Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » A transz emberek miért beszéln...

A transz emberek miért beszélnek elnyomásról, jogfosztottságról? Elmagyarázná valaki?

Figyelt kérdés
Beszélgettem egy lmbtq személlyel, és mondta nekem, hogy milyen szemét a rendszer, merthogy a transz emberek nem tudják megváltoztatni az irataikban lévő nemet. Ergo őket elnyomják, nincsenek jogaik. Mondtam neki, hogy figyelj már, ha én bemegyek az okmányirodába, és mondom nekik, hogy írják át a nememet, akkor nekem sem engedik meg. Ez mindenkire vonatkozik, ők miért akarnak maguknak ilyesfajta privilégiumokat, és miért beszélnek elnyomásról, ha nem teljesítik a követeléseiket?
ma 11:56
1 2 3
 1/21 A kérdező kommentje:
Remélem nem jelentgetik a kérdésem, és főleg azt remélem, hogy nem törlik, csak mert kérdezni mertem, és nem támogatok gondolkozás nélkül minden velük kapcsolatos dolgot.
ma 11:58
 2/21 anonim ***** válasza:
9%
Mert Amerika ezt tanította nekik, hogy aláássák az európai társadalmat és így Amerika megakadályozza, hogy Európa szuperhatalom legyen.
ma 12:00
 3/21 anonim ***** válasza:
43%
Mert az ilyenek mentálisan sérült emberek, akik emiatt nem is érzik a problémát azzal, hogy az egész világtól várják, hogy hozzájuk és a tévképzeteikhez igazodjon.
ma 12:04
 4/21 anonim ***** válasza:
43%

"Mondtam neki, hogy figyelj már, ha én bemegyek az okmányirodába, és mondom nekik, hogy írják át a nememet, akkor nekem sem engedik meg."

Én se kapok kerekesszéket ha verem az asztalt, a rokkantaknak mégis jár. Arcplasztikát se csinálnak tb-re akkor sem ha üvöltök az orvossal, akinek leégett az arca, mégis megkapja. A nemváltás is hasonló, átlag embernek nyilván nincs rá szüksége, de akinek valamilyen mentális (nemi diszfória) vagy fizikai (interszexualitás) betegség miatt problémája van a hivatalos nemével, annak meg kellene tudnia változtatni. Tekintve hogy valós kezelés nem érhető el ezen emberek számára, ez jelenleg az egyetlen mód, amivel csökkenthető a rájuk nehezedő lelki teher és társadalmi nyomás.

Azt azért kiemelem, hogy fontosnak tartom elkülönítani a divatot a valódi betegségektől. Azt én sem támogatom hogy boldog-boldogtalan nemet változtathasson, de azt nagyon is, hogy a szükséges orvosi és pszichológiai vizsgálatokat követően azok nemet tudjanak váltani, akiknek erre valamilyen orvosi okuk van. Pontosan úgy, ahogy lehet pl. művesét meg protézist is kapni, akinek erre szüksége van.

ma 12:11
 5/21 anonim ***** válasza:
31%
#3 Ha egyszer mentálisan sérültek, miért beszélsz róluk úgy, hogy "hozzájuk és a tévképzeteikhez igazodjon"? Már ne is haragudj, de más betegségekkel kapcsolatban is hasonlóan elnézők és segítőkészek vagyunk. Ha pl. láttál már kerekesszékes képet egy mosdó ajtaján, az azt jelenti, hogy az a mosdó speciálisan a mozgássérültek számára készült. Nem ők építették, mi építettük nekik, hogy ők is teljes életet élhessenek. Vagy a sípoló lámpák, a járdákra ragasztott vakvezető csíkok pl. a gyengénlátókat segítik. A környezetünket alakítjuk úgy, hogy ezeknek a sérült embereknek könnyebb legyen az életük. A transzneműek esetében még csak nincs is szükség hasonló változtatásokra, az hogy valaki transznemű, nem befolyásolja más emberek életét, ahogy pl. egy sípoló lámpa teszi. A kerekesszékesnek jár tb alapon kerekesszék, a társadalom kifizeti neki, ahogy a plasztikai műtétet is egy súlyos égési sérüléseket szenvedett betegnek, de egy transznemű még saját költségre sem változtathatja meg a nemét? Emiatt gondolják és érzik hogy kevesebb joguk van, hiszen míg más mentális vagy fizikai betegségek esetén a gyógymód és az életet könnyítő egyéb szolgáltatások is elérhetők, sőt, ezek sokszor még tb támogatottak is, úgy a nemi diszfóriában vagy valamilyen biológiai eredetű betegségben szenvedőknek ez egyenesen be van tiltva. Úgy kezeljük őket, mint ha valami földönkívüli invazív faj lennének, akiktől mindent tiltani kell... Nyilván ezek után ők is úgy érzik, hogy megvonják tőlük a támogatást.
ma 12:17
 6/21 anonim ***** válasza:
75%

