Kicsúszik a pénz a kezünkből. Mit csináljak?
Már nagyon el vagyok keseredve. 120 ezer ft marad havonta ételre és egyebekre.
3-an vagyunk, a gyermekünk még pelenkás, 5 ezer ft a pelus havi szinten, törlőkendő 900 ft. Tisztálkodás is kb 5 ezer mindannyiunknak.
A többi csak ételre megy el.
Nem tudom hogy kellene beosztani a pénzt. Volt már havi lista írás, menü tervezés. De semmi sem válik be. Minden hónapot 30-40 ezer mínusszal kezdünk ami rengeteg. Éjszakànként nem alszok csak rágom magam rajta. Mit kellene még tennem?
Írok neked pár tippet, mert az alapoktól jó kezdeni:
- Írd fel a kiadásokat!
Még aznap, azonnal! 3 hónapig. Vezess rovatokat: étel, tisztálkodás, ruházat, közlekedés, rezsi, orvosi kiadások. Utána tisztábban látsz majd. Mindig látni kell a problémát pontosan ahhoz, hogy hathatósan kezeljük ki.
-Írj menüt!
Vegyél elő egy papírt, írd fel az ételeket, amiket szerettek és főzni szoktátok! Azután pedig oszd őket be úgy, hogy az alapszabály ez legyen: minden héten legyen egyszer egytálétel, ez mehet két napra is (pl. ilyen a rakott krumpli), egyszer egy tésztaétel, egyszer valami tartalmasabb leves könnyebb másodikkal, akár két napra is, (bableves-palacsinta pl.), egyszer húsétel, egyszer pedig valami hüvelyes/főzelék. Meg is van a heted. Ide beosztod az ételeket, amiket szerettek és kész, nem is unalmas, rendszer is van.
-Vásárolj másutt!
Érdemes az Aldiban, Lidlben, Pennyben vásárolni, meg piacon és hentesnél főleg. Ez utóbbi kettő azért éri meg, mert ott csak alapanyagot tudsz venni, semmi félkészt, nisinasit, ízes löttyöt.
-SOHA nem veszünk csirkealkatrészeket külön!
pl. mellet. Annak 1100-1500 között van a kilóára. MINDIG egy egész csirkét veszünk, kb. feleennyire jön ki. Abból a mellét levéve van egy étel, a két combból-szárnyból szintén, az már kettő, plusz egy harmadik étel a csontokból, mondjuk egy leves.
-Nasi kell? Süss!
Sütsz egy tepsi kakaós csigát vagy pogácsát, a maradékot beteszed a mélyhűtőbe s amikor kell, kiveszed. Hamar kiolvad, olyan, mint frissen.
-Nem veszünk palackos löttyöket!
Iceteát magadnak is készíthetsz, meg limonádét. A többi méreg, szóra sem érdemes. Ha buborék kell, vegyél szódát. Víz folyik a csapból.
-Hetente egyszer menj közértbe!
Felírod, mit főzöl azon a héten, ahhoz felírod a hozzávalókat és CSAK AZT veszed meg.
-Süthetsz kenyeret is, simán sütőben, nagyon finom.
-NE vegyél felvágottat!
Vegyél egy darab pulyka felsőcombot filézve (900ft/kg), fűszerezd be, esetleg meg is tűzheted fokhagymával, megkenni mustárral stb. és sütőzacskóban, hogy ne száradjon ki, kisütöd. Ha feltekerve sütöd, baconben, kihűlve egy éles késsel szeletelhető. Máris kész felvágott helyett a valódi, finom hússzelet a szendvicsre.
Vagy: készíts májkrémet!
Fél kg csirkemájból kb. 10 dkg vajjal/zsírral, majorannával, sóval, borssal. Megpárolod a májat, befűszerezed, botmixerrel vagy robotgépben a vajjal pürésíted, kihűtöd, kész. Finomabb, jobb, olcsóbb, mint a bolti.
Túróból fűszerekkel túrókrém készíthető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!