Hány éves korban érdemes saját lakást vásárolni?
3 gyerekes gyári munkások vagyunk, a csoknak hála tudtunk albérletből saját újépítésűbe költözni, soha nem voltunk gazdagok, 2en havi 2 szombat túlórával 300 alatt keresünk összesen.
Szerintem nagyon jó dolog a csok, én örülök neki, ez az egy jó húzása volt o1g-éknek. És nagyon jó dolognak tartom, hogy támogatják a nagycsaládokat, nem csak c-k vannak ám nagy családdal... És nem azért van 3 gyerekünk, mert prolik vagyunk, vagy mert a "semmire" vállaltunk gyereket, manapság divat ilyen bugyutaságokat mondani, hanem mert eleve úgy indultunk neki, hogy legalább 4 gyereket akarunk. 3 már van.
Amúgy a csokot a 10+10milliót új építésűre lehet felhasználni, úgyhogy a megdrágult használt lákásoknak semmi közük a csokhoz... Sokkal inkább a kereslet-kínálathoz.
Anyámék paneljában székesfehérváron a meghírdetéstől számítva 2-3 napon belül veszik meg a lakásokat 68nm 3szoba 21-23millióért... Ennek semmi köze a csokhoz, ennek ahhoz van köze, hogy sokan akarnak beköltözni a városokba, mi pont a másik irányba mentünk.
#21:
Hogy a bánatba lehet 300 ezerből eltartani egy 5 tagú családot?! És a maradék 10 milliót honnan szedtétek? Mert hogy újépítésű lakást 30 millió alatt max Mucsajröcsögén kapsz.
Értem én, hogy cél a nagy család és ezzel nincs is baj, de én biztos nem vállalnám be, ha miatta nélkülözni kell.
Mert gondolom 20-25 évig fizetitek a hitelt, ami iszonyatosan hosszú idő, másrészt havi 300 ezer 3 gyerekkel max arra elég, hogy ellegyetek, de szórakozni, nyaralni kizárt, hogy jut.
Meg ha túlórázgattok, akkor időtök és energiátok sincs feltétlenül, akkor meg mi értelme? Az ember azért dolgozzon, hogy éljen és ne fordítva!
Igen, Mucsajröcsögén élünk Somogymegye nyugati felében egy eldugott faluban, 300ból pedig okosan simán ki lehet jönni itt vidéken, 5ünk kajájja úgy, hogy csak alapanyagot vásárolunk, mindent én főzök jelenleg 100ból megvan, egy gyerek nem eszik sokat, a rezsink átlag 40.000/ho, hobbim kezdi hozni nem pedig vinni a pénzt, de vállalkozástól még messze vagyok.
Munkába járás ingyenes. Óvoda 5perc gyalog, az iskola majdnem 7... Kajánk egy jó nagy részét megtermeljük, van 10 csirke, tojásra sem költünk.
Átlagosan havi 100ezrünk van arra, hogy ruházkodjuk, szórakozzunk, kiránduljunk, játékot vegyünk, vagy ha epp mindenki úgy érzi, mindene megvan, nemes egyszerűséggel félretegyük... Szóval nem érzem, hogy bármiben nélkülöznénk...
Persze soha nem lesz mazerattim, pedig nagyon szeretnék, de be kell érnem a lada 4*4 emmel.
Szerintem a csok azoknak jó, akinek van mar 2 gyereke és éppen a harmadikon is gondolkoznak, vagy megvan már a 3, illetve aki időben kapcsolt és esetleg vidéken is lakik.
Könnyen belátható, hogy ma Budapesten nem lesz belőle új lakás/ház egy egyszerű ember esetében.
