Eladnátok a 3 szobás házat, ha lenne 4 gyermek..?
Sziasztok.
Párommal nagyon vitatkozunk, ugyanis most fog megszületni a 4. babánk. Van 3 szép nagy méretű szobánk.
Pàrom szeretne építeni a házhoz még 1 szobát, hisz akkor még mindig csak 4 szobánk lesz. Azonban én inkább eladnám és vennék egy nagyobb házat, ahol nagyobb a tér. Van egy 30 négyzetméteres nappalis konyhánk, meg fürdőnk és ez egy lapos ház. Azonban én szívem szerint inkább laknék egy emeletesbe, ahol nagyobb a tér meg egy nagyobb nappalisba, mert én azt érzem nem férünk...
Azonban nem egyszerű eladni, hisz úgy lenne csak pénzünk, ha ezt eladnánk és úgy vennénk.
Panelbe ennyi gyerekkel én nem szívesen mennék.
Nyilván gondolkodhattunk volna előre is, de falun lakunk és itt annó ez a ház volt a legmegfelelőbb évek óta.
"És a 95 esetből 90 sz*r döntést hoz, aki ilyen szinten ragaszkodik, ha anyagi értelemben megterhelő fenntartani nekik ekkora házat"
Hát ja, ha anyagilag megterhelő. De most őszintén, mennyivel kisebb az átlagos rezsije egy (hasra csapok) 60 négyzetméteres háznak, mint egy 90-esnek? Na ugye...
"Ugyanazon a környéken egy 5 szobás árából vehetnek bőven egy fele akkorát úgy, hogy arra is marad keret"
Ja hát igen, ha ekkora hodályokról beszélünk, akkor naná, hogy felesleges, csak hát a magyar családok elképesztően kicsike része él 5 hálós házakban... Mert gondolom a szoba alatt a hálókat értetted és nem számolod bele még a budit is.
31# A 28-as válasz éppen egy 5 szobásra reflektál, én meg arra reflektáltam.
A rezsi nagyon sok összetevős, hatalmas különbség lehet 120 nm és 120 nm rezsije között is, hát ha még felezzük is akár az alapterületet (és mily döbbenet, közel sem biztos, hogy a 120-as fenntartása veszít egyértelműen). Ahol viszont gondot jelent fenntartani, ott jellemzően korszerűsíteni is, szóval egyre nagyobb lesz a baj. A gyerekek kirepülnek, a szülők nyugdíjba mennek, akár meg is hal az egyik fél, a másik vagy fenntartja továbbra is a hodályt akár erején felül is, mert az emlékek és blabla, vagy hoz egy reális döntést.
Az ideális szerintem az lenne, hogy ahogy nő a család, úgy nő az ingatlan is. Majd ahogy csökken, úgy zsugorodik ismét.
Nyilván az lenne az ideális egy álomvilágban, de akár az is lehetne ideális, hogy ha már az emberiség évezredekig megvolt úgy, hogy nem volt minden 5 évesnek külön szobája, mert "igényli", akkor esetleg nem építenénk feleslegesen nagy hodályokat, csak azért mert van a család történetében 3 év, amikor jól jött volna x+1 szoba.
Nem akarok azzal jönni, hogy régen minden jó volt és most is úgy kéne lennie, de több generációs, sokkal nagyobb létszámú családok éltek kisebb házakban, mint amikre most sikítva akar minden második válaszoló ráhúzni még egy emeletet, úgy hogy nincs rá anyagi fedezet igazából.
Egyet is értek veled, meg nem is. Mondom ezt úgy, hogy nekünk van plusz egy szobánk, de a gyerekeink össze vannak nőve (4 és 6 évesek) egyelőre, közös szobájuk van jelenleg. Szerintem ez jópár évig nem jelent gondot egyáltalán.
Viszont azért azt tegyük hozzá, hogy az én szüleim generációja még pont belecsúszott abba, ahol több generáció élt együtt, nem csak a gyerekek nőttek fel egy szobában. Hát van is abban a generációban elég lelki rozzant... Én nem mondom, hogy ez csak is a privát tér hiányának tudható be, nyilván nagyon sok összetevős, de na. Valahol biztosan ez is közrejátszik. A hodály építés meg éppen az ő generációjuk fiatal felnőtt korában élte fellegvárát (80-90-es évek). Szerintem ehhez képest a mai típus házak sokkal barátságosabbak azért, de abban teljesen egyetértek, hogy nem kéne irreális költségekbe vernie magát családoknak, pláne nem kéne hülyeségeket javasolgatni itt.
Én nem azt mondom, hogy ne legyen külön szoba, ha megtehetitek. 2 gyerekhez gyakorlatilag elég 3 háló és akkor van mindenkinek külön szobája és kész. Na de 4 gyereknél egy 5 hálós ház kellene, ami azért meglehetősen ritka, ez már az általad említett 80-90-es évek hodályait idézi. Ha van rá pénz, akkor mehet ez is, de nem terhesen aggódnék ilyenen, és ja: egy 5 éves gyereknek nem fog saját szoba kelleni, még csak eszébe sem fog ez jutni...
"Hát van is abban a generációban elég lelki rozzant... "
Hát ha ez nagyobb részt a privát tér hiányának lenne betudható, akkor a komplett emberiség egészen idiáig csak lelki rozzantakból állt volna... bár ki tudja. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!