A mostani tinédzsereknek hogyan lesz esélyük saját ingatlanra?
Figyelt kérdés
Egyik kollégám mondta, hogy van egy most 18 éves húga, de nem tudja elképzelni neki hogyan lesz majd saját lakása. Az ingatlan árak már így is háromszorosára nőttek az elmúlt 10 évben és a szakértők azt mondják 2-3 év és ismét másfélszeresére nő. Lehet persze kicsit több kell, mint 2-3 év, de úgyis középtávon is nézve a bérek egyre jobban lemaradnak az árak mögött és például Budapesten és környékén már átlag magyar embernek esélytelen saját tulajdonú házat venni, el sem tudja magát évtizedekre adósítani. Jöttek ugyebár külföldiek is, akik nagyobb tőkével rendelkeznek és kiszorították a hazaiakat. Legvégül tényleg más nem marad csak az öröklés, vannak olyan városok a világban, ahol már kb így megy.2024. jan. 11. 16:58
41/61 anonim válasza:
14 éve van hatalmon ez az ámokfutó. 40 év múlva is elmúlt nyolc évezni fogsz? Komolyan siralmas!
42/61 anonim válasza:
Hát pedig már akar osztrák berek is lehetnének, ha nem lett volna az az elmúlt 8 év. A Fidesszel előre megyünk nem hátra !!!
44/61 anonim válasza:
hogy lesz ingatlanuk? Hitelből.
Ma már (első lakásvásárlóknak, 41 év alatt) már 10% önerő is elég a hitelhez. Első lakásnak egy kis garzon panel is megfelelő 31 millióért, ebből mondjuk 3,1 milliót összekaparni nem nagy kunszt. Többi meg hitel.
45/61 anonim válasza:
44: azert egy hitelkalkulátort nézz meg 10 % önerő mellett mekkora lesz a törlesztő akár csak egy garzon esetében is. Nem 100 ezer tippre.
46/61 anonim válasza:
2 év mosogatás ausztriában és lazán megvan a 30 % önerő nyelvtudás nélkül, vagy 1-1,5 év szakmunka ugyanott... csak ezért tenni kéne!
Vagy egyéb hosszabb megoldás: másodállás, összes túlóra, tanulás
47/61 anonim válasza:
#44: 28 millió forint 30 évre 170-180 ezer/hó.
Egy pár gond nélkül kifizeti vagy egy jól kereső egyedülálló (nem pályakezdő, de nem is kell lakást venni 23 évesen)
48/61 anonim válasza:
#47 szerintem figyelembe kéne venni, hogy az ember nem arra vágyik, hogy 50 éves korában egy garzonban éljen, amit addigra tudott törleszteni, hanem nem rossz ha már a gyerekek is kiröppennek. De ehhez nem egy 31 nm garzon kell hanem a gyermekek számától függő 3-4 szobás lakás/ház.
49/61 anonim válasza:
#48: persze, de bármikor eladható egy hitellel terhelt inhatlan is. Plusz ugyanúgy lehet előtörleszteni folyamatosan vagy gyűjteni önerőt egy másik lakáshoz stb. Én 2018-ban 20 miliós lakást vettem 15 millió hitellel 20 évre. Azóta a lakás már 45 milliót ér, a tőkém meg kb 10 millió, mert törlesztettem elő valamennyit. Ha most eladnám a lakásom, akkor maradna 35 millióm simán, miután a hitelt végtörlesztettem. Párommal ketten együtt akár 100 millió ft hitelt is fel tudnánk venni 25 évre, mert a fizunk elbírná. Persze nem akarunk :)
50/61 anonim válasza:
*úgy értem a tőketartozásom 10 millió
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!