Kezdőoldal » Otthon » Kert » Miért nem lehet a kertben...

Miért nem lehet a kertben elégetni a fás szárú hulladékot? Miért jó ez?

Figyelt kérdés

Nálunk régebben mindenfelé égették, tartott ez az időszak kb 1-2 hétig évente, most meg hogy nem lehet mindenki darálja, van aki villanyossal van aki 4t benzinessel, és van aki 2t benzinessel, esetleg traktorral, már tart vagy 3 hete ez a zajongás/füstölés, és nem hagy alább.

Előző évből kiindulva idén is a darálékot fogják égetni, a kertben hordóban/kazánban, ami kegyetlenül füstöl még rosszabb mint mikor simán a kertben elégették....

Mellesleg én is kénytelen vagyok darálni, sokkal több munka sokkal nagyobb szennyezés mintha simán elégetném a kertben...

2021. szept. 26. 09:43
 11/95 anonim ***** válasza:
9%

Látom a hozzászólások elolvasása sem megy neked, sajnálom, hogy csak ez a majom effektusra futotta. Leírtuk a megoldást, de nem, te még mindig égeted itt magad.

(ha berakok egy xd-t, akkor a következő kommentben vajon az is megjelenik hm?)

2021. szept. 26. 10:59
 12/95 anonim ***** válasza:
97%
Nálunk le sem lehet adni a kommunálisba és égetni sem lehet. 2 fáért senki nem vesz darálót 300 ezer forintért. Nálunk mindenki a kért végébe lerakja a gallyak át, ágakat.
2021. szept. 26. 11:08
 13/95 A kérdező kommentje:
Akkor jó, ezek szerint nem csak nekem esett le.
2021. szept. 26. 11:15
 14/95 anonim ***** válasza:
62%
Azért van a kéményeknek kötelező minimális magassága, hogy ne a füstben éljünk, mert az egészségkárosító. Főleg a nedves fa égetése.
2021. szept. 26. 11:25
 15/95 A kérdező kommentje:

24-es Nekem a kéményseprő (mikor a kéményt építettük) azt mondta a huzat miatt kell magasnak lenni, és legalább a tetőgerinc fölé kell nyúlnia, hogy a szél a füstöt/szénmonoxidot ne nyomja vissza, a kéménybe.

Illetve lehet tévedek, de az hogy a füst le csapódik az udvarra vagy sem, a légnyomásnak, illetve a légmozgásnak a függvénye.

2021. szept. 26. 11:41
 16/95 anonim ***** válasza:
83%

Jól tudod, és kémény nélkül nincs annyi szél, hogy ne a képünkbe kapjuk.

Egy asztmás ember akár szénmonoxid mérgezést is kaphat

2021. szept. 26. 12:10
 17/95 anonim ***** válasza:
67%
Én azt nem értem, mi a f*szomnak kertes ház azoknak, akik még egy kis komposztálót sem képesek elhelyezni a kert végében. Költözzetek lakásba, ha ennyire nyűg, hogy foglalkozni kell a kerttel.
2021. szept. 26. 13:58
 18/95 anonim ***** válasza:
82%

Nekem van egy 4 köbméteres komposztálóm és kerti ágdarálóm is van a vékony nyesedékeknek. De a fertőzött ágakat el kell égetni mert a fertőzés visszakerül a kertbe. Én még nem olvastam olyan cikket, hogy komposztáld be a moniliás faágat. Sajnos fertőzés van bőven. A másik dolog, hogy egy olyan ágdaráló ami viszi a vastag faágakat is több százezer forint. Azért hogy évente 4 órát menjen nem fogok venni. Ha meg hívok valakit akinek olyan gépe van az is több tízezer forint.

Nálunk az önkormányzat ad évente 3 db zsákot levélnek ágaknak. Oszd be. Csak abban viszik el az előírt mennyiséget. A többivel mit csinálsz senkit sem érdekel.

Ilyen az amikor valaki a lakóparki lakás 2. emeletéről jogszabályt ír.

2021. szept. 26. 15:15
 19/95 anonim ***** válasza:
40%

Hát, sokan egész komoly tévhitben élnek a komposztálással kapcsolatban.

Ha van kis benzines darálód, az ötször annyi ideig eregeti a benzinfüstöt, mint ameddig az égetés tartana. (A hanghatásról nem is beszélve.) Ha még kisebb elektromos darálód van, azzal meg aztán tényleg nem jutsz a végére, ha rendes kerted van, nem csak 2 fád meg 2 bokrod. És egész idő alatt eszi az áramot, ami ugyan nem a te kertedben füstöl, hanem X km-re, ahol az erőmű van, valaki más kertjében.

Egy normális daráló, amibe nem szálanként kel bedugdosni az egyenesre vágott vesszőt, még használtan is 3-400 E-be kerül.

A hulladékszállító cég eleve csak 2 akkora köteget visz el havonta egyszer, mint amekkora egy megtömött zöld zsák. Errefelé tisztességes méretű kertek vannak, akinek van mondjuk 50 gyümölcsfája, vagy ennek megfelelő szőlője, az hogy tudna elvitetni egy teherautónyi gallyat? A kötegelése is több napos munka. Ehelyett elégetjük, én 2x1 óra alatt szoktam. Mivel a többiek is ezt csinálják, mert értelmes alternatíva egyszerűen nincs, nem szólnak érte.

Ha aztán komposztálódik a darálék, akkor mi lesz belőle? Hát azt se sokan tudják (a kérdező pont igen), hogy abból ugyanúgy túlnyomórészt szén-dioxid keletkezik a komposztálódás során, mint az égetés során. Az egyetlenegy különbség a kettő közt az, hogy a komposztálódás egy lassú égés nevű folyamat, tehát nem egy óra alatt zajlik le, hanem több év alatt, de a lényegen nem változtat: a Természet szempontjából az égetés a kevésbé rossz, mivel CO2 ugyanannyi keletkezik, viszont egyéb káros füst az égetéssel keletkezik lényegesen kevesebb, mint a daráláshoz és elszállításhoz kapcsolódó benzin- és gázolajégetés miatt.

Eddig ez az önkormányzatokra volt bízva, hogy az ott lakók igénye szerint tiltsa vagy engedélyezze. Most ez meg fog szűnni, ha egyszer véget ér a pandémia, és mindenhol meg lesz tiltva.

2021. szept. 26. 15:45
 20/95 anonim ***** válasza:
92%
Nálunk ingyen osztogatnak zöld zsákokat, azokba kell tenni, utána a kuka mellé, és a szeméttel együtt, (de külön tartályban) elszállítják. De van nálunk zöldhulladék-udvar is, oda is el lehet vinni.
2021. szept. 26. 16:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!