Kezdőoldal » Otthon » Kert » Miért nem lehet a kertben...

Miért nem lehet a kertben elégetni a fás szárú hulladékot? Miért jó ez?

Figyelt kérdés

Nálunk régebben mindenfelé égették, tartott ez az időszak kb 1-2 hétig évente, most meg hogy nem lehet mindenki darálja, van aki villanyossal van aki 4t benzinessel, és van aki 2t benzinessel, esetleg traktorral, már tart vagy 3 hete ez a zajongás/füstölés, és nem hagy alább.

Előző évből kiindulva idén is a darálékot fogják égetni, a kertben hordóban/kazánban, ami kegyetlenül füstöl még rosszabb mint mikor simán a kertben elégették....

Mellesleg én is kénytelen vagyok darálni, sokkal több munka sokkal nagyobb szennyezés mintha simán elégetném a kertben...

2021. szept. 26. 09:43
 51/95 anonim ***** válasza:
0%

Úgy látom bejött egy újabb érv az égetés mellett, ez pedig az egyik lehetséges alternatíva az ágaprítás környezeti terhe és az apríték halom bomlásából keletkező "bűz". Valóban ahogy a köznyelvben megkülönböztetjük a korhadást és a rohadást, úgy a szakirodalomban is elkülönül a kívánatos aerob és a nemkívánatos anaerob bomlás. A szén nitrogén arány eltolódásának köszönhető ez. Ha nincs elég nitrogén akkor a bomlás túl lassú, ha túl sok a nitrogén akkor pedig túl gyors, ezt hívjuk a köznyelvben rohadásnak. Ez könnyen megfigyelhető pl ha a levágott füvet nem keverjük, hanem egy halomban hagyjuk akkor annak szaga lesz rövid időn belül. Ez azért van mert a fűnek nagyon alacsony a rosttartalma viszont magas a nitrogén tartalma. Ez a száraz ágaknál éppen fordítva lesz, a friss ágak aprításakor pedig az arány kb optimális lesz, beindul egy bomlási folyamat, de nem lesz kellemetlen szaga.

Ha bármilyen szervesanyag halom mindig rohadásnak indulna akkor az őszi erdőben ahol az éppen lehullott levelek vastag takarót képeznek nem lehetne megmaradni a bűztől!

De ugye nem ez a kép él a fejünkben az őszi erdőről?

2021. nov. 29. 09:05
 52/95 A kérdező kommentje:

Erdőben más a helyzet ott viszonylag vékonyan van a levél, nagyon nagyon max 10cm vastagon, nem igazán tud rohadás elindulni, túl vékony a réteg így nem igazán tud bemelegedni,sok esetben inkább kiszárad mintsem elrohadna, bár ha erdőben találsz 30-40 cm vastag részt,egy kisebb esős időszak után mikor kicsit jobb idő van, és keresztül mész rajta az is elég kellemetlenül büdös.

Egyébként nyárfaerdőben elég gyakran van kimondottan büdös ősszel, főleg eső után.

A komposztban más a helyzet az erdőhöz képest, az elég vastag, ott simán elkezd rohadni főleg ha apróra vágott ág és falevél van összekeverve , mikor pedig kitavaszodik, és elkezdi a nap is melegíteni rendesen büdös lesz, ha megázik meg még sokkal rosszabb.

Mellesleg ha elég nagy a nyers ágból darált kupac, meg is gyulladhat, bemelegszik és begyullad nem egyszer volt rá példa, erdőirtáson darálták a gallyat/ágat kisebb 1 utánfutós kupacokba, először gőzölt, utána beizzott majd rendesen begyulladt, 2 kupac kigyulladt, a többit széthúztuk, és azokban is rendesen parázs volt.

Na mind1, nálam időközben megoldódott, lesz egy kályha a garázsomban 10-es kazánlemezből 1mx1mx1,2m-es tűztérrel,huzatszabályozóval, abba 1-2 talicskányi belefér, ha jönnek a kemény hidegek megdübbentem, és éjszaka tartja a jó időt bent. Ha meg beválik tudok szerezni, a szomszédok is mind szabadulnának tőle, mióta megemlítettem a kályha ötletét ajánlgatják hogy hozzák.

2021. nov. 29. 10:31
 53/95 anonim ***** válasza:
78%

"a fűnek nagyon alacsony a rosttartalma viszont magas a nitrogén tartalma"

Igencsak az ellenkezője az igaz. A fű majdnem tiszta rost. Tehát szén-hidrogén-oxigén. Nitrogén alig van benne.

