Kezdőoldal » Otthon » Kert » Miért nem lehet a kertben...

Miért nem lehet a kertben elégetni a fás szárú hulladékot? Miért jó ez?

Figyelt kérdés

Nálunk régebben mindenfelé égették, tartott ez az időszak kb 1-2 hétig évente, most meg hogy nem lehet mindenki darálja, van aki villanyossal van aki 4t benzinessel, és van aki 2t benzinessel, esetleg traktorral, már tart vagy 3 hete ez a zajongás/füstölés, és nem hagy alább.

Előző évből kiindulva idén is a darálékot fogják égetni, a kertben hordóban/kazánban, ami kegyetlenül füstöl még rosszabb mint mikor simán a kertben elégették....

Mellesleg én is kénytelen vagyok darálni, sokkal több munka sokkal nagyobb szennyezés mintha simán elégetném a kertben...

2021. szept. 26. 09:43
 61/95 anonim ***** válasza:
A kazánnal, kályhával semmi bajom nincs. Azért ha fűtesz vele az egész más, mintha csak a kertben meggyújtanád! Ehhez viszont ledarálni sem kell.
2021. dec. 1. 08:36
 62/95 anonim ***** válasza:
21%

Utolsó!

Pont ezt kifogásolom én is.

Ha a kazánban el lehet égetni a gallyat, akkor a kertben miért nem?

2021. dec. 1. 09:06
 63/95 anonim ***** válasza:
Azt hiszem félreértettél, aminek a szándékossága mellékes és szerencsére ezzel így vannak a döntéshozók is.
2021. dec. 1. 09:11
 64/95 anonim ***** válasza:
71%

Kérdező!

Neked fogalmad sincs a dolgokról.

Csinálni akarsz egy 1 köbméter tűzterű kályhát, erre leírod, hogy ebbe belefér 1-2 talicskával.

Segítek; 1 köbméteres az IBC tartály is, számold ki, hány talicskával fér bele!

Bevallom, azt hittem, hogy kazán lesz, csak véletlenül használtad rá a kályha szót.

Kályhaként még nagyobb hülyeség az egész.

Hova teszed, a nappaliba?

Oda hordod be a ramatyot, ott fogsz hamuzni?

Bárhova lesz rakva, megmaradni nem lehet majd mellette. Iszonyatos sok hőt termel majd.

10-es kazánlemez négyzetmétere 75 ezer körül van. Számold ki, nennyi pénzed lenne ha eladnád, s azt normális fűtésre fordíthatnád!

2021. dec. 1. 09:13
 65/95 A kérdező kommentje:

"A kazánnal, kályhával semmi bajom nincs. Azért ha fűtesz vele az egész más, mintha csak a kertben meggyújtanád! Ehhez viszont ledarálni sem kell."

Valamennyire le kell darálni,ha nem darálom le nem fogok tudni betaposni csak egy keveset, nem lenne olyan egyszerű betaposni/behajtogatni, ráadásnak mivel csak keveset tudnék betaposni gyorsan elégne, így aztán ülhetnék ott egész nap mellette, nem lenne jó. Ha meg 10-20 cm-es darabokra vágná a gép akkor egyrészt körülményes lenne belapátolni, másrészt mivel sok a levegő a gallyak között gyorsan leégne.

Viszont ha le van darálva max 2cm-es szemcseméretre könnyen tárolható/lapátolható, illetve nem ég le olyan gyorsan. Szóval a darálást így se úgyse úszom meg.

"Neked fogalmad sincs a dolgokról."

De van.

"Csinálni akarsz egy 1 köbméter tűzterű kályhát, erre leírod, hogy ebbe belefér 1-2 talicskával.

Segítek; 1 köbméteres az IBC tartály is, számold ki, hány talicskával fér bele!"

Nem csak akarom, már félig kész van. Igen, kb annyi fér bele anélkül hogy kifolyna az apríték, max félig lehet rakni, meg amúgy is csak körülbelülre írtam, majd kitapasztalom mennyit kell rátenni hogy egész este égjen, ezen felül időnként vannak nagyobb gyökértuskók is azzal is számolok azért kell ekkora tűztér!

"Bevallom, azt hittem, hogy kazán lesz, csak véletlenül használtad rá a kályha szót."

Akkor rosszul hitted...

"Kályhaként még nagyobb hülyeség az egész."

Nem, nem hülyeség.

"Hova teszed, a nappaliba?"

Mint írtam a garázsomba, olvasni kéne...

"Oda hordod be a ramatyot, ott fogsz hamuzni?"

Igen, és képzeld el a garázsomba az autóm piszkos sáros kerekével is beszoktam állni...

"Bárhova lesz rakva, megmaradni nem lehet majd mellette. Iszonyatos sok hőt termel majd."

Volt már hasonló hegesztett kályhám abban bedöglött kukoricával fűtöttem, ha nem max levegőn megy akkor nem vészes. Nincs ebben semmi extra, nem az össz matéria kap lángra benne, csak annyi izzik odabenn amennyinek éppen elég oxigén van adva, nincs ebben semmi extra.

"10-es kazánlemez négyzetmétere 75 ezer körül van. Számold ki, nennyi pénzed lenne ha eladnád, s azt normális fűtésre fordíthatnád!"

