Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » A mostani tinédzsereknek...

A mostani tinédzsereknek hogyan lesz esélyük saját ingatlanra?

Figyelt kérdés
Egyik kollégám mondta, hogy van egy most 18 éves húga, de nem tudja elképzelni neki hogyan lesz majd saját lakása. Az ingatlan árak már így is háromszorosára nőttek az elmúlt 10 évben és a szakértők azt mondják 2-3 év és ismét másfélszeresére nő. Lehet persze kicsit több kell, mint 2-3 év, de úgyis középtávon is nézve a bérek egyre jobban lemaradnak az árak mögött és például Budapesten és környékén már átlag magyar embernek esélytelen saját tulajdonú házat venni, el sem tudja magát évtizedekre adósítani. Jöttek ugyebár külföldiek is, akik nagyobb tőkével rendelkeznek és kiszorították a hazaiakat. Legvégül tényleg más nem marad csak az öröklés, vannak olyan városok a világban, ahol már kb így megy.

2024. jan. 11. 16:58
1 2 3 4 5 6 7
 21/61 anonim ***** válasza:
100%

Kollégámnak

2015-ben volt lehetősége megvásárolni a nagybátyától a házát.

Áron alul 6,5 millióért.

Akkor 2015-ben volt 33 éves a srác,a szüleivel élt szintén pannonhalmán.

Megvolt rá a pénze egybe.

Mindenki mondta neki,ha megtudja vásárolni vegye meg,tőlem is kérdezgette,hogy szerintem mit csináljon, én is arra biztattam,hogy ugorjon bele, vásárolja meg.

még a szülei is noszogatták rá..

Addig hezitált,addig agyalt ,húzta az időt, míg eladták másnak azt a házat.

Ma Pannonhalmán élhető házat,

35 millió alatt nem kapsz.

A srác nemrég múlt 42 éves ugyanúgy Pannonhalmán él a szülői házban,a szüleivel.

Szinte minden hónapban elpanaszolja, nekem,hogy meg kellett volna vennie,hogy élete legnagyobb hibáját követte el.

Lesz majd neki is saját háza, majd egyszer,ha megörökli a szülei házát.

2024. jan. 12. 12:46
 22/61 anonim ***** válasza:
58%

A sok okos írja régebben sem volt könnyebb.

Egy kérdést szeretnék feltenni. Ma vidéken 25-40 misi (allapot) egy ház felénk.

Apámék építkeztek abban az időben.

Szeretném ha valamelyik okos leírná ma mennyi lenne egy építkezés, és melyik bank ad rá annyi hitelt? 🙃

Ha anno tudtak, ma nem akkor nekem az egyenlő a rosszabb élettel de lehet én vagyok buta

2024. jan. 12. 13:03
 23/61 anonim ***** válasza:
64%

Régen apámék ledolgozták a 8 órát, aztán otthon még este 8-ig amíg világos volt házat építettek. A betont gereblyével keverték, a bontott téglát ők pucolták, a tetőbe az ácskapcsokat maga kalapálta ki betonvasból. 2 évig güriztek vele napi szinten.

Csak vasárnap ettek húst, egy autó sem volt az egész családban.

Így lett házuk.

Ma 2024-ben bevállalnád ezt a mértékű lemondást mindenről?

2024. jan. 12. 13:18
 24/61 anonim ***** válasza:
33%

Jó a story.

Apum is 2 év alatt húzta fel egy baratjaval a házat, maszekolt sokat. Egy trabant volt a kocsink en a kanyarban sem voltam.

Bevállalnám igen, persze ha a kormány engedné. Ma nem építheted a sajat hazad csak kőműves, papírok mindenhez, utolso csavart is könyveld. Nem az van hogy Jóska az utca végéből át jön és az arany aszokos sörös üveggel elhuzza a falat hogy “derékszög” legyen.

Anno tudtak szerezni anyagot, ma megba*nak érte. Na ez a kulonbseg a mai orszag es 30 evvel ezelőttihez képest.

