Kicsúszik a pénz a kezünkből. Mit csináljak?
Már nagyon el vagyok keseredve. 120 ezer ft marad havonta ételre és egyebekre.
3-an vagyunk, a gyermekünk még pelenkás, 5 ezer ft a pelus havi szinten, törlőkendő 900 ft. Tisztálkodás is kb 5 ezer mindannyiunknak.
A többi csak ételre megy el.
Nem tudom hogy kellene beosztani a pénzt. Volt már havi lista írás, menü tervezés. De semmi sem válik be. Minden hónapot 30-40 ezer mínusszal kezdünk ami rengeteg. Éjszakànként nem alszok csak rágom magam rajta. Mit kellene még tennem?
Hát nem tudom mit főzhettek, de mi arányosan csak minimálisan költünk többet (két felnőttre 80 és 100 között fluktuál) és gond nélkül kijövünk úgy, hogy hétköznaponként minden nap éttermi vagy kifőzdei menüebédet eszünk és szórakozni is járunk.
Ha kérdezőék havi 120-ból indulva -40-nél végeznek, akkor ők 160-t költenek, ami rengeteg.
A napi keret tényleg hülyeség, kell gondolkodni és egy-egy jó akciót felismerve bevásárolni, akár 1-2 évre előre is, ha olyan a termék. Én egy 45%-s mosogatógéptabletta akcióban beszereztem a következő 2 évre elegendő mennyiséget például, ehhez nyilván kellett az, hogy legyen mit elkölteni, de ez a kérdezőnél se gond nyilvánvalóan.
Én a porciózást úgy oldanám meg, hogy a gyerek, rezsi, autó, stb. kiadások félretétele után a maradék pénzt 5 részre bontanám, 4-t a 4 hétre, az ötödiket alkalmi kiadásokra, hétköznapi "dőzsölésre", illetve a hóvégi napokra félretenni.
Legyél szigorú önmagaddal és tényleg minden kosárbatétel előtt kérdezd meg magadnak, hogy TÉNYLEG szükséged van-e pl. 3 doboz Győri Édes kekszre, csak azért, mert 2-t fizet 3-t vihet akcióban kapható épp.
De, 110 ezer roppant sok, rengetegen meg tudják oldani akár feleannyiból s még ők sem nélkülöznek s változatosan esznek... Teljesen rendben van 110 ezret vagy többet költeni ételre - ha telik rá. De ha nem, akkor át kell alakítani az étkezéseket, ez van. Ott azért még sokat meg lehet fogni.
Mi ugyan kb. 30 ezret vagy kicsit többet költünk ételre fejenként, de ez elég hedonista, nem olcsó alapanyagokat is gazdagon tartalmazó táplálkozás (majdnem paleósan étkezem és igencsak szeretem a hasam :D Igaz, a párom sok rizst eszik, de azt legalább minőségi kakaóval, xillittel, dióval, kókusztejjel, mazsolával tele s nyilván sok mást is fogyaszt). Jelentősen kevesebből is ki lehet jönni s még mindig finomakat eszik az ember. Persze magának kell főznie.
Azt már próbáltad, hogy a legolcsóbbat vedd meg abból, amit akarsz? Vagy mással helyettesítsd? Mi anyuval jelen pillanatban 100 ezerből gazdálkodunk mert épp nincs munkám.
Mi folyton lessük a leárazásokat, akciókat.
Mi először is a számlákra tesszük félre a pénzt, ami marad abból gazdálkodunk. Előre megvesszük pl. a húsokat.
Egy egész csirkét pl. be lehet osztani. A melléből valami rántott vagy lesütött dolgot csinálunk a többiből levest stb.
Eü.Betétből nem a neves méreg drága dolgokat veszem hanem a 100-asban az olcsót vagy a Rossmann vagy a DM saját márkás dolgait, akárcsak a tisztító szereket, w.c.-papírt, zsepit, fogkrémet, fürdőket, sampont stb.
A százasban van kilós tészta is és nem is rossz. És egy kiló kerül annyiba, mint a közértben 25 dekás csomag.
A fűszereknél sem a Kotányit meg a Horvát Rozit veszem hanem Spar-ost vagy valami mást olcsóbbat negyed áron. Sót is lehet venni 50 ft.- körül de százasokért is.
