Hány éves korban érdemes saját lakást vásárolni?
4 éve vettem, 27 évesen, némi hitellel és szülői támogatással.
Előbb kellett volna belevágni.
Most nézegetem, hogyan lehetne továbblépni a kis lakásból nem túl nagy kertes házba (sorház, ikerház, nem túl nagy különálló keres ház), de hiába ment fel az én lakásom értéke is duplájára nem igazán lehet kigazdálkodni még sajnos
Akkor vennék, amikor lehetőségem van rá.
Hagy meséljem el a mi példánkat. Egy évvel ezelőtt vásároltuk meg a lakásunkat hitelre, előtte albérletben éltünk 100+rezsiért. Tehát a lakhatásunkra fixen elment 100 ezer. Közben a lakásárak jelentősen emelkedtek, amit januárban megtudtunk volna venni 14,5 millióért, azt nyár végén vettük meg alkuval 16-ért és még így is jó árat sikerült kiharcolni. És továbbgondolva... amit megvettünk 16-ért, azt ma (14 hónappal később) 24-ért el lehetne adni. Ezek tények. Tehát ha csak 14 hónapot várunk a vásárlással, akkor bukunk 8 milliót + 14 havi bérleti díjat, vagy is 1,4 milliót. Az illetéken is elmegy párszázezer, meg az ügyvéden is pár tíz és a hitelkamatokon is... sok. Gyors fejszámolással azt lehet mondani, hogy buktunk csaknem 10 milliót ugyanazon a lakásvásárláson csak azért, mert a tökeinket vakargattuk egy évig. Nyilván ez az egy-két év ilyen volt és nem tudni milyen lesz a következő egy-két év, ez tény. Mindenki döntsön a saját agymenései alapján, mi is így tettünk.
A törlesztőnk 70 ezer forint havonta és mivel még anno kötöttünk lakástakarékokat, az állami támogatásoknak és a folyamatos előtörlesztésnek köszönhetően 5 év múlva lesz egy tehermentes lakásunk, aminek a hitele alig került pár száz ezer forintunkba. Tehát 7-800 e ft, kontra 10 millió.
Mi nem bántuk meg a döntésünket és sajnos van olyan barátunk, aki nagyon nem akart hitelt, évek óta gyűjtöget baromi jó fizetésből és idén jött rá, hogy vagy összeszedi magát és minimális hitellel vesz végre egy lakást, vagy sosem fog, mert a megtakarításai nem gyarapodnak olyan ütemben, mint kéne. Sokkal rosszabbul járt így, mintha 3-4 éve vesz fel kb. ugyanekkora hitelt rá.
Akkor érdemes venni, amikor van rá lehetőséged és pénzed. De amúgy jobb 35 előtt, mert akkor csak a fele a vagyonszerzési illeték és fizetheted részletben is.
Most nem túl jó a helyzet, mert iszonyatosan elszálltak az ingatlanárak, gyakorlatilag 4 év alatt megduplázódtak. Azért persze gondold át, mert 20 év az nagyon sok idő és alaposan járj utána a lakásnak és a környéknek is, mielőtt megveszed (pl. szomszédok, közös képviselő, stb).
Én még az árak elszaladása előtt vettem kéglit és szerencsére 15 év futamidővel megúsztam. Ettől többet nem nagyon akartam bevállalni és nem bírom megérteni azt, aki 30 éves hitelt képes fölvenni.
"kisebb magyar városokban duplakomfortos, 4-5 szobás luxuslakásokat lehet venni 15-16 millióért"
Max Mucsajröcsögén, ahol se csatorna, se infrastruktúra, se munka, se internet.
Bármelyik városban, ami 20 perc távolságon belül van egy megyeszékhelyhez nem fogsz kapni normális házat 20 millió alatt. És ennyiért egy felújított Kádár-kockát kapsz, 3 szobával.
Megyeszékhely kertvárosában, élhető helyen 80 nm körüli ház alsó hangon 30-35 millió.
Ez nem is csak a kortól függ, hanem a lehetőségedtől. Sok pénzed van? Megteheted, hogy vásárolsz egy lakást, anélkül, hogy bajba sodornád magad? Van stabil, kiszámítható jövedelemforrásod? Van családod, akik tudnak támogatni anyagilag, ha baj történne? Na ezek a kérdések már inkább fontosak.
Én jelenleg 26 évesen egyszerűen nem vagyok hajlandó lakást venni ilyen ingatlanárak mellett. ÉK Magyarországon lakok. 5 évvel ezelőtt egy 35 négyzetméteres lakáshoz kb. 4-5 millióért hozzá lehetett jutni. Most 8 millió. Hát elmegy az egész ingatlanpiac a qrva anyjába! És akkor az ember vegyen fel még hitelt, ami még rádob 1-2 milliót, meg persze fizesse ki a járulékokat (2% vagy 4%), az ingatlanügynököt. Aztán egy minimális felújítást ejtsen meg, bútorozza be... Hát a francokat. Ilyen ingatlanárak mellett az összes eladó dugja fel magának a lakását jó mélyre. Azt is fel kéne akasztani, aki kitalálta a CSOK-ot. Semmi mást nem ért el vele, csak hogy jól megdrágultak a lakások.
Az járt jól, aki még 5-10 évvel ezelőtt vásárolt lakást. Akkor a piacon jó vásárlási lehetőségek voltak, a kereslet volt előnyös helyzetben. Most ez teljesen megfordult. A lakástulajdonosok és eladók vannak jó helyzetben.
Az egyetlen jó játékstratégia, ha nem játszol.
"5 évvel ezelőtt egy 35 négyzetméteres lakáshoz kb. 4-5 millióért hozzá lehetett jutni. Most 8 millió."
Örülj, hogy csak ennyit emelkedtek. Ahol én lakom, a 35 nm-es lakások 3 éve még 6 millió körül voltak, most 13 millióért mennek.
"fizesse ki a járulékokat (2% vagy 4%), az ingatlanügynököt. Aztán egy minimális felújítást ejtsen meg, bútorozza be..."
Ha 35 alatt vagy, akkor csak 2% az illeték és lehet részletre fizetni. Persze mocsokság, de ez van. Az ingatlanügynököt meg ki kell hagyni, mert az esetek többségében semmit nem csinál, csak felveszi a pénzt. Közvetlen a tulajtól kell venni, felújított lakást, akár százezreket spórolhatsz.
Én direkt felújított kégliket néztem anno. Egy tisztasági festésen, meg pár apróságon (csillárok, karnisok) kívül nem volt vele felújítási költség. Az egész egy százasból megvolt.
Bútorozás meg apránként ment, lehet azt úgy is.
"Azt is fel kéne akasztani, aki kitalálta a CSOK-ot."
Nem mondom meg ki volt, de a neve O-val kezdődik és rbánnal végződik. A CSOK egy értelmetlen baromság, ami csak a gazdagoknak jó és ellehetetleníti azokat, akik szeretnének saját lakást, de nem tudnak vagy nem akarnak 3 gyereket legyártani. Mellette meg az LTP-t, amit mindenki igénybe tudott venni, azt ki kellett nyírni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!