Anno 8 óráztál, ma sok helyen 4/4 12ben vagy, ejszakaval.

Soroljam??

2024. jan. 12. 14:47
 25/61 anonim ***** válasza:
59%

Nagy szüleim apai ágról: Mindketten TSZ dolgozok voltak, 3 gyereket neveltek fel. Építkeztek a 60-as évek közepén 2 kis gyerekkel, gereblyével keverték a beton, a habarcsot, meg még a vakolatot is. Kb 10 m2-es lyukban éltek ezalatt évekig, pottyanatós wc volt az udvaron. Papám épület asztalos volt így a tető szerkezetet ajtókat, ablakokat ő csinálta. Mamám mellék állásban takarította a helyi általános iskolát, papám mellék állásban ajtókat, ablakokat csinált a környékbelieknek. Ezek mellett minden zöltséget, gyümölcsöt megtermeltek maguknak, és tyúkokat, kacsákat és disznókat tartottak. Szóval szinte teljesen önfenntartók voltak. És ezzel párhuzamosan kalákában építkeztek. Érezhető szerintem, hogy munkából állt az életük. A ház elkészülte után mentek vissza segíteni a haveroknak.

Anyai oldalról: Mamám egyedül álló szülő volt, mert a férje 40 évesen elhunyt. Egyedül felépítkezett 60-as években, napi 16 órát dolgozott a cukorgyárba minden hétköznap, addig amíg anyám iskolába nem ment 7 éves korában. A rokonok vigyáztak közben a gyerekre. Hétvégén pedig művelte a kertet, zöldség, gyümölcs, a szokásos. Ezután elkészült a ház és már csak napi 12 órát dolgozott kb 50 éves koráig, amikortól anyám elkezdett dolgozni.

Szüleim esetében: régi házat vettek 50% önerővel, amiben még víz sem volt. Anyám minden szombaton túlórázott, apám maszekolt éjjel nappal, közben kalákában készülgetett a ház, végül odavert a családnak a deviza hitel.

Régen sem volt könnyű, csak mások voltak az igények! Amíg a mai fiatalok a gyakorin irogatnak meg a facebookot nyomkodják, esetleg sorozatokat néznek szabad idejükben, addig a jelenlegi 50+ éves generáció többnyire dolgozott még munka után is.

A másik dolog a jelenleg akkor költözik be valaki egy házba, ha az kész van. Régen meg akkor költöztek be mikor már ki tudták fűteni kályhákkal mert volt ajtók, ablakok! A 80-as évekbe ez fokozódott odáig, hogy ha kész volt a fürdőszoba beköltöztek. 2000-es évek óta pedig a kulcsra kész költözés a jellemző.

2024. jan. 12. 15:50
 26/61 anonim ***** válasza:
41%

11#

A 8#-as válaszom egy felületes példa volt átlagos családra nézve. Egy tartós beteg gyerek szerencsére nem átlagos, és szerencsére nem túl gyakori manapság.

De alapvetően jól kifejtetted, azt, hogy miért ne dolgozzon még a szőlő azon, hogy a gyerekének segítsen saját házat/lakást venni. Mert elég bajuk van enélkül is.

Mikor én építkeztem 22-ben, és az árak elszálltak. A szüleim ki akartak segíteni pénzel. Nekik az több, mint egy éves spórolt pénzük volt, erre én azt mondtam nekik nem kell költség magukra. Erősködtek, erre lezártam azzal, ha oda adjátok befizetlek titeket külföldön egy all inclusive nyaralásra 5*-os hotelbe, annyi időre ami kijön belőle. Megértették, télen voltak aszt hiszem 3 wellness hétvégén meg nyáron elmentek Görögökhöz 2 hétre. Én meg vettem fel személyi hitelt, amit 7 hónappal később végtörlesztettem. Előtte sosem jártak ilyen helyen, most meg már karácsonykor azon agyaltak hova menjenek 2024 nyarán... dolgoztak eleget, költsék magukra a pénzüket.