Pipiropiból is van drága de figyelni kell az akciókat 5-700 ft. közt már lehet kapni egy kiló pipi tallért az azért eltart egy darabig.
Nálunk a hétvégi bevásárlás úgy néz ki, hogy 4-5 boltba is bemegyünk. Ahol olcsóbb ott vesszük.
Aztán el kell gondolkodni azon, hogy kell-e ez nekem? Egy doboz desszert, vagy csokikrém vagy csokoládé létszükséglet?
Szerintem egy hónapon keresztül tényleg csak a legfontosabbat vedd meg aztán meglátod mennyi marad meg.
Az ember a saját kárán tanul de bele fogsz jönni.
Hát nem tudom hogy hogy lehet 200 ezer ftot költeni csak kajára, nálunk volt mikor 200 ezer forint jutott ötünkre úgy, hogy ebből MINDENT ki kellett fizetni, tehát rezsit, kaját, plusz minden egyebet...és érdekes, mindig elég volt. Na mindegy.
Egyébként amiket én tanácsolnék:
- Nem mindegy az ételek ára. Van 300 ftos kenyér/kg és van 1000 ft-os kenyér/kg (pl egy update kenyér). Azért nem mindegy.
- Felvágottaknál ugyanúgy a téliszalámi lehet 4-5 ezer ft kilója, míg a zala vagy olasz felvágott csak 1600ft/kg.
- Főzz két-három naponta, ne pedig naponta. Tehát főzz kicsit többet, hogy két napig is kitartson, ezzel is lehet ám spórolni.
- Ne csak húst egyetek hússal, készíts főzelékeket, levest, egytálételeket, stb.
- Figyelj oda a "sok kicsi sokra megy" nassolnivalókra. Napi 200 ft chipsre nem tűnik soknak, de ez egy hét alatt 1400 ftot visz el, egy hónap alatt pedig 5600 ftot. Főleg ha mindenki kap naponta egyet.
- Próbáld kifogni a jó akciókat. Nálunk pl volt olyan a pennyiben, hogy két domestos + egy doboz cif 1100 ft volt, szerintem ez nagyon megéri. (persze van olyan, mikor becsapós).
- Ne tarts magadnál mindig pénzt, mert én magamból kiindulva tudom, hogy ha csak a városban vagyok pénzzel a zsebemben, tuti hogy veszek valamit... én szeretem a kártyás vásárlást.
- Bevásárlás alkalmával egy telefonnal vagy számológéppel számold folyamatosan, hogy mennyi összeggel telt meg a kosarad. Ha már látod, hogy elég sok, akkor szelektálj/ ne vásárolj tovább.
- Ne vegyél mindig új szatyrot, vidd magaddal a régit, tudod a sok kicsi sokra megy...
- Szezonnak megfelelően főzz: pl ne akarj tél közepén lecsót főzni, amikor jó drága a paprika és a paradicsom (nyáron viszont jó sokat lehet ezen spórolni).
- Ne nassolgass a hűtőből: én nem szeretem amikor a párom a drága trappista sajtot csak úgy magában eszi... nem azért van, hogy ebből nassoljon.
- Ne dobj ki ételt. Ha túl sokat főzöl, fagyassz le belőle,vagy legközelebb főzz kisebb adagot. Ha valamilyen étel romlásig marad meg a hűtőben, akkor legközelebb ne vegyél olyat, vagy vegyél kevesebbet.
- Otthon írj bevásárló listát, és csak azt vedd meg, ami rajta szerepel. MÁST NE!
Egyelőre ennyi jutott eszembe, remélem tudtam segíteni.
