Az alapjövedelem támogatói mit gondolnak arról, hogy Svájcban leszavazták az alapjövedelmet?
Azt tartották a legnagyobb ellenérvnek, hogy ösztönözne a semmittevésre. Ami szerintem egyébként azért nem igaz, mert aki semmittevésre vágyik, tudjuk jól, hogy mindenféle segélyeket rendezhet magának, sokszor a valódi rászorulók kárára.
Alapjövedelem nélkül is megvan az ilyennek az alapjövedelem, csak máshogy nevezik és akár több jogcímen kapja és többet is mint amennyi egy alapjövedelem lenne!
Na ezt nehezen fogják fel az alapjövedelem ellenzői, hogy azzal együtt kifutnának ezek a sok esetben csalásra, megélhetési gyermekvállalásra ösztönző jelenleg folyósított segélyeink.
"aki semmittevésre vágyik, tudjuk jól, hogy mindenféle segélyeket rendezhet magának"
Elárulnád, hogy mégis mire gondolsz? Tudtommal ugyanis aki nem dolgozik, az vagy jelentkezik közmunkára 60 ezerért, vagy ülhet otthon ingyen. Áruld már el, hogy miket rendezhetek magamnak, mert akkor megyek is felmondani, ha ez ilyen egyszerű.
" azzal együtt kifutnának ezek a sok esetben csalásra, megélhetési gyermekvállalásra ösztönző jelenleg folyósított segélyeink."
És ezt mégis honnan a fenéből szűrted le? Figyi, ha én választhatnék, hogy otthon malmozok 100 ezerét, vagy 150-ért 8 órában viszem a szemetet, pucolom a vécét, bunkó emberek panaszait hallgatom, akkor inkább lemondok arról a kis extráról, és ez szerintem nem csak az én szuperérzékeny lelkem sajátossága. Az alapjövedelemmel 2 dolgot lehetne elérni: vagy túl nagy az összeg, ami miatt nem éri meg dolgozni bizonyos munkakörökben, vagy túl alacsony az összeg, amivel csak annyit érsz el, hogy kinevelsz egy tartós szegénységben élő, elég vaskos társadalmi réteget. Az arany középútra pedig nem lehet belőni a folyton változó gazdasági közegben, főleg, hogy teljesen szubjektív, hogy az embereknek mi számít létminimumnak. Ahogy előbb is írtam, aki hitelt törleszt, tartós beteg, munkaképtelen, az gyakorlatilag meghalna egy ilyen rendszerben, miközben akik nincsenek rászorulva, sőt, kifejezetten jómódúak, azok gyakorlatilag ugyanúgy kapnák ezt a kvázi zsebpénzt. Mármint mágikus úton létrejövő zsebpénzt, mert az még mindig kérdés, hogy ki termeli ki.
"Áruld már el, hogy miket rendezhetek magamnak, mert akkor megyek is felmondani, ha ez ilyen egyszerű. "
Elárulom, de Google a barátod, az önkormányzatoknál nézz széjjel. Kezdhető az ingyen élés a megélhetési gyerekgyártással, gondolom hallottál már róla. Aztán folytatják az olyanokkal, lakhatási támogatás, ápolási segély, rendszeres szociális segély, átmeneti segély, "rokkantság" esetén rokkantsági járadék stb....és ezeket mind ki is bulizzák maguknak.
Egyébként meg miért húzod fel így magad? :)
ma 14:12
Hát az remélem a válaszomból kitűnik, hogy amennyiben gyermekszámhoz kötődik az alapjövedelem, azonnal ellenzem én is, az a vég kezdete lenne :D
Látom igazi ellenérv nincs csak a nem motiválna munkára mantra, -ez egyébként baromira nem igaz, csak sajnos sokan annyira korlátoltak, hogy számukra ez az élet a: meló-pénz-zabálás-alvás-meló-pénz-...
