Miért nem lehet a kertben elégetni a fás szárú hulladékot? Miért jó ez?
Nálunk régebben mindenfelé égették, tartott ez az időszak kb 1-2 hétig évente, most meg hogy nem lehet mindenki darálja, van aki villanyossal van aki 4t benzinessel, és van aki 2t benzinessel, esetleg traktorral, már tart vagy 3 hete ez a zajongás/füstölés, és nem hagy alább.
Előző évből kiindulva idén is a darálékot fogják égetni, a kertben hordóban/kazánban, ami kegyetlenül füstöl még rosszabb mint mikor simán a kertben elégették....
Mellesleg én is kénytelen vagyok darálni, sokkal több munka sokkal nagyobb szennyezés mintha simán elégetném a kertben...
Személyeskedés az megy, gratulálok!
Igazad van, egy ágdaráló teljesen zöld, semmi terhelést nem jelent a környezetre.
Bocs, kikívánkozott belőlem. Ennyire nem lehet senki sötét, hogy azt írja az égetés teljesen ok, míg a darálás szennyez.
Meg hogy ugyan annyi Co2 lesz belőle. Már hogy keletkezne ugyan annyi? Hidrogén, oxigén (=víz), nitrogén, távozik nagyrészt, a szén ott marad. Nem véletlen lesz fekete a komposzt.
A gond az hogy komposztálásnál egyrészt ugye ledarálod, nekem nagy kertem van kb 2000nm tele van gyümölcs fákkal, namármost év közben is jön le róla gally a viharokkal, meg metszeni is kell ősszel, ami gallymennyiségem van benzinessel kb 20-25 liter benzinből oldom meg, (volt villanyos is de az nem bírta),
Másrészt tételezzük fel nem égetem el hanem komposztálom kb 3-év alatt (ennyi idő míg az alja elkezd értékelhetően bomlani) lesz vagy 2-3 futónyi rothadó gallyaprítékom, ebből még mire föld lesz iszonyat mennyiségű metán és co2 szabadul fel, a metán meg nem kicsit káros, ha meg elszállíttatom számolj nyugodtan még ehhez 4-5 liter gázolajat, vagy benzint. Ha meg el is komposztálom se teríthetem szét, elég egy moniliás galy beledarálva a kupacba és annyi.
És ekkora telekből még van 3 amit rendezek több kevesebb fával, most perpillanat azon gondolkodom hogy veszek egy vegyes kazánt, és mondjuk azzal rásegítek a gázkazánra. Lég befúvással egész szépen ég még vizesen is, a "füst" nagy része meg inkább fehér gőz.
33
"Meg hogy ugyan annyi Co2 lesz belőle. Már hogy keletkezne ugyan annyi? Hidrogén, oxigén (=víz), nitrogén, távozik nagyrészt, a szén ott marad. Nem véletlen lesz fekete a komposzt."
Mondom, hogy nem sokat értesz hozzá. A komposzt az nem marad örökre komposzt. Az még csak a lebomlás felé vezető út fele. Onnantól még újabb 5 év, vagy még több, mire teljesen véget ér a lebomlás, és ismét CO2 lesz a komposzt utolsó darabkájából is. (Valamint pár dkg ásványi anyag, amit a növények anno a talajból vettek fel.)
Ahogy a "porból lettél, porrá leszel" mondás tartja a keresztényeknél, úgy van ez a növényeknél is: szén-dioxidból lettél, szén-dioxiddá leszel.
Igen, keletkezik bőven CO2, CH4 (metán), NH4 (ammónia), de ezeknek a saját egészségedre gyakorolt hatása messze eltörpül a formaldehid, fenol, benzol és dioxin vegyületek mellett. Az alacsony hőmérsékleten (pár száz C°-ról beszélünk) történő égetés során a növényi részekből ezek a kimondottan irritáló, mérgező, karcinogén vegyületek keletkeznek.
Komposztálás során meg lényegében SEMMI. Nem vagyok biológus, azt nem tudom megmondani mennyire jó ötlet visszateríteni a gyümölcsösbe (lárvák, peték maradnak-e benne) a komposzot, azt viszont teljes bizonyossággal állítom, igazi méreggyár minden zöldhulladék égetés.
Azt értem én hogy szabadul fel benne mérgező anyag, nyilván, de az a mennyiségű mérgező anyag így is felszabadul, csak a darálás, és a szállítás során, ráadásnak a darálókból még használt motorolaj is kerül ki, egy részét el is égeti és kieregeti, más részét meg leengeded, a villanyosnak meg annyira rövid az élettartama hogy a gyártásánál/megsemmisítésénél is keletkezik annyi méreg az üzemeltetési energiának káros előállítása mellett mintha elégetnél 10-20 köbméter vizes gallyat/levelet.
A 2t darálókról meg ne is beszéljünk, ahol meg traktort bérelnek ott még inkább megy a füst kifele.
Az meg hogy nem látod és nem olyan erős a szaga a kipufogófüstnek ne tévesszen meg.
Miért mindenki venni akarja az ágdarálót, amikor bérelni is lehet?
Mi minden évben 4000 ft + némi benzinért megoldjuk a 3-4 m3 ág ledarálást. Az apríték meg mehet a málnás közé mulcsnak, még kevés is.
Melyik a károsabb?
Elhozni és visszavinni a darálót, elégetni a benzint, s ez kb. 8 ezer forintba kerül.
Vagy fél óra alatt, szinte füst nélkül elégetni a gallyakat?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!