A sajtot én is hajlamos vagyok magában, illetve kis nyers zöldséggel enni. Ha parmezán, akkor is. (Így is kevesebbet eszem, mint a párom, nagy sajtfogyasztó.) A vajat nem magában eszem, hanem dióval és málnával, nyamm. (A diót eszem magában és a pörkölt kesut.) Most ha eszem hozzá mondjuk a trappista sajt árában levő kenyérfélémet, az jobb? :D Mondjuk igen, mert a sajtnál azért kalóriadúsabb a kicsike... De pont eme kérdés miatt kiszámoltam, ha masszívan ezen az étken élnék (már sajt nélkül, ehhez a finomsághoz az nem is kell, bár az eredeti receptben szerepel), sok zöldséggel, gyümölccsel, tojással és édességgel, éppcsak visszafogottabban, mint most, akkor is lazán kijönne egy napom 1000 ft-ból... Ahogy nagyjából most is kijön, napi édességezés (mézes-kesus csokik és kókusztejes-xillites-vaníliás kávék, kókuszos-diós sütik) mellett is.
No, írtak itt páran jó ötleteket :) Az olcsón vásárlás kétélű, tudni kell, miből lehet megvenni a legolcsóbbat s miből nem szabad. Részben ízlés dolga is ez. Kakaóból csak a számomra legjobbat veszem, kávéból kb. a legolcsóbbat, nekem nem számít, melyik, csak persze valódi kávé legyen. A cukrom xillit és méz (mindkettő luxus olyan értelemben, hogy az embernek nem kötelező az ilyesmi. igyekszem visszafogni a fogyasztásukat, bár elsősorban azért, mert fogyni akarok és anyagilag sem állunk jól, s akkor még finoman fogalmaztam), a lisztem olajos mag, zsiradékom vaj, pálma- és kókuszzsír, ezeket a legjobb áron veszem, amit csak tudok, még sosem sikerült különbséget felfedeznem pl. két len vagy szezám között... A legolcsóbb mirelit zöldborsót is mindig sikerül oly zsengén venni, hogy nyersvegán ételben tudjam enni. Alapvetően a mirelit zöldségek ilyenek, mindegy melyik, szinte mindig egyformák, csak olcsó legyen. Nem mirelitnél pedig nyilván nézni kell, mennyire szép, friss, érett. Nem figyelgetem nagyon az akciókat (elég drága lenne ahhoz autózni 25 km-t, hogy bevásároljunk), de ha ott járok, kihasználom őket, amennyiben olyat akcióznak, ami nekem megfelel, főleg, ha eláll.
Télen is veszek pl. cukkinit vagy zöldpaprikát (igazából állandóan kell, hogy legyenek itthon), de finoman használom őket, nem olyan intenzíven, mint nyáron, amikor folyton lecsó van (szeretem) s cukkini alapú curry... Mellesleg télen is eszem lecsót, anyós is ad, de tavaly én is bepróbálkoztam eltevéssel.
Van 3 sárgabarackfánk, télen a lekvárját, illetve fagyasztós püréjét esszük (a fagyasztós móka inkább hedonizmus, fogalmam sincs, anyagilag mi vele a helyzet, hiszen folyamatosan pénzbe kerül a hűtése. de ez engem nem érdekel, nekem mindenképpen megéri. nem szeretem a gyümölcsök hőkezelését, de az aszalás sem megoldás, próbáltam)... Az ember ilyenekre rááll, ha fontos a pénz, nekünk eléggé adódott minden, igaz, mi nagyon nem akarunk pazarolni, sem pénzt, sem ételt, sem villanyáramot, sem benzint...
Mostanában néha kiszámolom, egy-egy ételem mennyibe kerül. A zöldségeseket nem, az bonyolult lenne, de a magkenyereimet, palacsintáimat... Tanulságos tud lenni, azt pedig számolás nélkül is tudom, hogy ha sokat alapoznék rizsre és száraz hüvelyesekre, durván tudnék olcsósítani a táplálkozásomon. Az átlag magyar jóval többet költ ételre, mint amit muszáj (ami nem baj, az élvezetek és a kényelem is fontos, de ne mondja, hogy nem lehet kijönni jobban) és jóval egészségtelenebbül étkezik, mint lehetne ugyanannyi pénzből. Azt hiszem, laikusként is bátran állíthatok ennyit.
Sokan az ilyen flancos túlárazott bolti cuccokra költenek el sokat, kiscsokik, chipsek, üdítők özöne... Speciel én szinte sosem veszek ilyesmit, sokat segít, ha az ember egyszerre kerüli a glutént, a cukrot, az ízfokozót és a tejet :D Amúgyis sokkal jobbat és egészségesebbet tudok csinálni magam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!