Európából el fog tűnni a vallás. Milyen következményei lesznek ennek?
Olvastam egy kimutatásban, hogy pár kimondottan vallásos ország kivételével(Románia, Görögország, Ciprus) az európai államok körében egyre kisebb a vallásosak aránya. A változás drasztikus, egyes országokban, például 2005-ről 2008-ra a vallásosak aránya 3%-ot zuhant Észtországban. Azt is írták ugyanott, hogy amint felnő a mostani generáció és felváltja az előzőt, akkor ez még drámaibb lesz, szinte ugrásszerű.
Ennek milyen társadalmi, politikai következményei lesznek?
Kultúrált válaszokat kérek! Én személy szerint nem tartom rossznak ezt a folyamatot, de mindenki véleményére kiváncsi vagyok. Köszönöm.
A vallás az erőseknek korlát, a gyengének támasz.
A vallás kétezer éven át volt Európában az erkölcs, az etika, és a morál alapja. Ezt a szerepét mára nagyrészben elveszítette, de mivel más erkölcsi, morális társadalmi alap nem lépett a helyére, ezért a háttérbeszorulása hátrányos.
Sokkal hasznosabb lenne, ha rugalmasabban lenne képes az egyhéz alkalmazkodni az új kihívásokhoz, és megmaradna.
Ezenfelül tartom, hogy a "hit" nem "hal ki", mert az ember mint lény "hívő". Ez egy alapvető lelki szükséglet.
Mindössze részben új egyházakban, szektákban hisznek.
Illetve vakon hisznek olyan dolgokban mint a pénz mindenekfelett álló hatalma, a globalizmus, liberalizmus, kapitalizmus.
Ennek meg is van az eléggé negatív eredménye.
"Tudatosabbak és nyitottabban lesznek az emberek, legalábbis a következő generációk. Eggyel kevesebb fölösleges pénzkidobás lesz."
Okosabbak nem lesznek, csak gátlástalanabbak és erkölcstelenebbek. Amit ma tudománynak nevezünk, az már inkább butítás. Ez is egy elég téves elgondolás, hogy a vallásos ember hiszékeny. Pl.: egy vallásos tudós világképe nagyon érdekes, a hétköznapi ember számára felfoghatatlan, magyarul tök mindegy, hogy vallásos vagy vallástalan hülyék vagytok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!