2024. jan. 12. 16:05
 27/61 anonim ***** válasza:
25%

Köszi hogy ennyi mindent írtál, legalább adtál támadó felületet hogy megvédjem “nyomor fiatalok véleményét” 🙂

Na nézzük: a mondatod első felét már megcáfoltam a fentebbi kommentemmel. NINCS HAVEROK ÁLLTALI HÁZÉPÍTÉS!! Ma nincs! Ha te egyedül akarsz építkezni megbüntetnek mert szakember, végzettséggel kell hogy legyen legalább melletted hogy tudj építkezni. Nyílván sejted egyedul nem fog kőműves jönni a brigádot meg 2 évig ott hagyni miattad hogy neked legyen házad.

A gond ismét azzal van honnan kapsz 50-60-70 millió forintot? Honnan szerzel alapanyagot? A bank nem ad vályogra hitelt max az otp, mar ki van sakkozva kb miből csinálhatod a házad meg. A kéménynél pl alul már rézből kell lennie ahol takarítod a kéményt. Megvan adva a szabvány mindenre, papírozni kell mindent.

Az évek alatt a tenyész életmód eltünt. Utoljára mamám vágott csirkét, de gondolom tudod hogy a szocializmusban az volt a cél hogy a paraszttól elvegyék a földeket (kezdődik a panel korszak), nagyvárosok jöttek előtérbe. Kérlek ne a jurta korszakot írd már ide le 😆😂

“Szüleim esetében: régi házat vettek 50% önerővel, amiben még víz sem volt. Anyám minden szombaton túlórázott, apám maszekolt éjjel nappal, közben kalákában készülgetett a ház, végül odavert a családnak a deviza hitel.”

50%?? Ma 10% ot kérnek, tudod miert? Mert nincs értéke a pénzednek. Tavaly 40+% volt az élelmiszernél az infláció.

Évente 1misi amit felre tudsz tenni, ha meszekolsz akkor 1.5 misi.

Ketten 2.5 misi kb/év magyarul 10 év alatt 25 misi de teszem fel a kérdést mennyi lesz az értéke 10 év alatt? Számold ki.

Vagyok 27 éves, komolyan 37 legyek mire tudok venni házat? Gyereket meg majd a szomszéd csinál.

Nekem elég lenne 1 konyha meg 1 szoba nem kell patika ház hidd el az én igényeim minimalisták.

De a fő gond szinten ott van hogy házat nem építesz ma, kadar kockat meg veszel 30-40misiért amire már költhetsz.

Jah és ugye ugy számoltam a 10 év alatt 25 misit hogy maszekolsz meg van párod.

Sok sikert mindenkinek!

2024. jan. 12. 17:13
 28/61 anonim ***** válasza:
19%

26 éves koromig egyetemre jártam, 28 éves koromra eltüntettem a diákhitelemet. 32 évesen építkezni kezdtem kivitelezővel. Igaz 33 évesen mama hotelből költöztem el. Egyedül állókként nulla segítséggel 45% önerővel.

Az lett volna a tömör lényeg: nem napi 8 órát dolgoztak.

"50%?? Ma 10% ot kérnek, tudod miert? Mert nincs értéke a pénzednek."

Szerintem csak azért, mert így a babaváró önmagában is elegendő. De ezzel úgy vagyok, kell az a 30%+, mert a hitelt is kéne tudni fizetni.

Nem vetted figyelembe, hogy évente növekszik a béred!

2024. jan. 12. 18:26
 29/61 anonim ***** válasza:
50%
23: persze, bevallanám. Ha egyedül építeném 10%-ot sporolnék de 5 évvel több idő lenne.
2024. jan. 12. 19:11
 30/61 anonim ***** válasza:
Csókkal. A Fidesz segit a fiataloknak. Pedig a háborús inflacio közben is adta ezeket !!!
2024. jan. 13. 10:27
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!