Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Hogyan lehet saját otthonom?

Hogyan lehet saját otthonom?

Figyelt kérdés

28 éves nő vagyok, tanárként dolgozom. Most január óta 364 ezer a nettó fizetésem, előtte 260 volt. Korábban nem tudtam annyiból megtakarítani, most egy picit jobb a helyzet.

Budapesten élek albérletben, január óta sikerül félretennem kb. havi 40 ezret. De ez egy évben még mindig csak kevesebb, mint fél millió forint.

Sajnos az albérlet viszi el a fizetésem nagy részét, de lakni muszáj valahol. Családi segítségem nincs és örökölni nem fogok soha, mert a szüleim kitagadtak, amikor megtudták, hogy leszbikus vagyok.

Szóval itt vagyok teljesen egyedül a világban és kétségbe vagyok esve. Ha valami történne velem, pl. hosszabb betegség miatt nem dolgozhatnék, még az albérletem is elveszteném, utcára kerülnék.

Nem tudom, hogy tudnék saját lakáshoz jutni, pedig az minden álmom. Az sem lenne baj, ha egy 10nm-es pincelakás lenne, csak lenne valami biztonságos hely, amit nem vehetnek el tőlem. De még a penészes, romos, apró szuterének is 17-20 milliónál kezdődnek...

Hogy lehet a mai világban saját lakáshoz jutni? Annyira tehetetlen szarnak érzem magam, mikor látom, hogy velem egykorú ismerőseim gyönyörű családi házakat vesznek, én meg egy szuterén gödröt sem tudok.

aug. 15. 08:58
1 2 3 4 5
 41/47 anonim ***** válasza:
100%

1. Febr. 15-ig jelentkezel egy olyan egyetemi képzésre ami piacképes és oktatják levelezőn. pl. informatikus mérnök vagy biotechnológus stb. Elvégzed és lesz piacképes fizetésed (ha már nincs állami féléved, akkor a havi félretehető pénzed erre rámegy). Vagy elvégzel egy szakmai képzést pl. cukrász, szakács, körmös, fodrász és a megszerzett új tudásodra építesz egy vállalkozást. Ezt ingyenesen meg tudod tenni, mármint a legtöbb szakmai képzés jár ingyenesen (diploma után is), csak ügyesen keresni kell a képző helyeket.

2. Másodállást vállalsz hétvégente, bármit takarítás, gyermekfelügyelet, vagy ha szerencséd van és olyan a szakod akkor korrepetálást vagy online oktatást.

3. Elköltözöl Budapestről egy olyan vidéki településre ahol adnak pedagógus szolgálati lakást/szállást. Pedagógus fizetésed úgyis megkapod. Ha ennyire kis település nem jön be, akkor elköltözöl egy vidéki kisvárosba ahol keresel (van bőven) pedagógus állást, és persze jóval olcsóbb a bérelt ingatlan mint Pesten.

4. Csúnya de járható út, olyan párt találsz, aki stabil/tőled stabilabb anyagi háttérrel rendelkezik, és összeköltöztök. Persze ettől még a karriered építéséről ne feledkezz meg.

5. Mindegyik variáció kombinálható azzal,hogy valakivel közösen bérelsz lakást, és ha nem is felére de kb. 40%-al csökken a lakhatási költséged.

6. Felszámolsz mindent és külföldre költözöl, és ott végigjárod a ranglétrát. Nyilván ott is nehéz lenne a kezdet, és nem tanítással foglalkoznál, eleinte biztosan nem. Lakásod itt is sokára lenne, de a fizetésedből ha már kialakult az életed, (pl. honosították a diplomádat) meg tudsz élni.

7. Nyersz a lottón vagy valamelyik kviz műsorban és megoldódik a dolog.

dec. 9. 10:33
 42/47 anonim ***** válasza:

Kimész Ausztriába szezonmunkára, ha németül beszélsz akkor pincérnek, 2200-2500 eurót megkeresel teljes ellátással. Ha angolul beszélsz akkor marad a segéd munka a konyhán, így 1800-2200 euró teljes ellátással.

2-4 év után veszel egy lakást és vissza mész tanítani.

dec. 9. 13:46
 43/47 anonim ***** válasza:
27%
Én csak #42 válaszát mondanám járhatónak, és a "gazdag pasast szedsz össze" variációt. Itthoni fizetésből főleg Budapesten, környékén vagy az M7 vonalán lakást/házat venni szinte lehetetlen.. Ha meg is van a beugród, ami évek, 40-50 millió forintot kell felvenned hitelbe, amit kb életed végéig se törlesztesz vissza... vagy örökölsz és odaköltözöl vagy eladod és azzal meg tudsz indulni. A többi opció nem megy szerintem... és a kormány tovább fűti a piacot, csak emelkedni fognak az árak.
dec. 9. 15:36
 44/47 anonim ***** válasza:
Aki nekem ismerős/rokon van, az mind örökölt vagy szülőkkel/nagyszülőkkel lakott és az ő házukat/lakásukat örökölte meg, közben segített felújítani... nem egyszerű meg nem kényelmes az idősebbekkel együtt lakni, de ez van, sokaknak csak ez a lehetőség van, de legalább van tető a fejük felett.
dec. 9. 15:38
 45/47 anonim ***** válasza:
"gazdag pasast szedsz össze", "örökölsz és odaköltözöl vagy eladod" Ezek nem opciók a kérdezőnek, mert nem fogadták túl jól a szülei hogy leszbikus, így kitagadták. (Nem mintha ez lehetséges lenne, mert a köteles rész így is járna neki a szülei halála után, de más megoldások is vannak hogy kiszorítsák a köteles részből is, persze ha nagyon konokok a szülei és nem képesek soha elfogadni a lányuk szexuális orientációját.) Valahogy én úgy látom hogy a leszbikus kapcsolatokban nem annyira van jelen az, hogy gazdag nő szegényebbel..valahogy ebben olyan egyenlőséget látok a környezetemben lévő női párok között. Maximum egyik jobban keres..és biztosabb anyagi helyzetben van.
dec. 9. 15:53
 46/47 anonim ***** válasza:
Én a köteles részre nem alapoznék a kérdező kora miatt. Simán lehet 30 év is mire megörökli. Kivéve, ha nem lesz mit örökölni. Csak a példa kedvéért az egyik szülő megözvegyül, nem tud már magáról gondoskodni, és eladja a házát egy idősotthoni szobáért. Nem egyedi eset, én is ezt tenném hasonló helyzetben.
dec. 9. 16:50
 47/47 anonim ***** válasza:
56%

Vagy leadsz az igényekből, en pl Bp-től 20km re élek egy falu szőlőhegyén, ahol rengetegen élnek már rajtam kívül, van aki hozzám hasonlóan nomád körülményekkel, van aki kacsalábon forgó palotában.

Én egy 900négyuetméteres telket vettem itt 5évvel ezelőtt pontosan 1.1millióért. Ezen áll a lakóautóm amiben élek 4éve, valamint már épül a 8méter átmérőjű jurtám.

dec. 9. 19:46
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!