Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Miért nem kötelező ráírni a...

Miért nem kötelező ráírni a termékekre a gyártási országot?

Figyelt kérdés
Én úgy emlékszem régebben majdnem mindenre rá volt írva honnan származik, ma pedig már az áruk feléről hiányzik ez az információ. Miért utálja az állam és az EU a tudatos vásárlókat?
2021. jan. 16. 21:34
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 71/89 anonim ***** válasza:
24%
A lidl meg aldiban nincs rairva a gyartasi orszsg sok termekre
2021. jan. 18. 02:37
 72/89 anonim ***** válasza:
100%
A mélyzöldek még a pocsolyából is kispórolják a ly-t és pontossal írják.
2021. jan. 18. 04:18
 73/89 Alex Fly ***** válasza:
24%
Ez nekem új. Eddig minden, az EU-n kívülről származó terméken feltüntették a származási országot. Mióta nem teszik ezt?
2021. jan. 18. 08:53
 74/89 anonim ***** válasza:
54%

73. persze, hogy fel van tüntetve, semmi nem változott. Ha kicsit visszaolvasol a kérdező csak kötekedik, jó pár hozzászólását törölték mert akivel nem ért egyet, annak minősíthetetlen stílusban "válaszolt".

Szerintem zárjuk le a témát, itt az EU rendelet:

[link]

"Az 1169/2011/EU rendelet 26. cikke (2) bekezdésének a) pontja előírja, hogy a származási országot vagy az eredet helyét fel kell tüntetni, ha annak elmulasztása félrevezethetné a fogyasztókat az élelmiszer valódi származási országa vagy eredetének helye tekintetében, különösen, ha az élelmiszerrel kapcsolatos tájékoztatás vagy a címke egésze egyébként arra utalna, hogy az élelmiszer származási országa vagy eredetének helye más. E cikk célja, hogy megakadályozza az élelmiszerekkel kapcsolatos olyan, félrevezető tájékoztatást, amely egy bizonyos eredet látszatát keltené, noha az élelmiszer valójában máshonnan ered."

Akinek van kedve, az elolvashatja a többi részét is a rendeletnek, ott a link.

2021. jan. 18. 11:21
 75/89 A kérdező kommentje:
Lehet én vagyok analfabéta, ebből az idézetből egyértelműen kiderül, hogy csak bizonyos esetekben kötelező ráírni a helyet.
2021. jan. 18. 12:51
 76/89 anonim ***** válasza:
62%
Nem vagy analfabéta, az idézet szerint se kötelező ráírni. Én is tapasztaltam ezt több élelmiszernél, és 74-es bármilyen meggyőzően adja elő a baromságokat, akkor is jobvan fogok hinni a saját szememnek, mint neki.
2021. jan. 18. 13:01
 77/89 Alex Fly ***** válasza:
100%
@75: az Unión kívülről származó termékek esetén kötelező.
2021. jan. 18. 13:18
 78/89 anonim ***** válasza:
24%
A rendelet egy gigászi kiskaput hagy. A legtöbb esetben így csak a forgalmazót írják rá, vagy azt, hogy EU-s termék, de ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy nem árulják el, hogy honnan származik.
2021. jan. 18. 13:20
 79/89 A kérdező kommentje:

És a vásárló meg betéve ismerje a törvényt, hogy fel nem tüntetés = EU-s származás?

2021. jan. 18. 13:36
 80/89 A kérdező kommentje:
#78 És még ha rá is van írva, hogy hol gyártották, akkor se derül ki, hogy az alapanyagok honnan vannak. Ezért mondom, hogy az EU utálja a tudatos vásárlókat, és bármit is mondanak zöld témában, az innentől számomra hiteltelen.
2021. jan. 18. 13:38
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!