A valóságban az emberek többsége szerencsére nem így működik, csak a liberális közgazdaságtan butítja egyszerű pénzorientált fogyasztógéppé az embert, ha mindenki pénzorintáltan működne akkor például senki sem menne teszem azt zongoristának, hanem az is mérnökinformatikus lenne, de a mocskos, hát van képe nem engedelmeskedni a közgazdaságtan törvényeinek.
Itt a probléma, hogy az alapjövedelem ellenzői sajnos az embert egy fogyasztógépnek nézik, csak a valóságban nem egészen az!
Ami miatt például szükség lesz az alapjövedelemre az leginkább olyan okokra vezethető vissza mint a tartósan növekvő munkanélküliség -be fog következni, nem kell egy évtized hozzá, hogy tömegesen szűnjenek meg munkahelyek a további gépesítés miatt és ezen már nem lehet továbbképzéssel segíteni, tény, hogy a GDP sokkal nagyobb arányban nő mint a bérek vásárlóértéke, tény, hogy nő a társadalmunkban a vagyoni olló stb, ezek tények, ezt a folyamatot pedig az államoknak meg kell állítania, ha nem akarnak teljes anarchiába süllyedni. Erre egy eszköz lesz az alapjövedelem.
"Látom igazi ellenérv nincs csak a nem motiválna munkára mantra"
? Szerintem valamit kihagytál, mert ez csak egy példa a millió közül, itt is boncolgatva lett, hogy miért iszonyatosan röhejes baromságról van szó. Leírjam újra a kedvedért?
" -ez egyébként baromira nem igaz"
Ezt fejtsd ki bővebben légyszi. Kíváncsi lennék, hogy miért motiválna bárkit is az idősotthon vécéjének takarítása, miközben otthon is tévézhetne, amit mások fizetnek neki.
"a liberális közgazdaságtan butítja egyszerű pénzorientált fogyasztógéppé az embert"
Mesélj, te milyen közgazdaságtant tanultál, ha nem liberálisat.
"Itt a probléma, hogy az alapjövedelem ellenzői sajnos az embert egy fogyasztógépnek nézik, csak a valóságban nem egészen az!"
És az alapjövedelem ezen változtat? Mondjuk annyi igazság van benne, hogyha bedől a gazdaság a bevezetése miatt, akkor már nem nagyon lesz mit fogyasztani, tehát ebből a szempontból logikus következtetés.
"tömegesen szűnjenek meg munkahelyek a további gépesítés miatt"
Ilyenkor nem ártana ismerni a történelmet, és rájönni, hogy habár a technikai fejlődés sok munkahelyet megszüntetett, eddig az a tendencia, hogy jóval többet teremtett mellé. Pl. a számítógép is sok hagyományos munkát leváltott, mégis ma gyakorlatilag a munkák brutális hányada számítógéphez kötött. Erre a kérdésre akkor térjünk vissza, ha a robotok gyártják a robotokat, és képesek egymás karbantartására. Viszont egyelőre a gépek csak számolni tudnak nagyon gyorsan, gondolkodni még nem.
Ja, és én is feltenném akkor a nagy kérdést, mert eddig csak kitérést, üres lózungokat és konteós álmodozást hallottam rá: miből kívánod finanszírozni az alapjövedelmet, mikor a nyugdíjrendszert sem bírjuk ki? :)
"miből kívánod finanszírozni az alapjövedelmet, mikor a nyugdíjrendszert sem bírjuk ki?"
Itt él egy abszolút alaptalan álláspont, vélemény a magyar emberekben sajnos, miszerint mi egy szegény ország vagyunk.
Na, ha csak az az elsíbolt és a legnagyobb baromságokra költött köz és uniós pénz amiről tudunk a mi javunkra benne marad a költségvetésben, ez egy nagyon jó kis hely. Nem vagyunk csóró egyáltalán, telne itt alapjövedelemre, manyup rendszerre, virágzó egészségügyre, csak azt mind ellopja a kormány.
Naponta 2milliárd eu-s pénz jön hozzánk, most olvastam valamelyik cikkben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!