Kicsúszik a pénz a kezünkből. Mit csináljak?
Már nagyon el vagyok keseredve. 120 ezer ft marad havonta ételre és egyebekre.
3-an vagyunk, a gyermekünk még pelenkás, 5 ezer ft a pelus havi szinten, törlőkendő 900 ft. Tisztálkodás is kb 5 ezer mindannyiunknak.
A többi csak ételre megy el.
Nem tudom hogy kellene beosztani a pénzt. Volt már havi lista írás, menü tervezés. De semmi sem válik be. Minden hónapot 30-40 ezer mínusszal kezdünk ami rengeteg. Éjszakànként nem alszok csak rágom magam rajta. Mit kellene még tennem?
Bocsi nem olvastam mind végig. Este majd átolvasom rendesen.
De megakadt a szemem azon, hogy lesni kell az akciókat, több helyen vásárolni.
Mi kisvárosban élünk itt csak coop van. Auchan van a közeli város szélén ami kb 6 km. Tesco és lidl van de az a város màsik végén ami majd 20 km csak oda. Sajnos nem tudom megoldani hogy hetente eljárjak a város màsik végébe.
Össze fogom írni mit és mennyit kell venni.
Hát igen ez nagyon szopás, lehet így tanácsot adni, hogy 5-6 boltban vásárolj be, ezt pl. én meg is tudom tenni, mert lakótelepen lakok, számban a Spar, Penny, CBA, csirkehús bolt, 2 féle sima hentes, 4 féle pékség, háztáji termékek boltja, ahol 160 forint egy liter tej, 29 forint egy tojás, 3-4 zöldséges stb. Merem állítani, hogy ha mindent ott veszek meg, ahol legolcsóbb, akkor is hamarabb végzek, mint valaki, ha nagybevásárlást tart egy hipermarketben. De gyalog 15 percre Tesco, busszal az Auchan 15 perc, a megálló itt van a ház mellett.. De ez itt van, és nagyon sokan nem ilyen helyen laknak. Autó nélkül nagybevásárlást sem könnyű tartani, ha esetleg valakinek nincs.
A coop amúgy a legnagyobb szopás, múltkor más nem volt nyitva, bementem, a húskonzerv, amit én 240-250 forintért veszek, 399 volt. Csirkemell kilója 1999- én 1300-ért veszem a csirkeboltban.. Ki is jöttem rögtön, annyira nem volt muszáj vásárolni, de ha nálatok csak az van közel, akkor mondjuk babával, babakocsival nem csodálom, ha odajársz.. van ahol még rendes tömegközlekedés sincs, hogy az ember elmenjen a város másik végére vásárolni.
Mi 120 ezerből élünk ketten, párom gyerektartást fizet. Albérletben élünk, bérletre nem futja.
Ha internetezni szeretnénk átjövünk a szüleimhez.
Miután mindent kifizetünk, havi max 30 ezer marad kajára, ruhára, tisztítószerre stb.
Igen csak sajnállak, hogy nálatok nem elég ennek az összegnek a 4x-ese.
:)
Én elég sok tanácsot adtam, mégis le lettem pontozva..mi alapján?? nem hazudtam szerintem semmiben sem, csak annyit írtam hogy mi öten meg tudtunk élni havi 200ezerből úgy, hogy ebből rezsit+kaját+minden egyebet fizettünk... ÉS mindezt úgy, hogy több tartósan beteg is van a családban.
Azt nem akarom elhinni, hogy a coop mellett nincs más kisebb bolt pl zöldséges/hentes. Egyébként meg a 6 km biciklivel nincsen ám messze (nem gyerekkel kell menni, hanem mondjuk a párod megy el, vagy a gyereket addig odaadjátok a nagyszüleinek).
Ha van autótok, akkor a nagybevásárlást bőven elég 2-4 hetente intézni. Ekkor megvehetsz mindent, ami eláll vagy fagyasztható. Ráadásul rengeteg időt spórolsz vele.
És igen, írj listát a kiadásokról! Egészen megdöbbentő helyen kerülnek elő többezer forintok. Amikor már tisztán látod, hol úszik el a pénz, akkor tudsz csak hatékonyan lépni.
Keressetek jobb munkát, mert ez így édes-kevés.
Nem kajára, arra sok is, hanem az egyebekre.
Amíg kicsúszik a kezükből,addig tökmindegy, mennyit keresnek. A lakótársam ilyen, 160 ezerből képtelen egyedül megélni, már hónap közepén vajas kenyeret eszik meg kuncsorog. Múlt hónapban a dupláját hozta haza, és milyen érdekes, pont ugyanúgy elverte.
Miután milliókat is pont ugyanúgy el lehet verni, mint 100 vagy 300 ezret, akár tíz perc alatt is, a hangsúly nem az összegen, hanem a gazdálkodáson van.
Nem ennyire szaladtunk meg, de néhány hónap végén vakartuk a fejünket, hogy relatív nagyobb összegek hova tűntek el (megoldás: apróságokból összejött a költés).
Napi 10-12 óra meló mellett energiám nem lett volna kiszámolgatni, táblázatban vezetni mindent, így egyszerűsítettem: én pont annyit keresek, amennyi szerintem két ember havi kiadásaira kényelmesen elég. Egy szabályt hoztam: csináltattunk társkártyát a férjemnek is az én számlámhoz és technikailag lekülönítettük az ő fizetését és az enyémet.
Az enyémből lehet rezsit fizetni, kaját venni, moziba menni, egy szóval a hétköznapi kiadásokat fizetni. Az övéből ment a hitel (annál a banknál volt a hitel, így technikailag is egyszerűbb, a fennmaradó összeg pedig tartalék). Ha elfogy a fizetésem, akkor ennyi volt, nem nyúlkálunk az övéhez. Egyetlen kivétel, ha egészségügyi kiadás van - mittomén, gyógykezelés valamelyikünknek.
Eleinte "csalt" és költött a saját fizetéséből. Akkor én meg levettem az enyémből és rátoltam egy harmadik számlára. Aztán beállt a rendszer, az ő fizetését úgy kezeljük, mintha nem is lenne. Egy éve működik, nagyon szép összegeket tudtunk így félretenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!