A mostani tinédzsereknek hogyan lesz esélyük saját ingatlanra?
Azért annyira nem lehetetlen mint ahogy minden nap leírod ezt a kérdést csak mindig máshogy fogalmazva.
Pl van egy fiatal pár, 10-15 évig spórol, ez lesz az önerő, aztán kiegészítik kölcsönnel. Általában mindig így csinálták az emberek. Kivéve a szerencsésebbeket akik örököltek vagy segítettek a szülők.
Nem csak az ingatlanok ára ment fel az elmúlt 10 évben, én pl jóval többet keresek mint 10 éve, tehát nem reménytelen az eset.
Ha megnyugtat a most idősebb generáció se tudd már semmi értelmes ingatlan venni.
Borzalmas, hogy a 30 éve lepusztult házakat, lakásokat kinalgatjak 40 millióért, és még utána költsek rá 10-15 milliót.
Hiába spórolok, mire meg van az önerő a hitelhez megint lemaradok x millióval, olyan hirtelen növekednek az árak.
Minden évben az aktuális évet siratják, mert régen minden könnyebb volt... a lófütyit!
Sok év spórolás, összes túlóra, igények leadása, lehetőleg mama hotelbe. Aztán ha ügyes 4-6 év után megvan az önerő. Ha meg megházasodik, akkor ketten gyorsabban megy. Mindez kiegészitve hatalmas hitellel.
Ennyi a képlet...
Az én családomban sosem ment könnyen az ingatlan szerzés. A nagyszülrim és szüleim is mamahotelben sok munkával gyűjtötték az önerőt és vettek fel hitelt.
Ebből tanulva, a szüleim nekem már egyetem elejétől raktak félre önerőre. 4 év főállású munka után gyűjtötten annyit, hogy az ő pénzüket kiegészítve az önerőm meglegyen.
A lányunk 2 éves, már van megtakarítása. 10 éves korára cél egy kis lakás önereje, majd hitellel kiadva, amíg fel nem nő. Aztán vagy odaköltözik, vagy eladjuk, ha máshol akar élni.
Én viszonylag ellene vagyok, hogy a szülök gyűjtögetnek a gyerek helyett. Nem arról kell szólni egy gyerek vállalásnak, hogy mindent fel kell adni érte.
Levezetem átlagos családra:
A szülők 18-26 év között tanulnak végzettség függvényében. Elvileg 26-32 éves korukra megvan az önerő, akkor is, ha nulla segítséget kaptak. Már, ha tettek érte. Közben, vagy lakás szerzés után nevelik a gyereket, durván 18-26 éves koráig eltartják, mert tanul. Ekkora a szülők átlagba 44-52 közöttiek lesznek. Átlagolva 48 éves korukig azért gürcölnek, hogy meglegyen mindenük, és tiszteséggel felneveljék a gyereket.
Most jönne a lényeg ~48 évesen még elég fiatal a pár ahhoz, hogy élni kezdjen, mert ekkora már elvileg nincs lakáshitel, és nincs eltartani való gyerek. Azaz mehet welneszelni, sielni, nyaralni, külföldre akár évi 2-3x is. Vagy vehet magának apuka motort, anyuka meg új ciciket, kocsit bármit.
De, ha még lakást kéne venni a gyereknek átlagos családként, akkor kb a sírig fog dolgozni mindegyik. Más a helyzet, ha extrém jól keresnek a szülők.
18 éves kislány ne 2-3 év múlva akarjon saját lakást.
Azt, hogy a bérek le lennének maradva ezt így kategorikusan nem lehet kijelenteni.
Soha nem volt könnyű saját lakáshoz jutni.
Tenni kell érte, okosan kell a pénzügyeket intézni, a hitel sem ördögtől való.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!