Akiktől vettük a lakásunkat anno agglomerációban, ők még újépítésűként vették 10 éve 12 millióért. Belefutottak 2008-ba, amikor mi rendeztük a terheiket még 8,7 millióval tartoztak és 100 ezer fölötti törlesztőjük volt, ami már erejükön felül ment, elmondták, hogy sokszor kellett a szüleiktől kölcsön kérniük hó végén. Nem tanultak, 3 gyerekkel és csokkal új házba mentek 10+7 milliós hitellel, ezer éves futamidővel, mert azt mondták havi 80 ezer lehet max a törlesztőjük, ennél többet nem tudnak kigazdálkodni. Sajnálom őket, mert rendes emberek, de ha baj lesz, ők hatalmasat fognak bukni sajnos, ez borítékolható.
A csok megeteti az egyszerű kisembert mennyire jól jár... Hát nem. Akinek jó önereje van, vagy biztonsággal tudna dupla törlesztőt is fizetni, annak igen. De így kicentizve nem.
És a fiataloknak sem segítség, mert így is éppen elég stressz van az életükben. Baromi nehéz megteremteni az alapokat, a semmire három gyereket bevállalni pedig hatalmas felelőtlenség.
Én egyetlen intézkedésnek örülnék jelen állapotunkban. Ha a gyermek után használt lakásra járó csokot utólag is fel lehetne venni és be lehetne törleszteni a lakáshitelbe. Vagy ha azt mondaná Vitya, hogy a jelzáloghiteles fiatalokat megtámogatja fél millával a gyerek születésekor, ami a tőketartozás ból kerül levonásra. Több irányba kéne kiterjeszteni a csok-ot, mert ez most csak egy nagyon szűk rétegnek ad normális továbblépési és ösztönzési lehetőséget és a fiatalok elkeseredtek, inkább elmennek külföldre, ahol előbb összeszedik egy itthoni lakás árát, a gyerekvállalás pedig 30 alatt már szinte szóba sem kerül.
"Akinek jó önereje van, vagy biztonsággal tudna dupla törlesztőt is fizetni, annak igen. De így kicentizve nem."
Az ilyet sem értettem soha, hogy hogy lehet valaki ilyen felelőtlen, meggondolatlan. Hogy bevállal 30 éves hitelt úgy, hogy épp csak hogy tudja fizetni, aztán mikor kicsit megszorul, akkor nagy a baj.
Még véletlen sem jut eszébe, hogy lentebb adja az igényeit vagy várjon még, hogy addig nyújtózzon, ameddig a takaró ér. Mert 30-40%-tól jobban eladósodni nem szabadna!
Nekem is volt devizahitelem. Az akkori fizetésem 18%-a volt a törlesztő. Aztán mikor elszállt a frank ára, akkor már 60%-kal többet fizettem, de még mindig csak a fizum kb 30%-át, tehát nem vágott haza az egész.
És ehhez nem kell más, csak józan ész!
"ha azt mondaná Vitya, hogy a jelzáloghiteles fiatalokat megtámogatja fél millával a gyerek születésekor, ami a tőketartozás ból kerül levonásra"
Na, ehelyett a cafeterianál is 83%-os adót tett a lakáshitel törlesztésére a korábbi 0%-kal szemben. Pedig örültem neki, hogy egy kis segítség van.
"a gyerekvállalás pedig 30 alatt már szinte szóba sem kerül"
Hát ezaz. Hiába volt mindig munkám, 32 évesen tudtam csak lakást venni, azt is azért, mert évekig gyűjtöttem LTP-ben (amit szintén kinyírt Vitya)
Most, 36 évesen a gyerek már szóba sem jön, maradok így, ahogy vagyok. Testvéremnek vannak gyerekei, valamelyik majd csak bevág az otthonba, ha már túl szenilis leszek...
" De amúgy jobb 35 előtt, mert akkor csak a fele a vagyonszerzési illeték és fizetheted részletben is."
15 millióig.
15 misiért Bp-en már semmit nem kapsz kb, vidéki nagyvárosokban alig-alig max egérlyukakat, így ez már csak annak segítség, aki vidéken a világvégén akar venni bármit is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!