Hogy ne jelentse az ember a kérdést, ha nyilvánvalóan csak provokáció a cél?

A segítség nem privilégium, pont hogy azt szolgálja hogy az amúgy privilegizált társadalmi réteghez közeledjenek az elnyomott csoportok. Igenis a jogi és testi nemváltás lehetséges kell, hogy legyen, ez a segítség.

De ugyanez a hazug logika már a melegházasságkor előjött, amikor a homofóbok szerint nincs baj a jogegyenlőtlenséggel, mert ők sem tudnak azonos neművel házasodni. Fura módon azt nem teszik hozzá hogy igényük sincs rá, ahogy neked sincs igényes nemváltásra. Ez hazug és cinikus hozzáállás.

ma 12:27
 7/21 anonim ***** válasza:
0%

"Ha egyszer mentálisan sérültek, miért beszélsz róluk úgy, hogy "hozzájuk és a tévképzeteikhez igazodjon"?"

Pont azért, amit írtam. Egy beteg elmét kezelni kéne, nem bólogatni a tévképzeteihez. Aki másnak képzeli magát, mint ami, az semmiképp nem egészséges fejben. Miben más amikor egy férfi azt képzeli magáról, hogy nő, mintha Napóleonnak képzelné magát, vagy földigilisztának vagy egy tál pacalnak?

ma 12:32
 8/21 A kérdező kommentje:

4.: Nagyon rossz példa, mert a kerekesszékesek nem akarnak a törvények felett állni.

6.: "Hogy ne jelentse az ember a kérdést, ha nyilvánvalóan csak provokáció a cél?"

Mi az, hogy nyilvánvalóan provokáció?? Mondtam én bármi rosszat is a transz, vagy lmbtq emberekről? Viccelődtem, gúnyolódtam rajtuk?

Akkor meg mi alapján provokáció?

ma 12:39
 9/21 anonim ***** válasza:
46%

"Pont azért, amit írtam. Egy beteg elmét kezelni kéne"

Ezért megtiltod a kezelésüket. Végülis logikus... :D

ma 12:54
 10/21 anonim ***** válasza:

"Miben más amikor egy férfi azt képzeli magáról, hogy nő, mintha Napóleonnak képzelné magát, vagy földigilisztának vagy egy tál pacalnak?"

Olvass utána a pszichológiai hátterének, hidd el, érdekes. Teljesen más oka van ezeknek a betegségeknek. Ráadásul transznemű nem csak az lehet aki másnak "képzeli" magát, hanem az is, aki valóban más. Vannak pl. olyan biológiai rendellenességek, amik miatt születéskor nem állapítható meg egyértelműen, hogy a gyermek fiú-e vagy lány, mert nem fejlődnek ki rendesen a nemi szervei. Ilyenkor valamelyiket hozzárendelik, de lehet, hogy ahogy kamaszodik, a másik nem nemi jellegzetességei látszódnak rajta. Ilyenkor utólag célszerű lenne a jogi nemét a biológiai állapotához igazítani, hogy teljes értékű életet élhessen a valós nemének megfelelően. Ez egy betegség, nem valami tévképzet, és egy papírváltással megoldható lenne az a rengeteg kellemetlenség amit ez okoz. Gyógyítani nem lehet.

Nem értem hogy miért jó nektek az, hogy ezektől az emberektől megtagadjátok a segítséget...

ma 13:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!