Fiatalok, miért nem akartok szakmunkások lenni?
"Mindenhonnan ez folyik, amit ti írtok."
Kiragadtál egy részt abból amit mondtam. Ez így nem teljesen jogos. De te mint aki egyetemre jársz pontosan látod/láthatod akkor hogy bőven vannak akiknek ennyi az egyetem.
" Egyenesen röhejes, hogy olyan embereket akartok sz..rul fizető kulimunkákra küldeni, akik 15-18 éveket tanultak végig keményen. "
Senki nem akarja a diplomásokat kulimunkára küldeni, ilyet nem is írt senki. Nem is várja el senki sem ezt, mert kellenek a diplomások is, mert ha nincs építészmérnök meg járműmérnök akkor mit csinál a kőműves meg az autószerelő?
"És annyira imádom amikor ugyan ezt dörgölik az orrom alá a szakmunkás ismerőseim, hogy én csak loptam a napot az iskolában, most meg az irodában, meg hát a szellemi munka az nem munka."
Irigyek az ismerőseid :)
"Köszi, huszon éves koromra güriztem ezért annyit, amennyit ők haláluk napjáig nem fognak valószínűleg, úgy érzem marhára megérdemlem azt, hogy én ne nettó 120-akért tegyem össze a két kezemet. "
Nem tudhatod te sem megítélni azt hogy ki mennyit tesz azért hogy ott járjon ahol. Vagy ahhoz hogy valaki asztalosként mondjuk bútorokat készítsen az lebecsülendő vagy kevésbé értékes mint egy agrármérnök?
"Hányszor voltál te cipésznél, szabónál, pláne órásnál az elmúlt 10 évben? "
Órásnál pont tegnap, de cipésznél meg szabónál még soha. De ez csak egy példa, ebbe annyira kár belekötni.
"Nem-e? Jártál te mostanában mondjuk Tesco-ban? Egyáltalán nem sci-fi az, hogy a kiskereskedelemből szorulnak ki az emberek, mert könnyen automatizálható munkát végeznek. Most még vannak kasszások, ki tudja meddig."
Jártam tudom van önkiszolgálás, de az hogy könnyen automatizálható munkát végeznek az érv bármire is? 15 éve ez nem volt perspektíva, de aki most 45-50 éves, és "csak" kasszás de van 12-15 éve a nyugdíjig az mit kezdjen magával? Elégedjen meg a havi 80-al , ha meg kirúgják mert automatizálják a munkáját akkor kezdjen valami tanfolyamot?
Itt jön ki igazán az hogy nem az egyik csoport nézi le a másikat, a másik meg ártatlan bárány hanem mindkét csoport kőkeményen próbálja a saját igazát elvakultan bizonyítani, lenézve a másik oldalt.
"Egyébként meg kár aggódni, ha nagyobb mértékben csökken a szakmunkások száma, mint ahogy a kereslet rájuk apad, akkor jobban fog emelkedni a bérük. Ez mondjuk megfigyelhető már az építőiparban, de az az igazság, hogy ha nem keresnék jól, akkor sem feltétlenül mennék el kőművesnek, csak azért hogy 40 éves koromra már minden izületem kikészüljön."
Most erre mondjam cinikusan hogy valakinek ezt is csinálnia kell?
# 18
Pontosan azért mert akik hagyták hogy idáig fajuljon azok már miért akarnának tenni azért hogy javuljon a helyzet?
Senki nem vitatja a felelősséged, sőt megkockáztatom hogy közel azonos életkorúak vagyunk,az enyémet és a korosztályunkét se vitatja senki, nem is mondom hogy legyünk büszkék a romhalomra amit az ősök hagytak nagy mellénnyel.
Az hogy oldja meg aki csinálta, de tudjuk hogy azok nem fogják akkor megint ott vagyunk hogy nekünk kéne. Én nem azt mondom hogy nem menj ki, mert tuti hogy bizonyos szempontból 100x jobb kint. Igazából nem lehet ezzel vitatkozni mert ha azért kell érvelnem hogy miért akarjuk javítani a jelenlegin az úgyse megy soha.
# 20
Ezt nem tudom hova tenni. Mi a baj azzal amit mondtam?
"Itt jön ki igazán az hogy nem az egyik csoport nézi le a másikat, a másik meg ártatlan bárány hanem mindkét csoport kőkeményen próbálja a saját igazát elvakultan bizonyítani, lenézve a másik oldalt. "
Szándékosan túlzó példákat hoztam.
Igen, a sz..r munkát is meg kell valakinek csinálni, de akkor könyörgöm, milyen értelmetlen ez a kérdés? Fiatalok, miért nem akartok sz..r munkát végezni? Hát... na, miért nem?
"Igen, a sz..r munkát is meg kell valakinek csinálni, de akkor könyörgöm, milyen értelmetlen ez a kérdés? Fiatalok, miért nem akartok sz..r munkát végezni? Hát... na, miért nem?"
Ez csak attól függ hogy kinek mi a szar munka. Nem azért nem lesz mindenki egyetemista mert nem akar hanem mert mondjuk ki, nem mindenkinek vannak olyan kvalitásai hogy képes legyen elvégezni az adott szakot, egyetemet.
Most maradjunk a kőművesnél. A kőműves egy szar munka mert komoly fizikai terhelés, és nem fizet annyit mintha valaki mérnök például. (mielőtt nekem estek csak mondom a mérnököt ha nem tetszik gondolja a helyére mást :)
De ha valakit a saját határai addig engednek hogy maximum kőműves tud lenni, de ezzel dolgozó hasznos tagja a társadalomnak akkor nem kéne ugyanannyira megbecsülni mint egy diplomást? Aminek egyik példája lenne a fizetés, ugyanaz a hozzáállás magához az emberhez.
A másik véglet ami már tényleg nagyon mély az a gyári betanított munkás. De megint csak vannak akikben ennyi van, és többre nem tudják vinni. Ilyen is kell. Én nem azt mondom hogy mindenki ugyanannyit keressen, de ez a félelmetes különbség a fizetések között (ami mondjuk az eredeti kérdésre a válasz is lehet) sem igazságos így.
# 24
Most hogy mindenki elment aludni átolvastam ezt mégegyszer. Tehát sz@r munka=szakmunka?
Mert az munka.
Ha bekerülők az orbáni körbe akkor minden lessz ami kell:pénz,hatalom,stb...
És semmi ami nem:adó ellenörzés,stb...
Ezek után minek akarnék szakmunkás lenni?
Az vagyok,és nincs olyan ügyfelem aki full megtudna fizetni,részletekben tudnak csak.
Azért ez nem olyan,mint egy irodában:fix 8 vagy 9 óra,havi fix bér,kafeteria,ebédlő-büfé. Fűtés.
Baleset:gém kapcsot nyomok a kezembe... ha teljeeen hülye vagyok.
A faxt:fix annyi amennyi néha 8 néha 12,5óra. Havi rendkívül ingadozó fizu,kafeteria?,kirohanok a közelbe kajàlni,ha mázlim van akkor van kifözde. A kocsiban nincs olyan hideg.
Baleset:a fejemre hullik 1 tégla és kipurcanok...
Kérdés van,miért nem akar az utobbiba tartozni valaki?
Dolgoztam szakmunkásként, kőművesmelót végeztem egy építkezésen nyár alatt. Alacsony volt a fizetés, elviselhetetlenek a munkakörülmények és minden nap kidolgoztam a belem. Soha többé nem akarok ilyet csinálni.
19f
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!