Átlagfogyasztó vagy?
Nyugdíjas anyumék: 70nm2 - 230 kW átalány
— klíma, mosogatógép nincs, vill. sütő, fagyasztószekrény van, ill. szivattyú a kert locsolásához, amivel azért bajlódnak, hogy egy kicsit spóroljanak. Gáz nincs bekötve.
Én egyedül, panelban az átlag alatt vagyok.
Kérdezgetem a környezetem,de nem nagyon találkozom átlagfogyasztóval, na majd itt! ;)
31, az a baj, ha orosz gáz nem lesz, nem sokra fogsz menni a tűzhelyeddel.
Nagyon elb.tt egy gondolatmenet ez a kormánytól, hogy azokat bünteti, akik fenntarthatóbb energiaforrásokat használnak.
Áramot lehet termeli szélből, napból, (atomból), de gázt nem.
Négyfős család, 125 m2 családi ház (vegyes 50 cm-es falazat, modern nyílászárók, tetőszigetelés, masszív házalap) + 50 m2 garázs, legutóbbi elszámoló szerint éves áram 4482 kWh, gáz 2740 m3 vagyis havi szinten átlagosan 373 kWh áram és 228 m3 gáz fogyott nálunk.
ÁRAM
65' tv + erősítő (5.1), asztali számítógép, router, NAS, nagy hűtő, villanysütő, mosogatógép, mosógép, szárítógép, bojler (60l), szivattyú, légkondi (3 kWh). Mindegyiket értelemszerűen úgy és akkor használjuk, amikor és amennyi ideig szükség van rá. Megmértem, önmagában a bojler az átlag fölé repít minket, hogy ha 70 fokra állítom a vizet és egész nap megy, ilyenkor 9,4 kWh a fogyasztása - most rátettem egy időzítő kapcsolót, napi három órát megy és 50 fokra fűt, de még ez is 2,72 kWh / nap, vagyis csak a melegvízzel ~80-90 kWh / hó környékén vagyunk. A hűtőre 266 kWh / év van megadva, kerekítve jó lesz az 1 kWh / napnak. A nagyvezír által meghatározott átlag alapján napi 7 kWh a keretem, de a hűtővel és a bojlerrel már 3,5 - 4 kWh-t elhasználtam, miközben egy villanyt (csak energiatakarékos izzót használunk) nem kapcsoltam fel, a garázskaput nem nyitottam ki, egy filmet sem néztem meg, nem mostunk, nem mosogattunk, még a telefonomat se töltöttem fel, ruhaszárításról már álmodni se merek.
FŰTÉS
Házat már nagyjából leírtam, szigetelni nem fogjuk, hiszen vegyes (vályog+tégla) falazatú, a fűtése annyi-amennyi, ha 20-21 fok között szeretnénk tartani a helyiségeket, amit nem tartok annyira nagy luxusnak két kisgyerek mellett. A legutóbbi számlánk szerint 6 m3 gázt fogyasztottunk, de ezt egy januári hidegben simán behozzuk, akkor kb 500 m3 megy el - a 144 m3 átlagot ez alapján jó 100 köbméterrel meghaladjuk. Van egy vegyestüzelésű kazánunk is, meg egy kandalló, ezekkel talán lehet majd mérsékelni a gázfogyasztást. Két gyerekszoba van a földszinten, plusz a szülői háló az emeleten - utóbbiból valószínűleg leköltözünk az egyik gyerekszobába, vagy a nappaliba, hogy ne kelljen fűteni 1 / 2 szobát. Ezzel a spórolási lehetőségeink el is fogytak.
KONKLÚZIÓ
Rezsiszilárd árai alapján úgy kalkuláltam, hogy ez a mutatvány nekünk akár 1,5 millióba is fájhat. Még jó, hogy nem költöttük el az adóvisszatérítést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!