Jah csak ahhoz hogy 75-rugót érjen négyzetmétere kell egy pár dolog, egyrészt anyagminőséget kellene tudni,másrészt számlát kéne tudni róla adni, harmadrészt ezek olyan anyagok amik meg vannak kicsit nyomorgatva, pl van olyan is amit a targonca megnyomott, úgyhogy erről ennyit.

Max méhtelepen tudnám leadni, de akkor meg már inkább előtte elhasználom amennyire lehet, utána is letudom adni.

Arról nem is beszélve ha vasanyagot hirdet az ember egyből ugranak a nem napon barnultak.

2021. dec. 1. 10:17
 66/95 anonim ***** válasza:
76%
Hagyjuk már ezt az embert, beszél össze vissza, folyamatosan magyarázkodik. Alapvető fogalmakkal nincs tisztában.
2021. dec. 1. 10:55
 67/95 A kérdező kommentje:

Ha ez nekem szólt, akkor örömmel tudatom neked nem magyarázkodom. Szimplán csak leírtam mi a valós helyzet, illetve válaszoltam :)

Amúgy ha már ekkora atomtudósnak hiszed magad írd már le hogy szerinted milyen "Alapvető fogalmakkal" nem vagyok tisztában. Ne csak böfögj.

2021. dec. 1. 11:00
 68/95 anonim ***** válasza:
91%

Ezer sebből vérzik az elgondolás.

Rengeteg hamuja van a gallyaknak, 20%. Tehát minden eltüzelt 5m³ után 1m³ hamu lesz. Hova teszed?

Kéményt pucolod majd 2 hetente? Oda is jut belőle bőven.

70-100 kW körüli teljesítményűek az általad felvázolt méretű kazánok.

Családi házhoz ez túl sok.

Ha meg tényleg ennyi kell, akkor siralmas a hőszigetelés, feltétlenül azon kellene javítani.

Vagy lefojtod?

Nagyon nem fog működni, faszén gyárad lesz, méretéhez képest nevetséges hőt ad majd le.

Arról már nem is beszélve, hogy garázs + nyílt égésterű kazán a tuti tűzeset receptje. Vagy leengeded a kocsiból a 60 liter benzint mielőtt begyújtasz? 😆

Nem személyeskedni akarok, de amilyen marhaságokat lehet itt néha olvasni, a te ötleted simán felfér a képzeletbeli dobogóra.

2021. dec. 1. 11:38
 69/95 A kérdező kommentje:

"Ezer sebből vérzik az elgondolás."

Nem vérzik sehonnan.

"Rengeteg hamuja van a gallyaknak, 20%. Tehát minden eltüzelt 5m³ után 1m³ hamu lesz. Hova teszed?"

Jó lesz az 2-4%-nak is, mindenhol ennyit írnak, és a tapasztalat is körülbelül ennyit mutat. De még ha feltételezem is hogy 10% körüli hamu jön ki a kályhából akkor is azzal már elbírok, 3 kommunális kukába bőven belefér.

"Kéményt pucolod majd 2 hetente? Oda is jut belőle bőven."

Bőven elég lesz évente, a hamu nagy részét kiviszi a huzat, fűtöttem már hasonlóban.

"70-100 kW körüli teljesítményűek az általad felvázolt méretű kazánok.

Családi házhoz ez túl sok.

Ha meg tényleg ennyi kell, akkor siralmas a hőszigetelés, feltétlenül azon kellene javítani."

Még mindig nem kazánról volt szó, és nem is családi házat tervezek fűteni vele, szimplán a garázsomat. Nem igazán érdekel a hőveszteség, gyakorlatilag ingyen van az apríték.

"Vagy lefojtod?

Nagyon nem fog működni, faszén gyárad lesz, méretéhez képest nevetséges hőt ad majd le."

Nem kell teljesen lefojtani, sima eltekerős huzatszabályozó lett rajta mint a sima kályhákon, csak kicsit nagyobb, valamennyi levegőt mindig kap, ahhoz hogy faszén keletkezzen ahhoz első lépésben izzásba kellene hozni a fát majd pedig totálisan elvenni a levegőt, de itt nem ez történik, mindig ugyan annyi levegőt kap és kész. Levegő mennyiségnek megfelelő sebességgel elég.

"Arról már nem is beszélve, hogy garázs + nyílt égésterű kazán a tuti tűzeset receptje. Vagy leengeded a kocsiból a 60 liter benzint mielőtt begyújtasz? 😆"

Valószínűleg jobban tudom mekkora a garázsom mint te... Kb 5,5m távolság van az autó, és a kályha között, egyéb éghető anyag meg nem igazán van a kályha környékén, mellesleg nem benzines.

Bár gondolom ha ennyire rettegsz a tűzesetektől semmivel se fűtesz, se villannyal, se gázzal, és ülsz a hidegben...

2021. dec. 2. 06:58
 70/95 A kérdező kommentje:

"Nem személyeskedni akarok, de amilyen marhaságokat lehet itt néha olvasni, a te ötleted simán felfér a képzeletbeli dobogóra."

Tudom hogy nem személyeskedsz szimplán csak satu hülye vagy, mondjuk az se jobb...

2021. dec. 2. 07:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!