Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Akkor a zsidó az egy vallás,...

Akkor a zsidó az egy vallás, vagy egy nép, vagy egy olyan vallás, amely népként kezeli a saját vallásához tartozókat?

Figyelt kérdés
2011. márc. 8. 12:31
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Nos. Létezik zsidó vallás (júdaizmus) és zsidó nép is. Ezek között az átfedés igen nagy. Tehát a zsidó népbe tartozók nagy része zsidó vallású (de NEM mind) és fordítva.

Ez azon időkre (ókor és korábban) vezethető vissza amikor a nép / törzs és a vallás egy volt. Mert akkoriban még se a más népek megtérítését, mert az enyém az egy igaz hit, sem pedig az egyház (vallás) és az állam (nép) szétválasztását nem találták fel. :)

2011. márc. 8. 12:47
 2/12 anonim ***** válasza:
11%

Szerintem nem elégítette ki a válasz a kérdezőt.

Valószínűleg jó kis zsidózásra számít, vitára stb. Valamiért nyugtalan, jó magyar szokás szerint nem fér a bőrébe és valami zsidósat akart kérdezni. Nagyon provokálót nem akart, mert akkor törölték volna a kérdést, ezért ez sikerült.

2011. márc. 8. 13:01
 3/12 anonim ***** válasza:
89%
Az utolsó válaszoló magyarofób, rasszista, és kirekesztő. :)
2011. márc. 8. 13:13
 4/12 anonim ***** válasza:
89%
szerintem pedig pont arra volt kíváncsi, amit az első leírt. nem minden zsidós kérdés provokáció.
2011. márc. 8. 13:53
 5/12 A kérdező kommentje:

Köszi szépen első!

Rengeteget gondolkodtam ezen a kérdésen és nagyjából össze is foglaltad a lényeget. Most vannak amúgy olyan zsidók, akik annak tekintik magukat, csak a vallást nem vallják sajátjukénak? Úgy értem, hogy a hagyományok már nem jelentenek nekik kiemelkedő szerepet, sem a vallásuk, de zsidó származásukra büszkék is kitüntetett előzékenységgel kezelnek szintén zsidó származású embereket? Mert ezt gyakran hallani azoktól, akik a zsidókat támadják.

2011. márc. 8. 14:04
 6/12 anonim ***** válasza:

Összetettebb ez annál, ahogyan látszik.

Izraelben vallásszabadság van, az ott élő emberek nagyobb része egyserre zsidó származású, és zsidó vallású.

Viszont a zsidó vallásnak, akár a többi vallásnak, több ága van, amelyek sokszor súlyos kérdésekben nem értenek egyet. Ezenfelül vannak ott ateisták is,és vannak szabadgondolkodók, vagy homoszexuálisok is.

Például létezik olyan ortodox zsidó felekezet is, amelyik szerint magának Izrael államnak a létezése is Istentelen bűn.

Egy másik csoport pedig vallja, hogy Krisztus megváltó volt. Szóval sokszínűbbek mint gondolnák sokan.

Ezenkívül vannak a "betértek", akik felveszik a zsidó vallást, de nem zsidó származásúak.

Szóval a kép árnyalt, és összetett.

2011. márc. 8. 14:10
 7/12 anonim ***** válasza:
Ez csak a magyaroknak furcsa, hogy az egy néphez tartozók támogatják egymást, másokkal szembe. A magyar mentalitás, hogy ami külföldről jön az jobb, olcsóbb és szebb.
2011. márc. 8. 14:29
 8/12 anonim ***** válasza:
Jó kérdés, mert én is elfilóztam rajta. Főleg amiatt, hogy ha zsidó származású emberekre használnám a zsidó jelzőt, egyesek felháborodnak, és kijelentik, hogy ne zsidózzak, mert az egy vallás, és ők nem zsidó vallásúak. Miközben csak a népcsoportbeli hovatartozásukra akartam utalni. Ugyanakkor ők magukat tarthatják zsidó népcsoportbelinek, kivéve, ha én mondom rájuk? Vagy szóval érdekes, hogy ha "zsidózástól" tartanak, azzal "védekeznek", hogy vallásilag nem zsidók. Közben esetleg származásilag odatartozónak érzik magukat.
2011. márc. 8. 14:34
 9/12 anonim ***** válasza:

a kérdésedben benne van a legjobb adható válasz: a zsidóság egyben nép is meg vallás is, és a vallás népként kezeli a hívőit (tehát akinek a szülei zsidók, azok automatikusan zsidók, még ha nem is vallásosak, ha meg pl. betérsz, akkor onnantól kezdve te is a néphez tartozol, a gyerekeid már ugyanúgy alapból zsidók lesznek)

Szerintem a legjobb megfogalmazás, hogy egy kultúra, amit ugyanúgy örökítenek, mint bármely más népnél, és ennek a kultúrának akkor is részese vagy, ha magát a vallást nem követed vagy kívülről kerültél bele

2011. márc. 8. 15:13
 10/12 mojsele válasza:

Hello !

Szóval a zsidó az nem 1 vallás . Inkább judaizmusnak vagy izraelitának szokták hívni az pedig hogy valaki meik népcsoporhoz tartozik azt a származása határozza meg ami nem eggyenlő valakinek a vallásával .Kedves Kérdező te meik népcsoporthoz tartozol ?. Magyrországon tőbb mint nyolc népcsoport él . Mind magyar nemzetiségűek de nem tartoznak azonos népcsoporthoz .

2011. márc. 13. 21:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!