetünk azért hogy ez változzon, de nem azzal hogy a szakmunkás köpködi a diplomást.

A nem teheti meg volt még egy jó meglátás amit én is kihagytam a felsorolásból!

2017. nov. 5. 11:10
 37/67 anonim ***** válasza:
79%

"A villanyszerelő, a CNC-marós meg a raktárkezelő is szakmunka, de az én városomban ők pl. 400.000 felett keresnek, kapnak cafeteriát, üzemorvosi ellátást, negyedévenkénti prémiumot, céges bulikat, karácsonyi csomagot, tiszta öltözőt, tiszta wc-ket, zuhanyzókat... "

Na, amúgy a kedvenc témám a CNC. Már 10 év mondogatják, hogy "jaj, a CNC nagyon keresett szakma, vagyonokat lehet vele keresni".

Valóság: 400 ezer? Ne röhögtess, cserepes a szám. Nyugat-magyarországi városban nettó 160-80-as fizetés, 3 műszak. És hiába kell hozzá szakma, meg valamennyi ész, totálisan monoton, egyhangú, unalmas munka, ráadásul baromi balesetveszélyes.

"Újított fel valaki közületek mostanában lakást? Én igen, pár éve. "

Igen, ebben megyezhetünk, hogy baromi drága meló, no de:

- Számla volt-e? Gondolom nem... "És túlnyomórészt zsebbe kapja a lóvét." Nyugdíj meg hogy lesz?

- Szerinted könnyű ez a munka?

- Szerinted mennyire marad "könnyű" ha nyugdíjig kell csinálni?

Szobát kifesteni meg még mindig nem egy nagy kunszt. A többség magának csinálja.

"Ha már ezt felhoztam, van rengeteg női szakmunka is, a textilipartól az élelmiszeripar bizonyos ágain át az egészségügyig és persze a kiskereskedelemben döntően nők végzik a szakmunkát"

Textílipar? Anyám átmenetileg dolgozott benne, csak feketén megy a foglalkoztatás, gombokért. Élelmiszeripar? Komolyan? Még az élelmiszermérnöknek is sz..r a fizetése. Egészségügy? Éjszakázni annyi pénzért, mint amennyit diákmunkán kerestem napi 5-6 órában? Kiskereskedelem? Komolyan? Ezek mind-mind olyan iparágak, amikben egy egyszerű alkalmazottnak nincs semmiféle jövője.

"hogy sokan érezzük közös pontnak azt hogy a szakmunkás meló nincs annyira felértékelve mint a diplomás"

Mit értesz azon, hogy nincs "megbecsülve"? Ez egy annyira semmitmondó lózung.

Fizetésileg? Az a munkaerőpiacon, nem a megbecsülésen meg hozzáálláson múlik.

Az itt válaszolók közül senki sem nézi le a szakmunkásokat emberként, legalábbis én erre utaló kommentet nem láttam. Azért mert én azt mondom, hogy váltott műszakban, ócska fizetésért, fizikailag nehéz munkát végezni rossz, nem az azt végzőket bírálom.

2017. nov. 5. 12:10
 38/67 anonim ***** válasza:
100%

A felértékelve meg a megbecsülve nem ugyanazt jelenti, utóbbi valóban csak öncélú kesergés lenne aminek semmi értelme.

Ez a számla meglátás pedig szintén egy remek gondolat. Valóban nem jellemző a számlaképesség a saját kontóra dolgozó szakmunkások között bár azért akadnak kivételek, lássuk be ők a kisebbség. De ha már a politika kategóriában van a kérdés (amit nem teljesen értek hogy miért) akkor ez magának a rendszernek is a kritikája és fokmérője egyben.

2017. nov. 5. 12:22
 39/67 anonim ***** válasza:
100%

Elvégeztem egy szakmunkásképzőt, gépi forgácsoló. Számomra monoton, görnyedős és még a fizetés se jó. Nekem ez minden szempontból kevés, de magát a szakmát szeretem. Jelenleg gépészmérnöknek tanulok. Többet fogok keresni, jobban fogok érteni az egész iparághoz és még /ha jó pozíciót fogok ki/ változatosabb is, illetve nagyobb a kihívás.

Az én családomban a legnagyobb végzettség az érettségi volt eddig, szóval senki se várja el tőlem, hogy diplomás legyek. Barátaim sem azok, úgyhogy nem azért tanulok, mert "trendi".

2017. nov. 5. 13:47
 40/67 anonim ***** válasza:
96%

Egyik rokonom most halt meg 64 évesen,szakmunkásként,pont a nyugdíj előtt.

Egész életében robotolt.

Azért,mert az ember nem akar szolga lenni,szolga körülmények között dolgozni.

Teljesen nonszensz,hogy egyes emberek elvárják,hogy valaki felépítse az épületeket,ahol laknak,ennyi bérért,ilyen munkakörülmények között.

Majd ha megfizetik,lesz.

Nettó 200 ezerért senki sem fogja tönkrevágni az életét,ízületeit.

2017. nov. 5. 15:04
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!