Begyullad a kupac. Hát persze! Ez olyan, mintha azt mondanád hülyeség ez a kerék, hiszen nehezebb miatta húzni a szekeret, túrja maga előtt a földet. Fordítsd irányba és működni fog...

"éjszaka tartja a jó időt bent. Ha meg beválik tudok szerezni, a szomszédok is mind szabadulnának tőle, mióta megemlítettem a kályha ötletét ajánlgatják hogy hozzák."

Biztos vagyok benne, hogy hangos éljenzés tör ki amikor megdübbented. Csak ne vegyél levegőt amíg fűtesz, mert rákot okoz.

[link]

2021. nov. 29. 11:17
 54/95 anonim ***** válasza:
17%

53-as ez vagy nedves fa vagy vanbenne háztartási hulladék is.

Száraz fát ha égetsz ilyen füstőd nem lesz.

Sajnos vannak olyanok az országban akik szegények most ők fagyanak meg?

2021. nov. 29. 12:46
 55/95 anonim ***** válasza:
82%
Ezek szerint amikor téged elütnek a zebrán, te elfogadod Kispista válaszát, aki azzal védekezik, hogy nem volt pénze fékbetétre...
2021. nov. 29. 14:45
 56/95 anonim ***** válasza:
79%

Milyen kazánszörnyet akarsz te csinálni ember?

Remek lesz, amikor telerakod vizes sz@rral.

10-es kazánlemez? Minek?

Tudod, milyen drága ez most?

Ekkora tűztérbe majdnem egy körbála belefér.

Mekkora házad van, 500 négyzetméter? Még oda is nagy lenne.

2021. nov. 29. 18:56
 57/95 anonim ***** válasza:
80%
A kocsmában is mindig nagyobbat kell mondani, megszokta már.
2021. nov. 29. 19:22
 58/95 A kérdező kommentje:

"Begyullad a kupac. Hát persze! Ez olyan, mintha azt mondanád hülyeség ez a kerék, hiszen nehezebb miatta húzni a szekeret, túrja maga előtt a földet. Fordítsd irányba és működni fog..."

Mivan? Hogy jön ide a kerék? Attól hogy a panel 5. emeletén még nem láttál ilyet attól még létező jelenség.

"Biztos vagyok benne, hogy hangos éljenzés tör ki amikor megdübbented. Csak ne vegyél levegőt amíg fűtesz, mert rákot okoz."

Miért ne vegyek levegőt közben? Mikor telepakolom még nincs begyújtva, utána gyújtom meg, majd az ég addig ameddig, jó eséllyel ilyen mennyiségnél talán reggelig és annyi, miközben meg be van gyújtva nem nyitogatom, amúgy kipróbáltam kisebb mennyiséggel, egy régi sima teakályhával, kb az első 1-2 percben füstöl bár akkor se annyira mint ami a fényképen van amit linkeltél, utána ha hideg van csak a felszálló gőzt látni, durva szaga nincs.

Amúgy ilyen füstöt száraz fa forgáccsal is össze lehet hozni, de az olcsó szén is ilyen füstöt csinál.

"Milyen kazánszörnyet akarsz te csinálni ember?"

Szóval nem mondtam hogy kazán ember.

"10-es kazánlemez? Minek?"

Az van itthon, másrészt a vékonyabb szétég. Mondjuk vízteres kazánoknál szoktak lejjebb menni vastagsággal, bár azok is olyan 5-6mm vastagok, mondjuk ott hűti a víz a lemezt, nem tud szétégni.

"Tudod, milyen drága ez most?"

Tudom, de nem releváns.

"Ekkora tűztérbe majdnem egy körbála belefér."

Lehet, de kell is akkora tűztér hogy ne kelljen pakolgatni.

"Mekkora házad van, 500 négyzetméter? Még oda is nagy lenne."

Csak 310, de egy kályhával érdekes lenne fel fűteni...

"A kocsmában is mindig nagyobbat kell mondani, megszokta már."

Nem járok kocsmába,talán 2x ha voltam, de nem igazán jött be. Nagyot mondani se szoktam.

2021. nov. 29. 23:12
 59/95 anonim ***** válasza:
80%
Kétségbeesve keresed az önigazolást, de igazából érzed te magad is, hogy nagyon rossz amit teszel, saját magad előtt sem mersz őszinte lenni.
2021. nov. 30. 09:33
 60/95 A kérdező kommentje:

"Kétségbeesve keresed az önigazolást, de igazából érzed te magad is, hogy nagyon rossz amit teszel, saját magad előtt sem mersz őszinte lenni."

Nem, szó sincs ilyesmiről.

2021. nov. 30. 10:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!